Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar „by bol o 2 km/h rýchlejší“ na bicykli tímov Jumbo-Visma, Ineos alebo Soudal-Quick Step

Bývalý profesionálny cyklista Dirk De Wolf hovorí, že Colnago Pogačara spomaľuje a Tom Boonen tvrdí, že je „rozdiel v kvalite“ medzi tými najlepšími bicyklami a zvyškom.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar na pretekoch Okolo Anddalúzie. Foto: Vuelta Ciclista a Andalucia

Dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar by išiel o 2 km/h rýchlejšie, ak by svoje Colnago vymenil za bicykel z iného veľkého profesionálneho tímu, povedal v holandskom podcaste Wielerclub Wattage bývalý belgický profesionál Dirk De Wolf, víťaz monumentu Liège–Bastogne–Liège v roku 1992.

Bývalý majster sveta a niekoľkonásobný víťaz klasík Tom Boonen zareagoval tvrdením, že aj medzi špičkovými bicyklami jazdenými v profi pelotóne je „rozdiel v kvalite“.

„Ak Tadej Pogačar zajtra nasadne na bicykel z tímu Jumbo-Visma, Ineos alebo Soudal-Quick Step, zvyšok nebude mať šancu. Na týchto bicykloch bude šliapať o ďalšie 2 km/h rýchlejšie,“ povedal Dirk De Wolf.

Pogačarov tímu tím UAE Emirates preteká na bicykloch Colnago, zatiaľ čo Jumbo-Visma má bicykle Cervelo, Ineos jazdí na značke Pinarello a Soudal-Quick Step má bicykle od Specializedu.

„[Colnago] má nepochybne dobrý produkt, ale je ako Ferrari a Porsche: medzi značkami je stále rozdiel,“ hovorí De Wolf.

Rozdiel 2 km/h by bol extrémny

Tvrdenie Dirka De Wolfa o Pogačarovom zrýchlení o 2 km/h však nie je založené na žiadnych faktoch alebo testovaní.

Ak by sme aj pripustili že by bol Pogačar na inom bicykli rýchlejší, pravdepodobne by to nebol až aký výrazný rozdiel.

Pozrite si tiež

V roku 2022 mali pretekári na Tour de France celkovú priemernú rýchlosť 42 km/h, a pri navýšení o 2 km/h by bol Pogačar takmer o päť percent lepší ako všetci ostatní.

Presne o 2 km/h rýchlejšie od ostatných išiel Filippo Ganna pred pár dňami v úvodnej časovke na Tirreno-Adriatico. Je však veľmi zásadný rozdiel podať takýto výkon na 11-kilometrovej časovke v porovnaní s viac ako 150-kilometrovými etapami na Tour de France alebo v podstate akýmikoľvek inými pretekmi.

Boonen: Colnago je bicykel zo starej školy

Tom Boonen v diskusii s De Wolfom povedal: „Medzi piatimi najlepšími výrobcami bicyklov je stále malý kontrast, ale keď porovnáte týchto päť značiek so zvyškom, je tam rozdiel v kvalite.“

„Colnago je stále tak trochu bicykel zo starej školy a a ešte celkom nezvládli aero veci, aj keď to teraz dobiehajú,“ hovorí Boonen.

Nové Colnago V4R by malo byť rýchlejšie

Colnago koncom minulého roka oficiálne predstavilo nový model V4R, na ktorom veľkú časť minulej sezóny pretekal Tadej Pogačar pod názvom Prototipo.

Colnago tvrdí, že nový model je ich doposiaľ „najrýchlejším rámom vôbec“ a má ušetriť ekvivalent 17,5 wattu oproti predošlému modelu V3R pri rýchlosti 50 km/h a kadencii jazdca 90 otáčok za minútu. Bicykel však neporovnávali s konkurenčnými bicyklami v oblasti aerodynamických vlastností, čo sa u top výrobcov už stalo štandardom.

Na Colnago si zanadával aj Gaviria

S De Wolfom by však určite súhlasil Fernando Gaviria, ktorý sa raz minulý rok dokonca po šprinte neudržal a vulgárne si zanadával na svoj bicykel od Colnaga.

„Zasraný bicykel. Nemôžem nič povedať, pretože z toho môžem mať problémy. O bicykli nemôžem povedať absolútne nič,“ povedal Gaviria.

Podľa našich interných informácií mal problémy s bicyklami od Colnaga aj šprintér Alexander Kristoff, ktorý bol v UAE Emirates tri roky predtým, ako išiel na rok do Intermarché, kde mal Cube a dnes je v Uno-X na bicyloch Dare. Kristoff vraj tvrdil, že rámy od Colnaga sú mäkké a prenos výkonu zo šliapania sa v ráme stráca.

Prečo má milionársky tím bicykle Colnago?

Ak by Colnago nebol bicykel, ktorý môže konkurovať tým najlepším, vystáva otázka, prečo teda na ňom jazdí jeden z najlepších cyklistov súčasnosti a je sponzorom tímu UAE Emirates, ktorý je dotovaný priamo Spojenými arabskými emirátmi a s peniazmi určite problémy nemajú.

Ernesto Colnago už v roku 2020 predal väčšinový podiel značky Colnago spoločnosti Chimera Investments so sídlom v hlavnom meste Spojených arabských emirátov Abú Zabí.

S ohľadom na majiteľa značky Colnago je tak jasné, prečo je sponzorom tímu UAE Emirates.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu