Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan vyhral šiesty zelený dres na Tour de France a vyrovnal historický rekord

Zvíťazil v troch etapách, čo sa nepodarilo tento rok žiadnemu inému pretekárovi. Trikrát bol druhý a raz tretí. Dokopy bol až 11-krát v Top10. Posledné štyri dni jazdil v bolestiach s následkami pádu.
Martin Sarvaš
Peter Sagan získal už svoj šiesty zelený dres na Tour de France. V záverečnej 21. etape skončil na ôsmom mieste a bodovaciu súťaž vyhral s veľkým prehladom a náskokom 231 bodov pred Alexandrom Kristoffom, tretí skončil Arnaud Demare.

V počte bodov prekonal Sagan svoj vlastný historický rekord z roku 2016, kedy získal 460 bodov. Tento rok sa mu podarilo nazbierať dokopy 477 bodov.

“Je to pre mňa obrovská radosť sa už po šiestykrát obliecť do zeleného dresu na Champs-Elysées. Sú to neskutočné pocity a to najmä po štyroch veľmi náročných dňoch po mojom páde. Bolo to ťažké, ale zvládol som to! Chcel by som sa poďakovať všetkým spolujazdcom, celému kolektívu z tímu BORA-hansgrohe a sponzorom za to, že to celé umožnili. Ďakujem všetkým,“ uviedol Sagan na Facebooku.

Sagan si prebral svoj šiesty zelený dres z Tour de France:

Pretekári prešli za 23 dní 3351 km a nastúpali 44 465 metrov.

Peter Sagan vyhral tri etapy, čo sa nepodarilo tento rok nikomu inému. Po dve etapy vyhrali Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Geraint Thomas a Julian Alaphilippe.

Sagan dosiahol obrovský úspech vďaka svojej univerzálnosti a nielen šprintérskym schopnostiam, v čom má výrazne navrch od ostatných jazdcov, ktorí sú iba šprintérmi, a tiež vďaka tímovým kolegom z Bora–Hansgrohe, ktorí mu počas celej Tour pomáhali, vytvárali pozície, ale aj psychicky podporovali.

Žltý dres pre celkového víťaza získal bezkonkurenčne Geraint Thomas z tímu Sky, čím sa skončila trojročná nadvláda Chrisa Frooma, ktorého iba pár dní pred štartom Tour očistili z dopingovej aféry, no počas celých pretekov ho fanúšikovia sprevádzali bučaním.

Sagan v cieli piatej etapy. Zdroj: twitter.com/letour
Vyrovnal historický rekord Zabela

Sagan odjazdil počas svojho účinkovania na Tour dokopy už 105 dní v zelenom drese z celkových 127. Iba 22-krát nebol v zelenom a aj z toho mal už 4-krát oblečený žltý dres pre lídra celkového hodnotenia – tri dni v roku 2016 a raz 2018.

Slovenský pretekár tímu Bora–Hansgrohe vyrovnal historický rekord Nemca Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres na Tour šesťkrát v rokoch 1996 – 2001.

Zabel vyhral bodovaciu súťaž 6 rokov za sebou. Saganovi to prekazili minulý rok rozhodcovia, keď ho vylúčili po kontroverznom páde Cavendisha, a tak má svoj šiesty zelený dres po ročnej pauze. Okrem tohto roka vládol Sagan bodovacej súťaži v rokoch 2012 – 2016.

Saganov víťazný šprint v 13. etape:

Bojoval v bolestiach

Trojnásobný majster sveta prežil nepríjemný a ťažký záver Tour. V závere sedemnástej etapy  pri zjazde spadol, a tak musel zvyšné štyri etapy doslova pretrpieť. Pri páde našťastie neutrpel žiadnu zlomeninu, ale mal a stále má mnoho pomliaždenín a odrenín.

Novinári z Velonews sa opýtali Daniela Ossa, či Sagan bude pokračovať. Zasmial sa a bezstarostne odpovedal: „Samozrejme, je to zviera.“

Napriek zraneniam sa mu podarilo skončiť na ôsmom mieste v rovinatej 18. etape. Nasledoval však náročný deň – najťažšia Pyrenejská etapa (200 km, prevýšenie 5000 metrov). Sám Sagan povedal, že to bol najhorší deň na bicykli za desať rokov.

Sagan si pri páde spôsobil početné pomliaždeniny a tržné rany.
Sagan: Bolo to utrpenie ako ranné vstávnie do školy

„Celá etapa bola pre mňa veľmi ťažká. Bol to môj najhorší deň na bicykli za desať rokov. Ak by sme boli na klasike, odstúpil by som. Ak by som nemal zelený dres, možno by som sa tiež rozhodol inak,“ povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

Sagan prirovnal utrpenie jazdenia so zraneniami k rannému vstávaniu do školy: „Ak by to boli akékoľvek iné preteky ako Tour de France, odstúpil by som. Ale som tu a musím to už dokončiť. Je to ako ranné vstávanie do školy. Tiež som trpel, keď som chodil do školy. Ale myslím, že toto je lepšie,“ cituje Sagana portál Cycling Weekly.

Mal skvelý tím

Peter Sagan išiel na Tour so silnou tímovou podporou – Rafal Majka, Maciej Bodnar, Pawel Poljanski, Nemec Marcus Burghardt, Gregor Mühlberger, Lukas Pöstlberger a Daniel Oss.

Tímový kolegovia z Bora–Hansgrohe priviedli Petra Sagana do záverečných šprintov vždy v skvelej pozicií a celé etapy pracovali hlavne pre Slováka.

Najväčšiu podporu ukázali v záverečných dňoch, keď Sagan bojoval s následkami zranení po páde: „Bolo to extrémne ťažké a zvládol som to vďaka tímovým kolegom Danielov, Boddymu a Lukasovi, ktorí so mnou zostali počas celej etapy a podporovali ma,“ povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

Rekordér

Okrem toho, že vyrovnal rekord Erika Zabela, na tohtoročnej Tour dosiahol Peter Sagan tri etapové víťazstvá, čím vyrovnal aj svoje najúspešnejšie roky 2012 a 2016.

Peter Sagan bol až 11-krát medzi desiatkou najlepších v etape. Trikrát etapu vyhral, trikrát bol druhý, raz tretí a mimo pódiových umiestnení bol raz štvrtý, piaty, siedmy a ôsmy.

Sagan sa tak stal 25. cyklistom v histórii, ktorý vyhral na Tour de France aspoň 11 etáp. V tomto storočí sa to dokonca podarilo iba trom pretekárom – Marcelovi Kittelovi, Markovi Cavendishovi a Andrému Greipelovi.

Sagan dosiahol v 13. etape už svoje 42. pódiové umiestnenie na Tour de France. Najlepším v histórii je podľa portálu procyclingstats.com legendárny Eddie Merckx so 63 pódiovými umiestneniami.

Peter Sagan na Tour de France

 

Umiestnenie Počet dní
Rok 1 2 3
2012 3 3 1 0 19 1 0
2013 1 4 2 0 19 0
2014 0 4 1 0 20 7
2015 0 5 2 0 13 2 7
2016 3 2 3 3 15 1
2017 1 0 0 0 0 0
2018 3 3 1 1 19 0
Spolu 11 21 10 4 105 4 14
Zelený dres mal už dlho istý

Peter Sagan získal veľký náskok v bodovacej súťaži a už po 16. etape nebolo ani teoreticky možné, že by ho niekto dobehol.

Slovenský cyklista stratil dokonca prišiel o najväčších súperov po 12. etape, keď odstúpili Fernando Gaviria (vyhral 1. a 4. etapu), Dylan Groenewegen (vyhral 7. a 8. etapu) i Nemec Andre Greipel. O deň skôr nestihli prísť v limite Mark Cavendish a Marcel Kittel, čo pre nich tiež znamenalo koniec na Tour.

Sagan s úsmevom na tvári podpisuje víťazný zelený dres:

Zbiera dresy, v tímovom nejazdil už roky

Peter Sagan jazdil tento rok aj v žltom drese pre lídra celkového poradia po tom, ako vyhral druhú etapu. Po tretej etape – časovke tímov – sa opäť obliekol do zeleného.

Sagan je v profi pelotóne pravdepodobne najúspešnejší v zbieraní rôznych dresov. A to nielen zelených z Tour de France.

Podľa portálu Cycling Weekly si Sagan obliekol klasický tímový dres (nerátajúc časovky) pred siedmimi rokmi na pretekoch Okolo Švajčiarska. Avšak aj na týchto pretekoch sa po dvoch etapových výhrach obliekol do dresu lídra bodovacej súťaže. 

Od roku 2011 teda Sagan jazdí na pretekoch vždy v rôznych dresoch – pre majstra Slovenska, majstra sveta a asi najčastejšie jazdil v drese pre lídra bodovacej súťaže jednotlivých pretekov.

Tímový dres si stýle tak skoro neoblečie, pretože sa stal opäť majstrom Slovenska. Na tohtoročných majstrovstvách sveta sa totiž neočakáva, že by vyhral, keďže horský trasa v Insbrucku bude sedieť primárne vrchárom. Sagan však potvrdil svoju účasť na Majstrovstvách Európy v Glasgowe (12. augusta), a keďže ide o okruhové preteky na rovine, má veľkú šancu na úspech a zisk ďalšieho dresu.

Zostrih boja o zelený dres na Tour 2018:

Štatistiky z tohtoročnej Tour de France

Až 11-krát sa porarilo Petrovi Saganovi umiestniť v prvej desiatke, pričom až sedemkrát bol v najlepšej trojke. Trikrát vyhral (2. etapa, 5. etapa, 13. etapa), trikrát bol na druhom mieste (1. etapa, 4. etapa, 8. etapa) a raz bol tretí (7. etapa).

Umiestnenia Petra Sagana v jednotlivých etapách Tour de France 2018

# etapa  profil  umiestnenie
 1. etapa  rovinatá  2. miesto (Top10)
 2. etapa  rovinatá  1. miesto (Top10)
 3. etapa  tímová časovka  7. miesto (Bora)
 4. etapa  rovinatá  2. miesto (Top10)
 5. etapa  kopcovitá  1. miesto (Top10)
 6. etapa  kopcovitá  8. miesto (Top10)
 7. etapa  rovinatá  3. miesto (Top10)
 8. etapa  rovinatá  2. miesto (Top10)
 9. etapa  rovinatá  5. miesto (Top10)
 10. etapa  horská  115. miesto
 11. etapa  horská  119. miesto
 12. etapa  horská  109. miesto
 13. etapa  rovinatá  1. miesto (Top10)
 14. etapa  kopcovitá  4. miesto (Top10)
 15. etapa  kopcovitá  73. miesto
 16. etapa  horská  138. miesto
 17. etapa  horská  134. miesto
 18. etapa  rovinatá  8. miesto (Top10)
 19. etapa  horská  143. miesto
 20. etapa  časovka jednotlivcov  135. miesto
 21. etapa  rovinatá  8. miesto
Reporty z jednotlivých etáp

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu