Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sú šprinty Jaspera Philipsena nebezpečné? Trikrát vyhral a trikrát ho obvinili z nebezpečného šprintu

Raz sa natlačil na Wouta van Aerta, pred druhým šprintom vraj spôsobil pád Fabia Jakobsena a pri treťom šprinte vytlačil Biniama Girmaya. Čaká UCI, kým niekto spadne, aby zakročili?
Martin Sarvaš
Sú šprinty Jaspera Philipsena nebezpečné? Trikrát vyhral a trikrát ho obvinili z nebezpečného šprintu

3. etapa Tour de France 2023. Foto: A.S.O / Pauline Ballet

Hromadné šprinty v cyklistike vždy boli, sú a budú nebezpečné. Pre väčšiu bezpečnosť Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sprísnila pravidlá po páde Fabia Jakobsena v roku 2020 na pretekoch v Poľsku, pri ktorom takmer prišiel o život.

V pravidle UCI č. 2.3.036 o hromadných šprintoch sa píše: Jazdcom je prísne zakázané vybočovať z dráhy, ktorú si zvolili pri štarte do šprintu, a tým ohrozovať ostatných.

Na prebiehajúcej Tour de France doteraz vyhral všetky etapy s dojazdom v hromadnom šprinte 25-ročný Belgičan z tímu Alpecin-Deceuninck Jasper Philipesen a je tak najväčším favoritom na zelený dres pre najlepšieho šprintéra.

Po každom jeho víťazstve však nasledovala silná kritika, či už priamo na Philipesena alebo na jazdcov, ktorí mu šprint rozbiehali, a to z dôvodu, že porušoval práve spomínané pravidlo o držaní priamej línie pri hromadnom šprinte.

Pri prvom šprinte zablokoval Wouta van Aerta

Prvým hromadným šprintom sa končila tretia etapa a po dojazde rozhodcovia posudzovali šprint Jaspera Philipsena.

Keď Philipsen rozbehol svoj šprint, snažil sa reagovať Wout van Aert (Jumbo-Visma), ale dostal sa príliš blízko ku bariéram a svoj šprint vypustil.

„Jasper by mal byť rád, že tam nebol niekto ako Peter Sagan, pretože potom by tam mal buk,“ prirovnal Van Aert Sagana k mohutnému stromu po šprinte v tretej etape.

„Snažil som sa predbehnúť Jaspera po pravej strane. Ale potom som stratil tempo, pretože sme sa dotýkali jeden druhého a tiež som sa dotýkal divákov. Takže v záverečných 50 metroch som nemohol už ísť do šprintu,“ opísal záverečné metre Wout van Aert.

Aj jeden z najlepších šprintérov súčasnosti Fabio Jakobsen (Soudal – Quick Step) sa vyjadril o šprinte Jaspera Philipsena i jeho rozbiehaní jazdcami Alpecin-Deceuninck veľmi kriticky.

„Na videách je vidno, že Rickaert ide najprv úplne doprava a takmer spôsobil pád Kaspera Asgreena. Potom ide Mathieu [van der Poel] na opačnú stranu doľava, takže potom musí ísť Jasper Philipsen opäť z ľavej strany na pravú, aby mal čo najkratšiu trasu,“ povedal Fabio Jakobsen.

„Prvá vec, ktorú mi Van Aert po dojazde povedal, bola, že je rád, že nespadol. Snažíme sa bojovať o pozície a zrazu ide niekto krížom – vpravo, vľavo, vpravo, vľavo… Chceme predsa vidieť všetkých šprintérov za cieľovou čiarou. Toto nie je nič iné, iba nebezpečné,“ dodal belgický šprintér.

V štvrtej etape vraj spôsobil pád Fabia Jakobsena

Ďalší hromadný šprint nasledoval na ďalší deň v štvrtej etape Tour. Jasper Philipsen bol opäť najrýchlejší, no opäť nasledovali kritické ohlasy.

Rozhodcovia tentokrát zakročili a potrestali Mathieu van der Poela, ktorý Philipsenovi ako posledný jazdec tímu rozbiehal šprint a popritom lakťom vytlačil Biniama Girmaya, aby dostal Philipsena dopredu.

Záver etapy poznačilo viacero nepríjemných pádov a na zemi skončil aj jeden z najväčších šprintérskych favoritov Fabio Jakobsen, a pri páde dokonca dolámal bicykel na tri kusy.

Šprintér tímu Bora-Hansgrohe Danny van Poppel obvinil Jaspera Philipsena z pádu Jakobsena: „Neviem, čo presne urobil, ale bol som hneď za súbojom medzi Fabiom a Jasperom, keď sa na seba tlačili a Fabio spadol. Jasper niekedy celkom nevie, čo robí.“

„Nehovorím, že to urobil naschvál, pretože to patrí k šprintu. Nehovorím, že to bola jeho chyba, pretože je to aj riziko profesie,“ dodal Van Poppel.

Samotný šprint v štvrtej etape však bol férový a Jasper Philipsen vyhral po súboji s Calebom Ewanom.

Pri súboji s Philipsenom takmer spadol Girmay

Po dvoch ťažkých horských etapách v Pyrenejach nasledoval pokojnejší deň s rovinatou trasou, čo znamenalo ďalší šprint.

Aj v siedmej etape bol najrýchlejší v šprinte Jasper Philipsen. V záverečnej rovinke sa ako prvý rozbehol Mark Cavendish, na čo Philipsen ihneď reagoval a „zavesil sa“ na Cavendishove koleso.

Na to, aby sa rýchlo dostal za Cavendisha, musel Philipsen prekrížiť cestu na opačnú stranu, pričom vytlačil Biniama Girmaya. Girmayovi tak znemožnil šprint, nehovoriac o tom, že nebol ďaleko od toho, aby skončil v bariérach.

Na Philipsenov šprint po etape podali sťažnosť tímy Girmaya aj Cavendisha – Intermarché-Circus-Wanty a Astana Qazaqstan.

V sťažnosti však neuspeli a rozhodcovia ponechali výsledky nezmenené.

„Mali by sme počkať, kým jazdec riskuje svoj život, než niekoho potrestajú?,“ povedal po etape šéf tímu Intermarché Jean-François Bourlart.

„Jasper vyhráva tretíkrát, ale po tretíkrát spravil chybu, Biniam bol opäť vytlačený k bariéram a musel brzdiť. Ak by to neurobil, na zemi by skončilo 50 jazdcov,“ dodal Bourlart.

Šéf tímu Astana Qazaqstan Alexander Vinokourov sa sa v rozhovore pre portál Sporza vyjadril, „či musí prísť k pádu, aby bol niekto potrestaný za nebezpečný pohyb v záverečnom šprinte.“

„Rozhodcovia nám povedali, že šprint bol čistý. Zábery ale jasne ukazujú, že Philipsen mení smer zľava doprava. V pravidlách je uvedené, že musíte šprintovať priamo vpred. Prekáža hneď trom jazdcom: Dylanovi Groenewegenovi, Jordimu Meeusovi a Biniamovi Girmayovi. Ak by Girmay nezabrzdil, skončil by v bariérach. Musí niekto spadnúť, aby ho [Philipsena] potrestali?,“ dodal Vinokourov.

Čakajú rozhodcovia UCI, kým niekto spadne?

Aj napriek hektickým súbojom v hromadných šprintoch treba uznať, že Jasper Philipsen bol doteraz vo všetkých šprintoch suverénne najrýchlejší.

Či boli alebo neboli šprinty Jaspera Philipsena nebezpečné a či pri nich ohrozil iných pretekárov, je už na rozhodovaní rozhodcov UCI.

Doteraz však Philipsena nepotrestali, aj keď pri šprintoch zo svojej dráhy zjavne viackrát vybočil.

Otázne je, či by rovnako pristupovali k šprintu 25-ročného Belgičana, ak by pri uvedených súbojoch s ďalšími jazdcami, skončili Wout van Aert či Biniam Girmay na zemi alebo v bariérach.

Veríme, že rozhodcovia vedia čo robia a dúfame, že ich benevolentnejšie hodnotenie šprintov nebude viesť k pádom v hromadných šprintoch.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu