Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Skákal na lyžiach, po pádoch a zraneniach začal bicyklovať a dnes vyhral ťažkú horskú etapu na Tour

Slovinský cyklista Primoz Roglič je juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach z roku 2007. Prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi a dnes je z neho jeden z najlepších cyklistov sveta.
Martin Sarvaš
Skákal na lyžiach, po pádoch a zraneniach začal bicyklovať a dnes vyhral ťažkú horskú etapu na Tour

Zdroj: instagram.com/primozroglic; twitter.com/LeTour

Slovinský pretekár tímu LottoNL-Jumbo Primoz Roglič sa stal víťazom devätnástej etapy Tour de France po tom, čo pri záverečnom zjazde unikol vedúcej skupine a osamotený prešiel cieľom. Roglič sa posunul na tretie miesto celkového hodnotenia a predbehol tak Chrisa Frooma, pred ktorým má 13 sekúnd náskok.

Roglič vyhral tento rok aj preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie a Okolo Slovinska.

28-ročný Primoz Roglič však nie je pôvodne cyklistom a svoju kariéru začal v ôsmich rokoch ako skokan na lyžiach, čomu sa venoval až 11 rokov. Bolo to celkom jednoduché rozhodnutie, keďže skoky na lyžiach sú v Slovinsku jedným z najpopulárnejších športov.

Juniorský majster sveta v skokoch na lyžiach

Keď sa ako 16-ročný dostal do slovinskej skokanskej reprezentácie roku 2006, podarilo sa mu získať bronzovú medailu. O rok neskôr sa dokonca stal juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach.

V tom istom roku (2007) však utrpel aj najhorší pád na domácom mostíku v Slovinsku, na vrchu Planica. Po páde ho v bezvedomí previezli do nemocnice a zázrakom nemal nič zlomené, utrpel iba početné silné pomliaždeniny.

Roglicov pád z roku 2007:

Medzi elitou skokanov bol priemerný

Rogličov osobný rekord v skoku na lyžiach je 183 metrov a podaril sa mu skočiť v poslednom roku jeho skokanskej kariéry (2011) v nemeckom Oberstdorfe.

Po zraneniach z pádu roku 2007 sa síce dostal a pokračoval v skákaní na lyžiach a na svetovom pohári dosahoval priemerné výsledky a keď mal 21 rokov si uvedomil, že nebude dosahovať úroveň tých najlepších.

Prvý bicykel si kúpil pred 6 rokmi

Viacero pádov a zranení napokon zásadne zmenili Rogličovo smerovanie v športe. Svoj prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi ako 22-ročný a v tej dobe sa ešte len rozhodoval, či bude pretekať v duatlonoch či triatlonoch. Napokon však zostal iba pri samotnej cyklistike.

Už v roku 2013 sa dostal do profesionálneho tímu Adria Mobil, kde dostával aj plat. Po troch úspešných rokoch vrátane víťazstva pretekov Okolo Slovinska v roku 2015, podpísal Roglič kontrakt s tímom LottoNL-Jumbo, kde je dodnes.

Primoz Roglič

 

Vek: 28 rokov

Výšska / váha: 177 cm / 65 kg

Tímy: Adria Mobil (2013–2015),  LottoNL–Jumbo (2016–súčasnosť)

 

Úspechy v cyklistike:

Tour de France: 2 etapové výhry (2017, 2018)

Giro d’Italia: 1 etapová výhra (2016)

Víťaz Okolo Baskicka (2018)

Víťaz Okolo Romandie (2018)

Víťaz Okolo Slovinska (2015, 2018)

Víťaz Volta ao Algarve (2017)

 

Úspechy v skokoch na lyžiach:

Juniorský majster sveta (2007)

3. miesto na majstrovstvách sveta (2006)

V cyklistike sa dostal na svetovú špičku

V priebehu šiestich rokov sa podarilo Rogličovi prepracovať sa na svetovú špičku cestnej cyklistiky. Je z neho skvelý vrchár a časovkár.

Prvú sezónu (2013) sa mu síce na bicykli veľmi nedarilo a za tím Adria Mobil jazdil prevažne po pretekoch v Taliansku a podarilo sa mu iba jedno umiestnenie v Top10, a to na majstrovstvách Slovinska.

Omnoho lepšie si viedol v sezóne 2014, v ktorej si pripísal prvé dve etapové výhry na pretekoch Okolo Azerbajdžanu a na klasike Chorvátsko-Slovinsko.

O rok neskôr sa opäť posunul o level vyššie, keď skončil druhý na pretekoch Okolo Chorvátska, vyhral Okolo Azerbajdžanu a potom zvíťazil aj na pretekoch Okolo Slovinska. „Vždy sme cítili, že je v ňom niečo špeciálne,“ hovoril po sezóne tímový manažér Fink.

V roku 2016 si zapísal prvý etapový triumf na pretekoch Grand Tour víťazstvom časovky jednotlivcov  na Giro d’Italia a vlani po prvýkrát vyhral etapu na Tour de France. Tento rok sa mu už podarilo vyhrať preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie aj Okolo Slovinska.

O tretie miesto na Tour de France bojuje s Froomom

Dnes si Roglič pripísal celkovo svoje druhé etapové víťazstvo na Tour de France a v priebežnom poradí celkového hodnotenia je po dnešnej etape na treťom mieste po to, čo sa mu podarilo predbehnúť štvornásobného víťaza žltého dresu Chrisa Frooma, pred ktorým má 13-sekundový náskok.

Na tohtoročnej Tour sa podarilo Rogličovi dostať do najlepšej desiatky v etape už päťkrát. Predposledná etapa Tour de France je časovka jednotlivcov, v ktorej je silný Roglič aj Froome, takže bude určite zaujímavé sledovať boj o tretie miesto v hlavnej súťaži francúzskeho monumentu.

Rogličovo víťazstvo v 19. etape, posledný kilometer:

Poradie celkového hodnotenia po 19. etape

 

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 79:49:31
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:02:05
3 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:02:24
4 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:02:37
5 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 00:04:37

Aktualizácia po 20. etape – časovke jednotlivcov

Primozovi Rogličovi nevyšla jazda v časovke jednotlivcov. Naopak Chris Froome predviedol skvelú jazdu, na víťaza Toma Dumoulina stratil iba jednu sekundu, a tak sa opäť vrátil na tretiu priečku. Roglič stráca na Frooma 1:02 min, takže celkovo mu bude patriť štvrté miesto.

Poradie celkového hodnotenia po 20. etape:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 80:30:37
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 00:01:51
3 Chris Froome (GBr) Team Sky 00:02:24
4 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 00:03:22

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu