Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Skákal na lyžiach, po pádoch a zraneniach začal bicyklovať a dnes vyhral ťažkú horskú etapu na Tour

Slovinský cyklista Primoz Roglič je juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach z roku 2007. Prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi a dnes je z neho jeden z najlepších cyklistov sveta.
Martin Sarvaš
Skákal na lyžiach, po pádoch a zraneniach začal bicyklovať a dnes vyhral ťažkú horskú etapu na Tour

Zdroj: instagram.com/primozroglic; twitter.com/LeTour

Slovinský pretekár tímu LottoNL-Jumbo Primoz Roglič sa stal víťazom devätnástej etapy Tour de France po tom, čo pri záverečnom zjazde unikol vedúcej skupine a osamotený prešiel cieľom. Roglič sa posunul na tretie miesto celkového hodnotenia a predbehol tak Chrisa Frooma, pred ktorým má 13 sekúnd náskok.

Roglič vyhral tento rok aj preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie a Okolo Slovinska.

28-ročný Primoz Roglič však nie je pôvodne cyklistom a svoju kariéru začal v ôsmich rokoch ako skokan na lyžiach, čomu sa venoval až 11 rokov. Bolo to celkom jednoduché rozhodnutie, keďže skoky na lyžiach sú v Slovinsku jedným z najpopulárnejších športov.

Juniorský majster sveta v skokoch na lyžiach

Keď sa ako 16-ročný dostal do slovinskej skokanskej reprezentácie roku 2006, podarilo sa mu získať bronzovú medailu. O rok neskôr sa dokonca stal juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach.

V tom istom roku (2007) však utrpel aj najhorší pád na domácom mostíku v Slovinsku, na vrchu Planica. Po páde ho v bezvedomí previezli do nemocnice a zázrakom nemal nič zlomené, utrpel iba početné silné pomliaždeniny.

Roglicov pád z roku 2007:

Medzi elitou skokanov bol priemerný

Rogličov osobný rekord v skoku na lyžiach je 183 metrov a podaril sa mu skočiť v poslednom roku jeho skokanskej kariéry (2011) v nemeckom Oberstdorfe.

Po zraneniach z pádu roku 2007 sa síce dostal a pokračoval v skákaní na lyžiach a na svetovom pohári dosahoval priemerné výsledky a keď mal 21 rokov si uvedomil, že nebude dosahovať úroveň tých najlepších.

Prvý bicykel si kúpil pred 6 rokmi

Viacero pádov a zranení napokon zásadne zmenili Rogličovo smerovanie v športe. Svoj prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi ako 22-ročný a v tej dobe sa ešte len rozhodoval, či bude pretekať v duatlonoch či triatlonoch. Napokon však zostal iba pri samotnej cyklistike.

Už v roku 2013 sa dostal do profesionálneho tímu Adria Mobil, kde dostával aj plat. Po troch úspešných rokoch vrátane víťazstva pretekov Okolo Slovinska v roku 2015, podpísal Roglič kontrakt s tímom LottoNL-Jumbo, kde je dodnes.

Primoz Roglič

 

Vek: 28 rokov

Výšska / váha: 177 cm / 65 kg

Tímy: Adria Mobil (2013–2015),  LottoNL–Jumbo (2016–súčasnosť)

 

Úspechy v cyklistike:

Tour de France: 2 etapové výhry (2017, 2018)

Giro d’Italia: 1 etapová výhra (2016)

Víťaz Okolo Baskicka (2018)

Víťaz Okolo Romandie (2018)

Víťaz Okolo Slovinska (2015, 2018)

Víťaz Volta ao Algarve (2017)

 

Úspechy v skokoch na lyžiach:

Juniorský majster sveta (2007)

3. miesto na majstrovstvách sveta (2006)

V cyklistike sa dostal na svetovú špičku

V priebehu šiestich rokov sa podarilo Rogličovi prepracovať sa na svetovú špičku cestnej cyklistiky. Je z neho skvelý vrchár a časovkár.

Prvú sezónu (2013) sa mu síce na bicykli veľmi nedarilo a za tím Adria Mobil jazdil prevažne po pretekoch v Taliansku a podarilo sa mu iba jedno umiestnenie v Top10, a to na majstrovstvách Slovinska.

Omnoho lepšie si viedol v sezóne 2014, v ktorej si pripísal prvé dve etapové výhry na pretekoch Okolo Azerbajdžanu a na klasike Chorvátsko-Slovinsko.

O rok neskôr sa opäť posunul o level vyššie, keď skončil druhý na pretekoch Okolo Chorvátska, vyhral Okolo Azerbajdžanu a potom zvíťazil aj na pretekoch Okolo Slovinska. „Vždy sme cítili, že je v ňom niečo špeciálne,“ hovoril po sezóne tímový manažér Fink.

V roku 2016 si zapísal prvý etapový triumf na pretekoch Grand Tour víťazstvom časovky jednotlivcov  na Giro d’Italia a vlani po prvýkrát vyhral etapu na Tour de France. Tento rok sa mu už podarilo vyhrať preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie aj Okolo Slovinska.

O tretie miesto na Tour de France bojuje s Froomom

Dnes si Roglič pripísal celkovo svoje druhé etapové víťazstvo na Tour de France a v priebežnom poradí celkového hodnotenia je po dnešnej etape na treťom mieste po to, čo sa mu podarilo predbehnúť štvornásobného víťaza žltého dresu Chrisa Frooma, pred ktorým má 13-sekundový náskok.

Na tohtoročnej Tour sa podarilo Rogličovi dostať do najlepšej desiatky v etape už päťkrát. Predposledná etapa Tour de France je časovka jednotlivcov, v ktorej je silný Roglič aj Froome, takže bude určite zaujímavé sledovať boj o tretie miesto v hlavnej súťaži francúzskeho monumentu.

Rogličovo víťazstvo v 19. etape, posledný kilometer:

Poradie celkového hodnotenia po 19. etape

 

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 79:49:31
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:02:05
3 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:02:24
4 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:02:37
5 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 00:04:37

Aktualizácia po 20. etape – časovke jednotlivcov

Primozovi Rogličovi nevyšla jazda v časovke jednotlivcov. Naopak Chris Froome predviedol skvelú jazdu, na víťaza Toma Dumoulina stratil iba jednu sekundu, a tak sa opäť vrátil na tretiu priečku. Roglič stráca na Frooma 1:02 min, takže celkovo mu bude patriť štvrté miesto.

Poradie celkového hodnotenia po 20. etape:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 80:30:37
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:01:51
3 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:02:24
4 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:03:22

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu