Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prototipo sa mení na V4Rs: Colnago predstavilo nový pretekársky bicykel pre Pogačara (detaily, modely, ceny)

Colnago sa zameralo na vylepšenie predošlej verzie V4Rs vo všetkých smeroch s cieľom zlepšiť aerodynamiku, tuhosť, hmotnosť, pohodlie a pevnosť. S cenovkou 15 260 eur však ide o jeden z najdrahších bicyklov na trhu.
Martin Sarvaš

Colnago uviedlo na trh nový model V4Rs – finálnu verziu bicykla Colnago Prototipo, na ktorom jazdil Tadej Pogačar v sezóne 2022, a nie je prekvapením, že ide o evolúciu V3Rs.

Model Colnago V3Rs, ktorý bol uvedený na trh v roku 2019 , je osvedčeným víťazom pretekov, keďže je to pretekársky bicykel pre tím UAE Emirates, v ktorom jazdí Pogačar a práve na tomto bicykli vyhral Tour de France 2021.

Colnago hovorí, že sa rozhodol vylepšiť V3Rs na všetkých frontoch s cieľom zlepšiť aerodynamiku, tuhosť, hmotnosť, pohodlie a pevnosť.

V4Rs by malo šeetriť až 27,7 wattov vďaka zlepšenej aerodynamike, pričom samotný rám je o 57 gramov ľahší.

Talianska značka tvrdí, že rám je tuhší pri šprinte aj pri jazde v sede vďaka novému dizajnu Real Dynamic Stiffness (RDS).

Geometria sa podľa Colnaga vyvinula tak, aby lepšie sedela pre jazdcov zameraných na preteky.

Detaily Colnago V4Rs

  • Vyvinuté z modelu Colnago Prototipo
  • Je o 27,7 wattov účinnejší ako V3Rs, ktoré vyhralo Tour 2021
  • Rám je o 57 g ľahší ako V3Rs
  • Vylepšená jazdná kvalita a ovládateľnosť
  • Upravená geometria pre lepšie prispôsobenie veľkosti
  • Hlavové zloženie CeramicSpeed ​​SLT

Vývoj rámu

Colnago vyvíjalo nový model V4Rs od októbra 2020, pričom dostávali spätnú väzbu od pretekárov tímu UAE Emirates a od apríla 2021 začalo Colnago vyrábalť prototypy.

Dizajn V4Rs je inšpirovaný modelom Colnago C68, ktorý bol uvedený na trh tento rok v apríli. V4Rs aj C68 mali spoločý vývoj najmä pokiaľ ide o prvky, ako sú dokončovacie a lakovacie procesy na zníženie hmotnosti.

Modulárna konštrukcia C68 bola použitá aj pri vývoji V4Rs, pretože umožňovala rýchlejšiu výrobu prototypov a testovanie v aerodynamickom tuneli.

Pozrite si aj rôzne bicykle profesionálnych cyklistov

Do októbra 2021 Colnago vyrobilo malý počet rámov a predložilo dizajn na schválenie UCI pod názvom Prototipo. Išlo o neoznačený bicykel, na ktorom Pogačar začal pretekať na začiatku sezóny 2022 a následne aj na Tour de France.

Od debutu Prototipa však Colnago hovorí, že dosiahli tento rok s 10 rôznymi jazdcami až 23 víťazstiev.

Detaily rámu

V4Rs bol navrhnutý ako plne integrovaný systém a obsahuje integrovaný kokpt CC.01, ktorú predstavili na modeli C68. Kokpit CC.01 bol dokonca pôvodne navrhnutý pre V4Rs a potom sprístupnený pre skoršie vydanie C68, a nie naopak.

V porovnaní s kokpitom V3Rs Colnago zníženilo odporu vzduchu kokpitu o 16 percent, pričom aero-vylepšenie nemá žiadny negatívny vplyv na tuhosť riadidiel.

Kokpit je dodávaný s novým 3D tlačeným predným držiakom pre cyklopočítač Wahoo Bolt V2, ktorý údajne šetrí 0,75 wattu pri rýchlosti 50 km/h.

Pokiaľ ide o aerodynamiku rámu, Colnago venovalo pozornosť prednej časti, a to novým dizajnom hlavovej trubky.

Nadrozmerné horné ložisko umožňuje úplne vnútorné vedenie káblov a vyhladzuje profil do tvaru viac v štýle presýpacích hodín oproti tučnejšiemu profilu V3Rs.

To tiež znamená, že V4Rs môžu používať štandardnú okrúhlu trubku vidlice na rozdiel od V3Rs, ktoré malo túto trubku v tvare „D“. Colnago tvrdí, že to zlepšuje celkovú tuhosť a stabilitu prednej časti bicykla.

Nová, ľahšia vidlica sa integruje do prednej časti a umožňuje priestor pre pneumatiky do šírky 32 mm, čo je však už u najnovších pretekárskych bicyklov bežné.

V4Rs tiež obsahuje novo tvarovaný dizajn sedlovej trubky, o ktorej sa hovorí, že budú v prípade nárazu menej exponované. To prichádza spolu s novou karbónovou štruktúrou, o ktorej Colnago tvrdí, že je odolnejšia voči nárazom a je pružnejšia.

Aero testovanie

Colnago podrobilo nový model V4Rs aerodynamickým testom s dvoma rôznymi druhmi kolies a testovali ich aj s verziou ráfikových bŕzd  modelu Colnago V3Rs.

Pri testovaní mali namontovaný aj predný držiak na cyklopočítač i dva držiaky na fľaše s jednou fľašou, pretože Colnago hovorí, že takto  vyzerá bicykel v záverečných fázach pretekov.

Vďaka menšej hĺbke ráfika ušetrili V4Rs tri percentá (alebo 13,2 wattu) oproti V3Rs a šesť percent (27,7 wattu) s hlbšími aerodynamickými kolesami.

Hmotnosť a rovnováha

Už V3Rs bol ľahký bicykel a nenalakovaný rám vo veľkosť 50s mal hmotnosť 795 g s 390 g vidlicou.

Colnago sa však nezameriavalo len na redukciu hmotnosti, ale na vyváženie hmotnosti. Rám ekvivalentnej veľkosti V4Rs (veľkosť 485) váži je o 3 gramy ťažší s celkovou hmotnosťou 798 gramov.

Úspory hmotnosti dosiahli s vidlicou, ktorá má teraz 375 g a hlavnými súčasťami rámu – integrovaný kokpit a hlavové zloženie CeramicSpeed ​​SLT, čo predstavuje celkovo 1 173 gramov v porovnaní s 1 185 gramami u V3Rs.

Kompletný rám (rám, vidlica, kokpit, hlavové zloženie) V4Rs váži 1 668 gramov.

Colnago u V4Rs znížilo tuhosť hlavovej truhky o päť až desať percent (v závislosti od veľkosti) a zachovalo tuhosť v stredovom zložení z V3Rs. Colnago hovorí, že tieto zmeny viedli k bicyklu, ktorý je pevnejší a stabilnejší v ovládaní ako V3Rs.

„Určite je tuhší a citlivejší,“ hovorí o novom bicykli Tadej Pogačar.

„Keď sa postavíte, cítite lepšiu odozvu rámu, lepšiu reakciu. Určite to pomáha v pelotóne v rýchlych pretekoch a pri útokoch a šprintoch. Toto bola pre mňa najväčšia zmena,“ opísal Pogačar.

Prepracovaná geometria

Na základe spätnej väzby od profesionálnych jazdcov bola geometria (najmä dosah a výška rámu) prepracovaná tak, aby poskytovala vyváženejší pocit a výkon vo všetkých veľkostiach.

Vzťah medzi dĺžkou sedlovej trubky a dosahom je u V4Rs takmer lineárny, čo umožňuje jednoduchší a presnejší výber veľkosti.

Colnago tiež udržalo konštantný pomer výšky rámu a dosahu naprieč veľkosťami a udržalo konštantnú aj dĺžku reťazovej vzpery. Colnago tvrdí, že to má za cieľ zachovať „pretekársky pocit z jazdy“ a konzistentnosť ovládania od najmenších po najväčšie veľkosti.

Špecifikácie a ceny Colnago V4Rs

Za 15 260 eur za kompletný bicykel je V4Rs aj na pomery dnešných raketovo stúpajúcich cien neskutočne drahý a je to jeden z najdrahších bicyklov, aké sme na Bikeri uviedli.

Cena samotnej rámovej súpravy 5 250 eur však odpovedá ostatným súperom z WorldTour – BMC SLR.01 stojí 5 299 eur, Pinarello Dogma F 5 600 eur a Specialized S-Works Tarmac SL7 5 200 eur.

Colnago V4Rs je dostupné v piatich farebných dizajnoch:

Colnago V4Rs Team Edition

  • Rám: Colnago V4Rs
  • Radenie: Shimano Dura-Ace Di2 + merač výkonu
  • Kolesá: ENVE 3.4
  • Kokpit: CC0.1 Colnago
  • Cena: 15 260 €

Colnago chystá aj zostavy s radením Campagnolo Super Record EPS a SRAM Red eTap AXS.

Rámová súprava Colnago V4Rs

  • Rám Colnago V4Rs + vidlica, sedlovka, hlavové zloženie, integrovaný kokpit CC0.1 Colnago
  • Cena: 5 250 €

 

 

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu