Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tramadol bude od roku 2024 na zozname zakázaných dopingových látok

UCI už roky lobovala u Svetovej antidopingovej agentúry, aby tramadol zakázala, ale doteraz nebol zaradený na zoznam zakázaných látok a jeho nález bol len priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI.
Martin Sarvaš
Tramadol bude od roku 2024 na zozname zakázaných dopingových látok

Foto: Shutterstock

O látke tramadol v spojení s cyklistikou sa začalo opäť vo veľkom hovoriť po diskvalifikácii Naira Quintanu z Tour de Frace 2022, počas ktorej mal dvakrát pozitívny test na túto zakázanú látku.

Porušenie zákazu užívania tramadolu bolo síce dlho priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI, ale nepredstavovalo porušenie antidopingových pravidiel. Preto Quintana nedostal zákaz činnosti a mohol aj naďalej pretekať.

Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) zakázala tramadol v roku 2019, no od začiatku roka 2024 bude už oficiálne aj na zozname zakázaných dopingových látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Znamená to, že ak by u jazdca našli v testovanej vzorke krvi stopy látky tramadol, hrozí mu nielen diskvalifikácia z pretekov či vyradenie z výsledkov, ale aj trest pozastavenia činnosti na niekoľko rokov.

Prečítajte si tiež

Čo je to tramadol?

Ide o liek na predpis, ktorý je na trhu od 70. rokov 20. storočia, no rozšírené používanie sa začalo až od 90. rokov.

Tramadol je centrálne pôsobiace analgetikum, a teda liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom. Avšak na rozdiel od tradičných opioidov ako je morfín alebo kodeín, tramadol nepochádza z prírodných zdrojov a tiež nie je chemicky príbuzný s opioidmi. Tramadol je syntetická chemikália.

Tramadol je účinný pri zvládaní slabej až strednej bolesti, no stále prichádza s nežiaducimi vedľajšími účinkami, ktoré zahŕňajú závraty a ospalosť, nevoľnosť a vo vyšších dávkach aj dýchacie problémy.

Ako tramadol funguje?

Tramadol je dostupný vo forme kapsuly s okamžitým uvoľňovaním (50 mg) a vo forme tabliet s predĺženým uvoľňovaním (50 mg, 100 mg, 150 mg a 200 mg). Okrem toho sa dodáva aj v perorálnej tekutej formulácii, ako aj vo forme injekčného roztoku.

„Predpokladá sa, že tramadol účinkuje dvoma spôsobmi. Na začiatok pečeň premieňa tramadol na molekulu bežne nazývanú M1 (mono o-desmythyltramadol). M1 sa potom viaže na jeden z opioidných receptorov v tele, ktorý je zodpovedný za úľavu od bolesti,“ opisuje austrálsky farmaceut Darren Searle.

„Okrem toho môže tramadol zvýšiť hladiny noradrenalínu a serotonínu v tele. Výsledkom môže byť účinok „dobrého pocitu“, ktorý sa môže pridať k účinkom tramadolu na zmiernenie bolesti,“ hovorí Darren Searle.

Zvyšuje tramadol výkonnosť?

WADA pridala Tramadol do svojho monitorovaného zoznamu v roku 2012. Zoznam zvyčajne obsahuje lieky zo sivých oblastí alebo látky, ktoré môžu zlepšiť športový výkon. Kofeín, nikotín a bežný dekongestant fenylefrín sú niektoré z ďalších látok na tomto zozname.

Existuje teória vyjadrená mnohými bývalými profesionálnymi jazdcami, že liek proti bolesti môže jazdcovi umožniť prekonať stav bolesti a „ponoriť sa hlbšie“ do svojich fyzických rezerv.

„Zabíja bolesť v nohách, takže môžete tlačiť do pedálov naozaj tvrdo,“ povedal bývalý jazdec tímu Sky Michael Barry, zatiaľ čo Lieuwe Westra priznal, že tramadol bol súčasťou jeho používania legálnych metód na optimalizáciu jeho športového výkonu.

Vedľajšie účinky

Tak ako všetky lieky, aj tramadol má dlhý zoznam vedľajších účinkov. Veľmi časté vedľajšie účinky (vyskytujúce sa u viac ako 1 z 10 osôb) sú závraty a nevoľnosť; časté vedľajšie účinky (u viac ako 1 zo 100 osôb) zahŕňajú bolesti hlavy, sucho v ústach, potenie, útlm, celkovú slabosť, vracanie, zápchu a únavu.

„Niektorí ľudia považujú za prekvapujúce, že jazdci berú na pretekoch lieky proti bolesti alebo kofeínové pilulky, ale v skutočnosti je to naozaj bežné,“ povedal americký cyklista Taylor Phinney v rozhovore pre VeloNation v roku 2012.

„Vidíte toľko hlúpych nehôd na konci pretekov, že by ma takmer neprekvapilo, keby niektoré alebo možno aj väčšinu z nich spôsobili ľudia, ktorí si na konci pretekov vzali tieto silné lieky proti bolesti.“

Mladý cyklista Cian Uijtdebroeks, ktorý je považovaný za jeden z najväčších talentov belgickej cyklistiky, nedávno prehovoril o užívaní liekov proti bolesti počas finále pretekov.

19-ročný Uijtdebroeks, ktorý absolvuje svoju prvú profesionálnu sezónu v tíme Bora-Hansgrohe, povedal, že necíti potrebu užiť 2500 mg paracetamolu, čo je päť tabliet, aby sa dostatočne pripravil na finále pretekov.

Minulý rok predčasne ukončil kariéru iba 21-ročný dánsky talentovaný cyklista Ludvig Anton Wacker, ktorý tiež zdôraznil, že sa mu nepáči užívanie vysokých dávok tabletiek v profesionálnom pelotóne.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu