Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mali Štočeka diskvalifikovať? Analýza pádu Petra Sagana v šprinte na Majstrovstvách Slovenska

Matú Štoček vybočil asi o meter zo svojej dráhy šprintu, čím vytlačil Petra Sagana. Podľa rozhodcov nedošlo k porušeniu pravidiel.
Martin Sarvaš
Pád v závere Petra Sagana a Pavla Bittnera tesne pred cieľom MSR v cestnej cyklistike. Foto: Soňa Niková

Záver Majstrovstiev Česka a Slovenska v cestnej cyklistike v Tlmačoch poznačil nepríjemný pád, pri ktorom skončil na zemi aj 8-násobný slovenský šampión Peter Sagan.

Pád Petra Sagana, aj keď nevedome, spôsobil Matúš Štoček.

Na spomalených záberoch zo šprintu je vidno, že Štoček vybočil spoza Mathiasa Vaceka asi o meter zo svojej línie šprintu, čím vytlačil Petra Sagana na Pavla Bittnera, čo následne spôsobilo pád.

V pravidle UCI č. 2.3.036 o hromadných šprintoch sa píše: Jazdcom je prísne zakázané vybočovať z dráhy, ktorú si zvolili pri štarte do šprintu, a tým ohrozovať ostatných.

Zábery zo záverečného šprintu ukazujú, že Matúš Štoček vybočil zo svojej dráhy šprintu (Zdroj: Reprofoto RTVS Šport):

Na pretekoch WorldTour i na iných veľkých pretekoch sú rozhodcovia v šprintoch veľmi prísni a v prípade porušenia uvedeného pravidla sa často stáva, že pretekárov potrestajú odsunutím v hodnotení na koniec šprintérskej skupiny.

Podľa rozhodcov na Majstrovstvách Slovenska nedošlo v šprinte k porušeniu pravidiel a výsledky ponechali tak, ako jazdci prešli cieľovou čiarou, takže majstrom Slovenska sa stal po 12-ročnej nadvláde bratov Saganovcov Matúš Štoček. Peter Sagan skončil na druhom mieste a tretí bol Lukáš Kubiš.

Je pravda, že išlo o veľmi diskutabilnú situáciu a Matúš Štoček skutočne vybočil zo svojej dráhy šprintu, aj keď len o meter.

Rozhodcovia napokon uznali výsledky bez udelenia trestu, aj keď nikto by sa nemohol hnevať, ak by Štočeka rozhodcovia diskvalifikovali alebo odsunuli nižšie vo výsledkoch, rovnako, ako sa nikto nemôže hnevať, že sa rozhodli ponechať výsledky tak, ako prešli jazdci cieľom.

Sagan emotívne „vybehol“ na Bittnera

Po páde bol Peter Sagan zjavne veľmi nahnevaný a hneď išiel za Bittnerom, ktorý sa ešte len zbieral zo zeme.

Aj keď vo videu nie je počuť, čo Sagan hovorí, určite to neboli príjemné slová, keďže český jazdec reagoval slovami: „Ja som išiel rovno…“

Faktom je, že Pavel Bittner išiel v šprinte v jednej línii, takže určite nie je vinníkom nepríjemného pádu.

Konfronácia Petra Sagana a Pavla Bittnera po páde:

Sagan z pádu viní Štočeka

Na rozdávanie medailí a dresu so slovenskou trikolórou sa čakalo dlhšie, pretože doktori museli ošetriť Petra Sagana, zatiaľ čo rozhodcovia posudzovali rozhodujúci šprint.

„Nebol by som nahnevaný, keby sa nestalo to, čo sa stalo. Práveže ma skôr mrzí, že to dopadlo takto, keďže mám štartovať na Tour. Zaujímalo by ma video z toho šprintu, zatiaľ mi ho nikto neukázal. Myslím si, že viem, kde nastal problém, no potreboval by som si to potvrdiť na videu,“ povedal Peter Sagan po pretekoch v rozhovore pre RTVS.

„Myslím si, že Matúš začal šprintovať popri bariére, ja som išiel zľava, potom to zavrel do stredu cesty. Ja nie som zmierený s tým, že som druhý, takže o tom mi ani nehovorte,“ dodal Peter Sagan.

Peter Sagan povedal svoje aj Štočekovi, keď sa stretli na pódiu (Zdroj: Slovenský zväz cyklistky):

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu