Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pokoril rekord v Everestingu, povracal sa a povedal: Bola to poriadna hlúposť, bolelo to a nemali by ste to skúšať

Americký bývalý profesionálny cyklista Phil Gaimon pokoril rekord v Everestingu. Už o štyri dni mu ho však zobral XC pretekár Keegan Swenson.
Martin Sarvaš

Americký cyklista Phil Gaimon sa venoval cyklistike profesionálne 10 rokov. Momentálne už medzi profíkmi nie je, ale stále tvrdo trénuje.

Svoju silu si chcel dokázať pokorením rekordu v Everestingu. Ide o je prekonanie výšky viac ako 8848 metrov, čo je výška najvyššieho vrchu na svete Mount Everestu, na jednom kopci.

Gaimonovi sa to podarilo a podľa jeho slov prekonal everestingový rekord až o úctyhodných 40 minút. Celá jazda trvala 8 hodín a 4 minúty a na vzdialenosti 156 km nastúpal 8987 metrov. Samotný Everesting, a teda 8848 metrov, mu trvalo presne 7:52:12 hod.

„Už to nikdy nespravím“

Po dojazdení si Phil Gaimon sadol na chodník z vyčerpania sa povracal. Jeho nadšenie zo samotného Everestingu však nebolo veľké: „Toto bolo skutočne hlúpe, veľmi to bolelo a už to nikdy nespravím. Ak mi niekto vezme tento rekord, môže si ho pokojne nechať.“

„Teraz vám porozprávam, čo sa dialo počas tohto hrozného mizerného dňa: Nie je to dobrý nápad a nikto by to nikdy nemal skúšať,“ opisoval Gaimon dva dni po jazde.

„Postupovalo to od nudy cez mizériu a potom to prekročilo tú hranicu. Nebolo ľahké ísť na začiatku pomaly. Asi v polovici to začalo byť ťažšie. Po štyroch hodinách vás už bolia nohy, máte nastúpané cez 4-tisíc metrov a musíte to absolvovať znova. Je to absurdné a nedokážem dostatočne opísať, ako hlúpe to bolo,“ povedal Gaimon.

Rekord mu dlho nevydržal

Phil Gaimon si však udržal rekord v Everestingu iba štyri dni. O rekord ho veľmi rýchlo pripravil americký XC pretekár Keegan Swenson, ktorý nastúpal 8848 metrov o 12 minút rýchlejšie.

„Ani som si nestihol dopiť šampanské a o rekord ma pripravil nejaký Keegan Swenson. Vyzerá ako slušný chlapík, ale potupil ma a vzal mi rekord. Ešte som ani nestihol zostrihať a zverejniť video z môjho rekordu v Everestingu a už mi ho vzal,“ zavtipkoval Phil Gaimon.

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu