Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Čo je to tramadol, aký má vplyv na výkon v cyklistike a vedľajšie účinky?

UCI už roky lobuje u Svetovej antidopingovej agentúry, aby tramadol zakázala, ale zatiaľ nebol zaradený na zoznam zakázaných látok.
Martin Sarvaš
Čo je to tramadol, aký má vplyv na výkon v cyklistike a vedľajšie účinky?

O látke tramadol v spojení s cyklistikou sa začalo opäť hovoriť po diskvalifikácii Naira Quintanu z Tour de Frace 2022, počas ktorej mal dvakrát pozitívny test na túto zakázanú látku.

Porušenie zákazu užívania tramadolu je priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI a nepredstavuje porušenie antidopingových pravidiel. Preto Quintana nedostal zákaz činnosti a môže naďalej pretekať. Medzinárodná cyklistická federácia zakázala tramadol v roku 2019.

UCI už však roky lobuje u Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), aby zakázala tramadol, ale zatiaľ nebol zaradený na zoznam zakázaných látok.

Prečítajte si tiež

Čo je to tramadol?

Ide o liek na predpis, ktorý je na trhu od 70. rokov 20. storočia, no rozšírené používanie sa začalo až od 90. rokov.

Tramadol je centrálne pôsobiace analgetikum, a teda liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom. Avšak na rozdiel od tradičných opioidov ako je morfín alebo kodeín, tramadol nepochádza z prírodných zdrojov a tiež nie je chemicky príbuzný s opioidmi. Tramadol je syntetická chemikália.

Tramadol je účinný pri zvládaní slabej až strednej bolesti, no stále prichádza s nežiaducimi vedľajšími účinkami, ktoré zahŕňajú závraty a ospalosť, nevoľnosť a vo vyšších dávkach aj dýchacie problémy.

Ako tramadol funguje?

Tramadol je dostupný vo forme kapsuly s okamžitým uvoľňovaním (50 mg) a vo forme tabliet s predĺženým uvoľňovaním (50 mg, 100 mg, 150 mg a 200 mg). Okrem toho sa dodáva aj v perorálnej tekutej formulácii, ako aj vo forme injekčného roztoku.

„Predpokladá sa, že tramadol účinkuje dvoma spôsobmi. Na začiatok pečeň premieňa tramadol na molekulu bežne nazývanú M1 (mono o-desmythyltramadol). M1 sa potom viaže na jeden z opioidných receptorov v tele, ktorý je zodpovedný za úľavu od bolesti,“ opisuje austrálsky farmaceut Darren Searle.

„Okrem toho môže tramadol zvýšiť hladiny noradrenalínu a serotonínu v tele. Výsledkom môže byť účinok „dobrého pocitu“, ktorý sa môže pridať k účinkom tramadolu na zmiernenie bolesti,“ hovorí Darren Searle.

Zvyšuje tramadol výkonnosť?

WADA pridala Tramadol do svojho monitorovaného zoznamu v roku 2012. Zoznam zvyčajne obsahuje lieky zo sivých oblastí alebo látky, ktoré môžu zlepšiť športový výkon. Kofeín, nikotín a bežný dekongestant fenylefrín sú niektoré z ďalších látok na tomto zozname.

Existuje teória vyjadrená mnohými bývalými profesionálnymi jazdcami, že liek proti bolesti môže jazdcovi umožniť prekonať stav bolesti a „ponoriť sa hlbšie“ do svojich fyzických rezerv.

„Zabíja bolesť v nohách, takže môžete tlačiť do pedálov naozaj tvrdo,“ povedal bývalý jazdec tímu Sky Michael Barry, zatiaľ čo Lieuwe Westra priznal, že tramadol bol súčasťou jeho používania legálnych metód na optimalizáciu jeho športového výkonu.

Vedľajšie účinky

Tak ako všetky lieky, aj tramadol má dlhý zoznam vedľajších účinkov. Veľmi časté vedľajšie účinky (vyskytujúce sa u viac ako 1 z 10 osôb) sú závraty a nevoľnosť; časté vedľajšie účinky (u viac ako 1 zo 100 osôb) zahŕňajú bolesti hlavy, sucho v ústach, potenie, útlm, celkovú slabosť, vracanie, zápchu a únavu.

„Niektorí ľudia považujú za prekvapujúce, že jazdci berú na pretekoch lieky proti bolesti alebo kofeínové pilulky, ale v skutočnosti je to naozaj bežné,“ povedal americký cyklista Taylor Phinney v rozhovore pre VeloNation v roku 2012..

„Vidíte toľko hlúpych nehôd na konci pretekov, že by ma takmer neprekvapilo, keby niektoré alebo možno aj väčšinu z nich spôsobili ľudia, ktorí si na konci pretekov vzali tieto silné lieky proti bolesti.“

Mladý cyklista Cian Uijtdebroeks, ktorý je považovaný za jeden z najväčších talentov belgickej cyklistiky, nedávno prehovoril o užívaní liekov proti bolesti počas finále pretekov.

19-ročný Uijtdebroeks, ktorý absolvuje svoju prvú profesionálnu sezónu v tíme Bora-Hansgrohe, povedal, že necíti potrebu užiť 2500 mg paracetamolu, čo je päť tabliet, aby sa dostatočne pripravil na finále pretekov.

Minulý rok predčasne ukončil kariéru iba 21-ročný dánsky talentovaný cyklista Ludvig Anton Wacker, ktorý tiež zdôraznil, že sa mu nepáči užívanie vysokých dávok tabletiek v profesionálnom pelotóne.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu