Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Alberto Contador prekonal rekord v Everestingu

Zdá sa, že Everesting sa pomaly mení na preteky profíkov.
Martin Sarvaš

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alberto Contador (@acontadoroficial),

Sedemnásobný Grand Tour víťaz Alberto Contador stanovil nový rekord v Everestingu na 7 hodín, 27 minút a 20 sekúnd.

Rekord dosiahol v utorok 7. júla na strmom stúpaní Silla del Rey, severne od Madridu v Španielsku a doterajšieho držiteľa rekodru Lachana Mortona z  EF Pro Racing porazil o 2  a pol  minúty.

Everesting znamená nastúpať výšku najvyššieho vrcholu na svete Mt. Everestu 8,848 opakovanou jazdou na jednom stúpaní.

Španielsky bývalý profesionálny cyklista absolvoval najstrmjšiu časť stúpania, ktorá mala necelý kilometer (z celého 6,8-kilometrového stúpania) 78-krát, najazdil dokopy 148 km s priemernou rýchlosťou 19,7 km/h.

Everesting Alberta Contadora si môžete pozrieť na jeho Strave.

„Everestingová šialenosť je dokonaná. Ďakujem vám za všetky správy, vďaka ktorým som sa na to dal. Viac ako sedem hodín a nastúpaných 8848 metrov. Bola to veľmi náročná výzva, ale veľmi pekná skúsenosť,“ napísal Contador.

Contadora motivovali k Evrestingu jeho fanúšikovia a počas jazdy testoval jeden z bicyklov jeho vlastnej kolekcie značky Abikes.

Contador prekonal rekord vo veku 37 rokov, pričom svoju profesionálnu kariéru ukončil po 15 rokoch na konci roku 2017.

S priemerným výkonom 268 wattov prekonal nielen rekord v Everestingu, ale aj lokálny KOM na segmente ‚Parte final – Silla del Rey‘, a to o 36 sekúnd.

Pandémia koronavírusu spôsobila tento rok veľký boom Everestingu a o prekonanie rekordu sa pokúsilo už viacero profesionálnych cyklistov. Či už americký majster v XC Keegan Swenson, spolujazdec Petra Sagana Emanuel Buchmann (ktorému pokus neuznali), Lachlan Morton z tímu EF Pro Racing či ďalší ex-profík Phil Gaimon.

Pôvodná myšlienka Everestingu bola rozvíjať popularitu cyklistiky a mal to byť presný opak pretekania. Profíci i bývalý profíci si však z Everestingu za posledné mesiace spravili preteky.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu