Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Svetový rekord v rýchlosti na zjazdovom bicykli 167km/h zatiaľ nikto neprekonal (+video)

Prekonávať svetové rekordy v cyklistike je tento rok veľmi populárne. Na rýchlostný rekord Markusa Stöckla z roku 2017 si však zatiaľ netrúfol nikto.
Biker

Pandémia koronavírusu tento rok spôsobila, že sa pretekárska sezóna výrazne posunula a niektorí cyklisti mali zjavne až priveľa energie.

Svetový rekord v Everestingu tento rok prekonali viacerí cyklisti. Najprv bývalý profík, americký cyklista Phil Gaimon. Jeho rekord (7:52:12 hod) vydržal presne štyri dni, pretože ho porazil americký XC majster, ktorý nastúpal 8848 metrov o 12 minút rýchlejšie.

Ďalší sa podujal na misiu everestingového rekordu Saganov tímový kolega Emanuel Buchmann, ktorý si po skončení myslel, že dosiahol rekord, ale nasledovne mu ho neuznali, pretože porušil dve pravidlá Everestingu.

Rekord v Everestingu prekonal v júni austrálsky cyklista tímu EF Pro Cycling Lachlan Morton. Podarilo sa mu to však až na druhýkrát, keďže prvý pokus mu neuznali z dôvodu, že jeho dáta o nastúpaných metroch nesedli a pri kontrole zodpovednej organizácie Hells 500 sa zistilo, že nenastúpal celých 8848 metrov.

Netrvalo dlho a nový rekord stanovil sedemnásobný Grand Tour víťaz Alberto Contador na 7 hodín, 27 minút a 20 sekúnd. Ani ten však dlho nevydržal a posledný a momentálne platný rekord v Everestingu dosiahol írsky cyklista Ronan McLaughlin, a to šialeným rozdielom 20 minút.

Popularita prekonávania rekordov v Everestingu neobišla ani ženskú cyklistiku. Bývalá profesionálna cyklistka a majsterka sveta v časovke z roku 2010 Emma Pooley prekonala doterajší rekord o 15 minút.

Rekord padol aj v Everestingu na zadnom kolese

Medzitým, aby toho nebolo málo a aby to náhodou nebolo príliš ľahké, švajčiarsky cyklista Manuel Scheidegger si povedal, že si dá Everesting po zadnom kolese.

Rekord na zadnom kolese prekonal aj Švajčiarsky freerider Manuel Scheidegger, ktorý zlomil svetový rekord vo vzdialenosti, ktorú prejde po zadnom kolese (wheelie) za jednu hodinu. Scheidegger prešiel za 60 minút 77 okruhov na 400-metovom okruhu a hodinu tak točil wheelie v rýchlosti viac ako 30 km/h.

Pred pár dňami prekonal amatérsky cyklista Jonathan Shubert svetový rekord na vzdialenosť 100 míľ. V prepočte 160km prešiel za menej ako 3 hodiny, ale podivuhodné je, že prekonával svoj vlastný rekord.

Na rekord na zjazdovom bicykli si netrúfol nikto

Tento rok prekonávali cyklisti rôzneho druhu rôzne rekordy. Na šialený rýchlostný rekord na sériovo vyrobenom zjazdovom bicykli 167 km/h Markusa Stöckla z roku 2017 si však zatiaľ netrúfol nikto.

„Vybrali sme si horu, ktorá mala 3 972 metrov a uhol bol 45°. Okolo navyše ideálne prúdil vietor, takže sa znižoval odpor a lepšie miesto by sme si nemohli priať. Hneď ako sa dostaneš nad 160km/h, každý ďalší kilometer vyžaduje enormné úsilie. Na tvoje telo pôsobia sily, ktoré sú neskutočné!“

Markus to nakoniec vytiahol na neuveriteľných 167,6km/h. Pokus o rekord trval 11 sekúnd a touto rýchlosťou prešiel 650 metrov.

Na snehu síce prekonal rýchlostný rekord Stöckla Eric Barone, avšak nielenže bol na snehu, ale mal aj špeciálne upravený bicykel, zatiaľ čo Stöckl išiel na štrkovom povrchu vulkánu a na sériovom zjazdovom bicykli od Mondrakeru.

Barone dosiahol rekord aj na vulkáne, keď išiel rýchlosťou 172 km/h, ale opäť išlo o špeciálne upravený bicykel, takže najvyššiu rýchlosť na sériovom bicykli stále drží Stockl. Barone dosiahol na sériovom bicykli maximálnu rýchlosť 163 km/h.

 

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu