Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Írsky cyklista prekonal Contadorov rekord v Everestingu o 20 minút na absurdne upravenom bicykli

Na bicykli bez držiakov na fľaše mal iba tri prevody a zrezané riadidlá.
Martin Sarvaš

A opäť tu máme prekonaný svetový rekord v Everestingu. Posledným držiteľom rekordu bol španielsky bývalý profík a sedemnásobný Grand Tour víťaz Alberto Contador s časom 7 hodín, 27 minút a 20 sekúnd.

Jeho rekord však vydržal iba krátko. Prekonal ho írsky cyklista Ronan McLaughlin, a to šialeným rozdielom 20 minút.

Everesting znamená nastúpať výšku najvyššieho vrcholu na svete Mt. Everestu 8,848 opakovanou jazdou na jednom stúpaní.

McLaughlin vytvoril nový rekord Everestingu s časom 7:04:41, ktorý mu už oficiálne potvrdili aj administrátori organizácie Hells 500.

V porovnaní so španielskou legendou cyklistiky, McLaughlin nie je veľmi známy športovec. 33-ročný Ír však reprezentoval svoju krajinu na majstrovstvách sveta v roku 2012 po boku Dana Martina a Nicolasa Roche a tiež pretekal na svetovom šampionáte kategórie U23 v roku 2008.

Nie je teda úplný amatér od skutočného profesionála má však ďaleko. Momentálne má pracuje na plný úväzok ako tréner, aj keď na domácich pretekoch sa stále umiestňuje na popredných priečkach.

Pozrite si jazdu Ronana McLaughlina na Strave.

McLaughlin si pre jeho jazdu vybral krátky 800 m dlhý rovný úsek s priemerným sklonom 14% a prevýšením 117 metrov. Na pokorenie rekordu ho musel absolvovať 75,5-krát, avšak celkovo ho počas jazdy absolvoval až 82-krát.

Podľa zverejnených údajov jazdil McLaughlin s normalizovaným výkonom 299 wattov počas 7 a pol hodiny s celkovým prevýšením 9429 metrov.

Zaujímavosťou hraničiacou s absurditou je fakt, že írsky cyklista si pre túto jazdu špeciálne upravil bicykel. Na jeho bicykli S-Works Tarmac SL6 mal karbónové kolesá Dura Ace, iba tri prevody, žiadne držiaky na fľašky a odrezané riadidlá. Najľahší prevod mal 39x32T.

Špeciálne upravený bicykel Ronana McLaughlina pre Everesting:

„V žiadnom prípade sa nepovažujem, že by som bol na rovnakej úrovni ako Contador. Chcel som dokázať, že nehľadiac na to, že nevyhrám dvakrát Tour de France, ak využijete všetky možné výhody či vedu alebo akokoľvek to nazvete, správne trénujete, každý môže byť na svetovej úrovni. Aj keď iba na jeden deň,“ vyjadril sa Ronan McLaughlin.

Jazda Ronana McLaughlina bola zároveň zbierkou pre írsku záchrannú službu s cieľom vyzbierať 8,848 libier.

 

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu