Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan: Bolo to utrpenie ako ranné vstávnie do školy. Je to zviera, povedal o ňom tímový kolega

Peter Sagan zvládol pretekať už tretí deň v bolestiach s následkami pádu zo 17. etapy. Má početné odreniny a pomliaždeniny. Predposlednú 20. etapu - časovku jednotlivcov vyhral Tom Dumoulin.
Martin Sarvaš


Peter Sagan pretrpel v bolestiach ťažkú Pyrenejskú etapu na Tour de France, no cieľom prešiel v limite. Dnes absolvoval 20. etapu – časovku jednotlivcov, ktorá preňho bola v porovnaní so včerajškom veľkým oddychom. Sagan stratil v časovke na víťaza Toma Dumoulina 7 minút a 11 sekúnd.

Trojnásobný majster sveta spadol v závere sedemnástej etapy a už tri dni prežíva etapy v bolestiach. Pri páde našťastie neutrpel žiadnu zlomeninu, ale má mnoho pomliaždenín a odrenín.

Peter Sagan na štarte 20. etapy – časovky jednotlivcov:

Sagan: Podobné utrpenie ako vstávanie do školy. Ale toto je lepšie

„Ak by to boli akékoľvek iné preteky ako Tour de France, odstúpil by som. Ale som tu a musím to už dokončiť. Je to ako ranné vstávanie do školy. Tiež som trpel, keď som chodil do školy. Ale myslím, že toto je lepšie,“ cituje Sagana portál Cycling Weekly.

Sagana priviedli do cieľa 19. etapy jeho tímoví kolegovia z Bora Hansgrohe Daniel Oss, Maciej Bodnar and Lukas Pöstlberger. Ďalší jazdec tímu Bora Rafal Majka išiel zatiaľ na čele pretekov a nakoniec skončil na piatom mieste.

„Mentálne som bol na tom dobre, vedel som, že to nemôžem len tak zahodiť, ale po fyzickej stránke to bolo ťažké. Na prvom kopci som bol prekvapený, hovoril som si: Do pekla, čo budem robiť? Po dvoch ľahkých kilometroch som takmer stratil kontakt,“ opisoval Sagan 200 km dlhú Pyrenejskú etapu, v ktorej jazdci nastúpali viac ako 5000 metrov.

„Povedal som: poďme, musíme to zvládnuť. Limit bude 50 minút. A nakoniec bol 46 minút,“ dodal Sagan, ktorý prišiel do cieľa s 38-minútovou stratou so spolujazdcom Danielom Ossom.

Sagan sa počas 19. etapy viditeľne trápil:

Daniel Oss: Je to zviera

„Dokončiť túto etapu [19. etapu] bolo pre mňa viac ako víťazstvo. Bolo to extrémne ťažké a zvládlo som ti vďaka tímovým kolegom Danielov, Boddymu a Lukasovi, ktorí so mnou zostali počas celej etapy a podporovali ma,“ povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

„Celá etapa bola pre mňa veľmi ťažká. Je to môj najhorší deň na bicykli za desať rokov. Myslím si, že ste videli, ako veľmi som trpel. Ak by sme boli na klasike, odstúpil by som. Ak by som nemal zelený dres, možno by som sa tiež rozhodol inak,“ konštatoval Sagan.

Novinári z Velonews sa opýtali Daniela Ossa, či Sagan bude pokračovať. Zasmial sa a bezstarostne odpovedal: „Samozrejme, je to zviera.“

Zelený dres má už dlho istý

Peter Sagan získal veľký náskok v bodovacej súťaži a už po 16. etape nebolo ani teoreticky možné, že by ho niekto dobehol.

Slovenský cyklista stratil dokonca prišiel o najväčších súperov po 12. etape, keď odstúpili Fernando Gaviria (vyhral 1. a 4. etapu), Dylan Groenewegen (vyhral 7. a 8. etapu) i Nemec Andre Greipel. O deň skôr nestihli prísť v limite Mark Cavendish a Marcel Kittel, čo pre nich tiež znamenalo koniec na Tour.

Peter Sagan je už momentálne iba poslednú etapu od zisku jeho šiesteho zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže Tour de France. 21. etapa s koncom v Paríži je síce pre šprintérov, avšak neočakáva sa, že Sagan bude bojovať o výhru.

Víťazom časovky jednotlivcov sa stal majster sveta v tejto disciplíne Tom Dumoulin z tímu Sunweb. Iba jednu sekundu za ním skončil Chris Froome a ako tretí sa umiestnil Geraint Thomas, ktorý si zajtra preberie žltý dres pre celkového víťaza tohtoročnej Tour de France.

Jazda v dnešnej časovke nevyšla Slovincovi Primozovi Rogličovi, ktorý vyhral včerajšiu 19. etapu a zosunul Frooma z tretieho miesta celkového hodnotenia. Naopak Chris Froome dnes predviedol skvelú jazdu, a tak sa opäť vrátil na tretiu priečku. Roglič stráca na Frooma 1:02 min, takže celkovo mu bude patriť štvrté miesto.

Umiestnenie v 20. etape Tour de France:

1 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:40:52
2 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:00:01
3 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 00:00:14
4 Michal Kwiatkowski (Pol) Team Sky 00:00:50
5 Søren Kragh Andersen (Den) Team Sunweb 00:00:51
6 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 00:00:52
7 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 00:01:02
8 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:01:12
9 Marc Soler (Spa) Movistar Team 00:01:12
10 Michael Hepburn (Aus) Mitchelton-Scott 00:01:23

Poradie celkového hodnotenia po 20. etape:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 80:30:37
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:01:51
3 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:02:24
4 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:03:22
5 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 00:06:08
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 00:06:57
7 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 00:07:37
8 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 00:09:05
9 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 00:12:37
10 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 00:14:18

Poradie bodovacej súťaže po 20. etape:

1. Peter Sagan (SR/Bora – Hansgrohe) – 467 bodov
2. Alexander Kristoff (Nór./UAE Team Emirates) – 196 bodov
3. Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ) – 183 bodov
4. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo) – 148 bodov
5. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) – 134 bodov

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu