Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tachometre

Test: GPS cyklopočítač Xplova X5 Evo

Ak si na kameru chcete nahrať len zjazdy alebo najťažšie výšľapy, nemusíte sa o nič starať.
Hodnotenie: 3.5/5
449
Biker
Test: GPS cyklopočítač Xplova X5 Evo

Hodnotenie: Je užívateľsky príťažlivý, dokáže nahrávať video a bez problémov sa spojí, s čím chcete.

Plusy: 

  • Množstvo funkcií
  • Dobré užívateľské rozhranie
  • Dobré mapy aj navigácia

Mínusy:

  • Zopár chýb v grafike

Kúpte, ak: Chcete dobrú navigáciu a využijete aj jeho schopnosť nahrávať video.

Čo my na to: Vďaka pár unikátnym vlastnostiam si na trhu určite nájde cieľovú skupinu.

Spojazdnenie je jednoduché: stiahnite si do smartfónu sprievodné aplikácie Xplova Connect a Video (keďže má aj zabudovanú kameru), spárujte ich. Osobné údaje už zadávate priamo do zariadenia. Vďaka dobrému užívateľskému rozhraniu nejde o nič náročné. Jednoduché je aj pripojenie ostatných senzorov. Tie sa dajú rozdeliť podľa jednotlivých bicyklov. Všetky tri naše testovacie bicykle s pohonom SRAM Axs, eTap a GRX Di2 tak mali svoj vlastný kanál.

Zariadenie beží na systéme Android, a tak aj rozhranie pripomína smartfón či tablet. Aplikácia Xplova Connect funguje výborne. Strava aj Training Peaks sa dajú bez problémov prepojiť a na vytvorenie trasy stačí ťuknúť body, cez ktoré chcete prejsť, do prehľadnej mapy z OpenStreetMaps.

Kvalitný je aj hardvér. V balení dostanete dva držiaky, oba s rovnakým otočným uzamykaním ako používa Garmin.

Zabudovaná kamera dokáže nahrať približne hodinu neprerušovanej jazdy. Dostupné sú aj ďalšie módy ako napríklad časozber, ktorý odfotí fotku každé dve sekundy až jednu minútu. Kamera môže začať nahrávať aj automaticky podľa parametra, ktorý zadáte, či už to bude výkon, rýchlosť, kadencia, tep či percento klesania a stúpania. Ak si teda chcete nahrať len zjazdy alebo najťažšie výšľapy, nemusíte sa o nič starať. Kamera tiež dokáže nahrávať v slučke, čo poteší najmä tých, ktorí na bicykli dochádzajú do práce. Nahrá celkom desať dvojminútových videí predtým, ako prepíše prvé z nich.

Rýchle je aj chytanie satelitov, ktoré trvalo len okolo pol minúty. Inštrukcie navigácie sú presné, hoci trochu prehnane špecifické a chodia celkom neskoro – tesne pred odbočkou.

Jednotlivé obrazovky sú pekne rozvrhnuté. Každá funkcionalita má svoju ľahko pochopiteľnú ikonku.

Zvlášť dobrá je mapa s možnosťami vycentrovať ju na vašu pozíciu, pohybovať sa po nej či priblížiť a oddialiť ju. Mapa sa môže automaticky otáčať podľa vášho smeru jazdy alebo zostať vždy severom nahor. Displej je dobre čitateľný, o čo sa stará aj funkcia automatického prispôsobovania jasu.

Batéria nám so všetkými pripojenými senzormi, jazdou podľa nahranej GPX trasy a nahrávaním pár minút videa vydržala okolo sedem hodín.

Celkovo tak ide o veľmi dobrý GPS, ktorý od dokonalosti delí len pár múch, ktoré môže vyriešiť budúca aktualizácia firmvéru.

Špecifikácia:

  • Hmotnosť: 121,6 g
  • Rozmery: 108 mm × 62 mm × 23 mm
  • Rozmery displeja: 65 mm × 39 mm
  • Typ displeja: farebný 240 × 400
  • Čo je v krabici: držiak na riadidlá, predsunutý držiak, microUSB káble
  • Vodoodolnosť: IPX7
  • Pamäť: 8 GB
  • Udávaná výdrž batérie: 12 hodín
  • www.xplova.com

Pokračovať na testy GPS cyklopočítačov:

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu