Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži aj v druhej alpskej etape, vyhral Thomas

Peter Sagan sa po 11. etape Tour de France vzdialil od Fernanda Gaviriu na rozdiel 121 bodov po tom, čo si pripísal 20 bodov na šprintérskej prémii.
Martin Sarvaš
Sagan zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži aj v druhej alpskej etape, vyhral Thomas

Zdroj: instagram.com/petosagan

Tour de France pokračovala druhou alpskou etapou s dvojicou horských prémií najvyššej kategórie HC a merala iba 108,5 km. Najrýchlejším jazdcom bol Brit Geraint Thomas, ktorý sa zároveň stal lídrom celkového poradia a obliekol sa do žltého trička.

Za Thomasom z tímu Sky skončili na ďalších priečkach po špurte o druhé miesto Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb) a Christopher Froome (Sky).

Slovenský jazdec Peter Sagan si pripísal na šprintérskej prémii plných 20 bodov, čím navýšil svoj náskok pred Fernandom Gaviriom na 121 bodov. Sagan prešiel v 11. etape cieľom na 119. mieste so stratou 26 minút na víťaza.

Pre Gaviriu je už v tomto štádiu Tour asi veľmi ťažké, možno už aj trochu nereálne, pomýšľať na zisk zeleného trička. Sagan dnes jazdil v zelenom drese celkovo už rekordný 95. deň.

Peter Sagan na šprintérskej prémii:

Priebeh etapy:

Už jedenásť kilometrov po štarte čakala cyklistov rýchlostná prémia, o ktorú sa Sagan rozhodol zabojovať. Trojnásobný majster sveta sa dostal na čelo s Francúzmi Warrenom Barguilom (Fortuneo-Samsic) a Romainom Sicardom (Direct Energie), Talianom Damianom Carusom (BMC) a Španielom Danielom Navarrom (Cofidis, Solution Credits) a bez problémov si pripísal dvadsať bodov. Únik sa pokúšalo stíhať skupina asi 30 jazdcov vedená utorkovým víťazom Julianom Alaphilippom (Quick-Step Floors).

Sagan opustil uniknutú skpinu na začiatku stúpania na Montée du Bisanne (kategória HC, dĺžka 12,4 km, priemerný sklon 8,2%).

Dve skupiny prenasledovateľov sa spojili a Alaphilippe zvýšil tempo. Spolu s Tejayom van Garderenom z tímu BMC sa pripojil k úniku, ku ktorému sa pridal aj Saganov tímový kolega Pawel Poljanski a Francúz Anthony Perez.

O prémiu sa pokúsil Barguil, ale nestačil na lídra súťaže vrchárov Alaphilippa. V zjazde sa k Alaphilippovi pripojili Barguil a De Gendt a trojica pokračovala so 40-sekundovým náskokom, ale ich únik sa skončil už na úvode stúpania na Col du Pré (dĺžka 12,6 km, priemerný sklon 7,7%), v ktorom zaostal aj doterajší líder celkového hodnotenia Greg Van Avermaet.

Panoráma z 11. etapy:

Alaphilippe nestačil na tempo jazdcov tímu Fortuneo-Samsic, ktorí vybojovali dvadsať bodov pre minuloročného víťaza vrchárskej súťaže Barguila. Z pelotónu sa dostal dopredu Španiel Alejandro Valverde (Movistar) a pod vrcholom sa k nemu pridal jeho tímový kolega Soler.

Po krátkom zjazde sa začal boj o prémiu druhej kategórie Cormet de Roselend (dĺžka 5,7 km, priemerný sklon 6,5%). Tímy Sky a Bahrain-Merida začali zvyšovať tempo na čele hlavnej skupiny jazdcov a zrýchlili aj Valverde so Solerom, ktorí postupne znižovali odstup od čela etapy. Päť bodov na prémii získal opäť Barguil.

Dumoulin s tímovým kolegom Sörenom Kraghom Andersenom sa rozhodli prenasledovať Valverdeho so Solerom. Pätnásť kilometrov pred cieľom vo finálnom stúpaní La Rosiere (1. kategória, dĺžka 17,6 km, priemerný sklon 5,8%) Solerovi došli sily, Valverde zostal o chvíľu sám  a napokon skončil na 23. mieste.

Z vedúcej skupiny zrýchlil v závere Mikel Nieve z tímu Mitchelton-Scott, avšak 300 metrov pred cieľom ho zdolal víťaz ertapy Thomas. Nieveho predbehil pred cieľom ešte aj Dumoulin, Froome a Caruso, takže skončil na piatom mieste.

Záverečný kilometer 11. etapy:

Umiestnenie v 11. etape Tour de France:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 3:29:36
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:20
3 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:00:20
4 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:00:22
5 Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott 0:00:22
6 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:00:27
7 Jesus Herrada (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:00:57
8 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:59
9 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:59
10 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:59

Poradie celkového hodnotenia po 11. etape:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 44:06:16
2 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:25
3 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:01:44
4 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:02:14
5 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:02:23
6 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:02:40
7 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:02:56
8 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:58
9 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:03:16
10 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:03:16

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu