Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tachometre

Test: GPS cyklopočítač Stages Dash M50

Displej má perfektné rozlíšenie, ktorým ďaleko prekoná všetky ostatné v tomto teste.
Hodnotenie: 3/5
239
Biker
Test: GPS cyklopočítač Stages Dash M50

Hodnotenie: Výborná tréningová pomôcka, ak sa dokážete preniesť cez ťarbavú obsluhu.

Plusy:

  • Dobrá výdrž batérie
  • Výborný displej s vysokým jasom

Mínusy:

  • Neintuitívna obsluha
  • Nepresné meranie percenta stúpania

Kúpte, ak . . . Chcete trénovať s dôrazom na výkon a tep.

Čo my na to: Ideálny sparingový partner na tréningy, ktorý však má zopár múch.

Obsluha tohto GPS pripomína Wahoo Bolt na vedľajšej strane. Všetko totiž ovládajú veľké tlačidlá pod malým podsvieteným displejom. Tento však má perfektné rozlíšenie, ktorým ďaleko prekoná všetky ostatné v tomto teste. Dokáže dokonca aj automaticky meniť jas. Veľmi prehľadne zobrazuje jednotlivé dátové polia rovnako ako naozaj detailné mapy. Keďže však je displej celkom malý, zorientovať sa v množstve čísel pri rýchlom pohľade nadol môže byť náročné. Jednotlivé obrazovky si, samozrejme, môžete prispôsobiť, no na to budete musieť zariadenie pripojiť k počítaču.

Prvotné nastavovanie je, žiaľ, zdĺhavé. Budete si musieť stiahnuť aplikácie tak do počítača, ako aj smartfónu. Ak však vydržíte, tešiť sa môžete na rozsiahlu analýzu zozbieraných dát, najmä ak sa plesnete po vrecku za prémiový účet. V ňom máte napríklad neobmedzené tréningové plány, možnosť naplánovať si vlastné tréningy aj vybrať si z knižnice predvytvorených. Medzi tými nájdete všetko od začiatočníckych so siedmimi odjazdenými hodinami týždenne až po plný Ironman triatlon. Zozbierané dáta sa zobrazujú v prehľadných grafoch. Osloví tak najmä tých, ktorí to s tréningami myslia alebo chcú začať brať vážne.

Prídavné senzory sa pripájajú ľahko. Zariadenie veľmi rýchlo našlo tak merače výkonu SRAM, ako aj Shimano a spojenie nepadalo. Ďalej môžete pripojiť aj snímače tepu, kadencie aj rýchlosti. Jediné problémy sme mali so spojením s radením, či už SRAM, alebo Shimano. Stages hovorí, že je to len záležitosťou budúcej aktualizácie firmvéru.

Spojenie s GPS družicami prebehlo za 54 sekúnd. Hneď po ňom začne zariadenie sťahovať sekcie mapy z vášho okolia. Tá je prehľadná, no približovanie si vyžaduje niekoľko stlačení rôznych tlačidiel. Pri šliapaní do kopca zobrazené percento stúpania občas celkom výrazne skáče. Spárovanie s telefónom a Stravou prostredníctvom Bluetooth je rýchle. V zariadení však nenájdete Wi-Fi modul a nepodporuje ani segmenty Strava live. Výdrž batérie je solídna. Stages hovorí o 20 hodinách, no nám sa vždy podarilo dosiahnuť len niečo cez polovicu toho. Aj 11 hodín je však úctyhodný výkon, zvlášť vzhľadom na kvalitu a vysoký jas displeja. Najsilnejšou stránkou tohto GPS sú určite dobre štruktúrované tréningové programy a komplexná analýza zozbieraných dát.

Špecifikácia:

  • Hmotnosť: 95,2 g
  • Rozmery: 48 mm × 75 mm × 23 mm
  • Rozmery displeja: 46 mm × 35 mm
  • Typ displeja: Everbrite farebný LCD
  • Čo je v krabici: predsunutý držiak, micro USB kábel
  • Vodeodolnosť: IPX7
  • Pamäť: 16 GB
  • Udávaná výdrž batérie: 20 hodín
  • www.stagescycling.eu

Pokračovať na testy GPS cyklopočítačov:

Vaše komentáre

Aktuality

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu