Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vysvetľujeme dopingové látky: Čo je to EPO, aký má vplyv na výkon v cyklistike a vedľajšie účinky?

Erythropoetín alebo takzvané EPO je pravdepodobne "najslávnejším" v oblasti dopingu v cyklistike. Neslávne ho spopularizoval Lance Armstrong, ktorému pre doping odobrali všetkých sedem titulov z Tour de France.
Martin Sarvaš
Vysvetľujeme dopingové látky: Čo je to EPO, aký má vplyv na výkon v cyklistike a vedľajšie účinky?

Erythropoetín, alebo takzvané EPO, je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, ale je známa aj ako dopingová látka vo svete športu, najmä v cyklistike.

EPO ako forma dopingu je syntetická forma hormónu, ktorý stimuluje produkciu červených krviniek v kostnej dreni.

EPO stimuluje produkciu červených krviniek, čo zvyšuje transport kyslíka do svalov, čím potenciálne zvyšuje výkonnosť športovca. V cyklistike môže EPO výrazne ovplyvniť – zvýšiť – vytrvalosť a celkový výkon.

Na čo sa používa EPO v medicíne?

Erytropoetín je hormón, ktorý sa prirodzene vytvára v ľudskom tele, konkrétne v obličkách.

Význam EPO v medicíne presahuje jeho kontroverzné použitie v športe. V medicíne sa EPO používa na liečbu rôznych typov anémie – chudokrvnosti, predovšetkým v spojení s chronickými ochoreniami obličiek a pri liečbe onkologických pacientov.

Syntetické formy EPO, ako epoetín alfa a beta, pomáhajú pacientom prekonávať nedostatok červených krviniek a zlepšujú kvalitu ich života.

Prečítajte si tiež

Pacienti trpiaci chronickým zlyhaním obličiek často zažívajú pokles produkcie EPO, čo vedie k anémii. V týchto prípadoch sa syntetický EPO používa na zvýšenie počtu červených krviniek, čím sa zlepšuje prenos kyslíka v tele a znižuje únava a slabosť.

U pacientov podstupujúcich chemoterapiu alebo radioterapiu môže dochádzať k poškodeniu kostnej dreni, čo vedie k zníženej produkcií červených krviniek a na podporu tvorenia červených krviniek sa používa práve EPO.

V niektorých prípadoch sa EPO podáva pred operáciami, aby sa zvýšil počet červených krviniek a znížila potreba transfúzií krvi počas alebo po chirurgickom zákroku.

Riziká spojené s užívaním EPO

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zakázala používanie erytropoetínu v roku 1997. Jeho používanie bolo zakázané hlavne kvôli jeho zdravotným rizikám a jeho schopnosti zvýšiť výkon športovca a odvtedy je EPO považované za formu dopingu.

Užívanie erytropoetínu mimo kontrolovaného medicínskeho prostredia prináša výrazné zdravotné riziká, ktoré sú dôvodom jeho zákazu vo svete športu.

Hoci EPO môže výrazne zvýšiť výkonnosť, jeho vedľajšie účinky a potenciálne nebezpečenstvá sú významné a môžu mať dlhodobé zdravotné následky.

EPO zvyšuje počet červených krviniek, čo vedie k zahusteniu krvi. Toto môže zvýšiť riziko tvorby krvných zrazenín, obzvlášť v malých cievach, čo môže viesť k zablokovaniu krvného toku a spôsobiť vážne zdravotné problémy ako sú mŕtvice alebo infarkt.

Nadmerná produkcia červených krviniek tiež môže zvýšiť zaťaženie srdca, pretože musí čerpať hustejšiu krv cez cievny systém, čo môže viesť k hypertenzii (vysokému krvnému tlaku) a môže zvyšovať riziko srdcového zlyhania.

Dlhodobé užívanie tejto látky tiež výrazne zaťažuje obličky a niektoré štúdie naznačujú, že užívanie EPO môže zvýšiť riziko niektorých typov rakoviny, najmä u pacientov, ktorí sú už predtým predisponovaní alebo majú aktívne nádory.

Lance Armstrong opísal, ako je možné, že sa vyhol pozitívnym výsledkom na doping

EPO ako doping neslávne spopularizoval Lance Armstrong, ktorý sa k dopingu priznal, na základe čoho mu bolo odobratých sedem titulov z Tour de France a dostal doživotný zákaz pretekať.

V podcaste Club Random s Billom Maherom Armstrong opísal, ako je možné, že mu neprišli na doping.

„V istom zmysle sme obchádzali systém, ale stále platí to, čo som vždy hovoril – nesnažím sa ospravedlniť to, čo som v robil, ako niečo, čo by som chcel znova zopakovať,“ povedal Armstrong.

„Ale pravda zostáva, že som bol testovaný 500-krát a nikdy som nezlyhal v teste na doping.“

„To nie je lož. To je pravda. Test sa nedal obísť. Keď som sa vymočil do pohára a oni testovali moč v pohári, prešlo to.“

„Skutočnosť a pravda toho všetkého je, že niektoré z týchto látok, predovšetkým tá, ktorá je najprospešnejšia, má štvorhodinový polčas rozpadu. Takže určité látky, či už ide o kanabis alebo anaboliká, alebo čokoľvek iné, majú oveľa dlhšie polčasy rozpadu,“ vysvetlil.

„S EPO – čo bolo raketové palivo, ktoré zmenilo nielen náš šport, ale každý vytrvalostný šport – máte štvorhodinový polčas rozpadu, takže opúšťa telo veľmi rýchlo,“ povedal Armstrong.

„So štvorhodinovým polčasom rozpadu si môžete jednoducho spočítať,“ dodal.

„Ak sa bralo EPO pod lekárskym dozorom, bolo to bezpečné“

„Nechcem nikoho povzbudzovať, aby robil niečo, čo jednoducho robiť nemusí,“ povedal ďalej Armstrong.

„Pravdou je, že ste mali dopingovú látku, ktorá sa nedala zistiť a ktorá bola mimoriadne prospešná pre výkon a zotavenie. Obe sú dôležité, ale predovšetkým sme ju brali pre výkon.“

„Hovorili nám, a ja s tým súhlasím, že ak sa to bralo pod lekárskym dozorom, bolo to bezpečné.“

Treba však zdôrazniť, že na rozdiel od Armstrongových komentárov, Americká antidopingová agentúra tvrdí, že EPO „má významnú klinickú užitočnosť a terapeutický prínos, ak sa používa vhodne, ale jeho zneužitie na dosiahnutie výkonnostného prínosu môže viesť k vážnym zdravotným následkom“, ako aj uvádzame vyššie v príspevku.

„90 percent pelotónu bralo EPO“

Lance Armstrong a Johan Bruyneel pijú šampanské počas 20. etapy Tour de France 2003. Foto: US Postal

Johan Bruyneel, bývalý šéf tímu US Postal, v ktorom pretekal Lance Armstrong, v rozhovore pre belgický portál Het Laatste Nieuws povedal, že rozhodnutie ASO odobrať Armstrongovi všetkých sedem titulov, považuje za „smiešne“.

Rovnako ako Armstrong, aj Bruyneel dostal doživotný zákaz činnosti v profesionálnej cyklistike.

Po tom, ako Bruyneel skončil s profesionálnou cyklistikou, okamžite sa stal riaditeľom tímu, takže veľmi dobre vedel, ako v tom čase doping fungoval.

„Rok 1996 bol rokom vrcholu používania EPO. Bol som vtedy bežec a tiež som používal EPO. Ľutujem to? Nie. Bol som súčasťou tejto generácie, vtedy to tak bolo. Bolo to buď pripojiť sa k tomuto hnutiu, aby sme mohli pokračovať, alebo ísť domov, ale nebudem hovoriť mená.“

O dopingu jasne Bruyneel hovorí, že bol v tom čase veľmi rozšírený v celom pelotóne.

„Transfúzia krvi? Áno, to je pravda. Ten ‚Motorman‘, ktorý išiel do Nice s EPO v chladničke? To je tiež pravda. Čo je lepšie? V iných tímoch sme EPO skrývali v pneumatikách áut. Vtedy, medzi rokmi 1999 až 2001 bol systém nasledovný: Najlepších 20, 30, 40 a 50 jazdcov v klasifikácii dopovali, brali EPO a inak celkovo 90 percent pelotónu bralo EPO,“ dodal Bruyneel.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu