Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Lekár jej dával doping a tréner ju bil. Kanadská cyklistka hovorí o fyzickom i sexuálnom zneužívaní

"Pozitívny test na doping bolo to najlepšie, čo sa mi kedy stalo. Znamenalo to, že konečne môžem prestať bicyklovať a odísť od trénera," povedala víťazka Valónskeho šípu Geneviève Jeanson.
Martin Sarvaš

Bývalá majsterka sveta a víťazka Valónskeho šípu Geneviève Jeanson podala v pondelok pred členmi parlamentu emotívne svedectvo o fyzickom a sexuálnom zneužívaní, ktoré ako tínedžerka zažívala od svojho trénera.

Rodáčka z Quebecu v košeli s nápisom „je suis indestructible“ [som nezničiteľná] vystúpila na zasadnutí Stáleho výboru pre postavenie žien.

Geneviève Jeanson dostala v roku 2005 zákaz činnosti na desať rokov po pozitívnom teste na krvný dopig – EPO.

Jej tréner André Aubut a lekár Maurice Duquette, ktorý jej dodával zakázané látky, dostali v roku 2009 doživotný zákaz činnosti. Aubut bol okrem toho v roku 2016 zatknutý za zneužívanie manželky.

Tréner ju bil, aby z nej urobil silnejšiu športovkyňu

„Za menej ako dva roky som sa stala obeťou zneužívania a podvodníka. Keďže doping je v športe nelegálny, stala som sa zločincom vo svete, v ktorom som žila, keď  som mala 16 rokov.“

„Bola som tínedžerkou bez únikovej cesty, bez nikoho, s kým by som sa mohla porozprávať a nikoho, kto by mi pomohol,“ povedala Geneviève Jeanson, a opísala, že vo veku 14 rokov ju jej tréner udieral, aby z nej urobil silnejšiu atlétku.

Prečítajte si tiež

Boli časy, keď sa tak zúfalo snažila uniknúť zo svojho života a od násilného trénera, že dokonca uvažovala o tom, že by schválne spadla a zranila sa na bicykli.

„Chcela som si spôsobiť zranenia, nie také, ktorá by ma zabili, ale také, pri ktorých by sa to všetko konečne skončilo.“

„Pozitívny test na doping bolo to najlepšie, čo sa mi kedy stalo“

Geneviève Jeanson v košeli s nápisom „je suis indestructible“ [som nezničiteľná] vystúpila na zasadnutí Stáleho výboru pre postavenie žien.
„Pozitívny test na doping bolo to najlepšie, čo sa mi kedy stalo. Znamenalo to, že konečne môžem prestať bicyklovať a odísť od trénera. Pozitívny test na dopig bol len malou nepríjemnosťou a porovnaním s peklom, v ktorom som žila. To, že som navždy pošpinila svoje meno, bola malá cena za to, aby som sa ho konečne zbavila.“

Geneviève Jeanson povedala, že pôvodne dostala len niekoľko dávok EPO na liečbu anémie, ale nakoniec dopovala celú svoju kariéru.

Pokiaľ ide o jej bývalého trénera, Jeanson otvorene hovorila o hroznej realite, ktorú prežívala: „Po prvom sexuálnom zneužití som už nikdy nebola tá istá osoba.“

Bála sa, že tréner ju zabije

„Keďže som žila v neustálom násilí, skutočne som verila, že ma môže zabiť a že by mohol spáchať samovraždu. Bolo to také skutočné, že som nemohla odísť.“

Priznala, že len málokedy absolvovala tréning bez násilia a tréner kontroloval všetko v jej živote. Kam smela ísť, s kým smela chodiť, dokonca aj financie. Aubut jej neustále pripomínal, že mu je veľa dlžná a nemôže ho opustiť, pretože opustil manželku a prácu, aby jej pomohol napredovať v kariére.

Jeanson uzavrela svoje svedectvo dôrazom na vzdelávanie športovcov v mladom veku a o prijateľnom a neprijateľnom správaní pre trénerov.

„Musia pochopiť, že nie je hanba požiadať o pomoc,“ dodala Geneviève Jeanson.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu