Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vingegaarda obviňujú z dopingu: Ideme na iné palivo ako Armstrong. Neberiem nič, čo by som nedal dcére

Vingegaard predviedol v horskej časovke i kráľovskej etape tak dominantný výkon, že sa opäť začalo konšpirovať o tom, že berie doping.
Martin Sarvaš
Vingegaarda obviňujú z dopingu: Ideme na iné palivo ako Armstrong. Neberiem nič, čo by som nedal dcére

Jonas Vingegaard na Tour de France 2023 - Foto: A.S.O. / Pauline Ballet

Jonas Vingegaard sa v posledných dňoch čoraz častejšie stretáva s otázkami ohľadom dopingu, pretože v horskej časovke na Tour de France predviedol absolútne dominantný výkon, ktorým deklasoval nielen Tadeja Pogačara, ale všetkých ostatných pretekárov.

Svoj výkon potvrdil aj o deň neskôr v kráľovskej etape, v ktorej definitívne zlomil Pogačara a vytvoril si výrazný náskok (7:35 min) na čele celkovej klasifikácie.

„Chápem ten skepticizmus. Chápem, že pre niektorých ľudí je ťažké uveriť cyklistike vzhľadom na to, čo sa stalo v minulosti. Ale sme iní jazdci ako vtedy,“ cituje Vingegaarda portál Wielerflits.

O tom, ako je možné že Jonas Vingegaard vyhral časovku na Tour de France takým obrovským rozdielom, si môžete prečítať tu.

„Neberiem nič, čo by som nedal svojej dcére“

„A s rukou na srdci môžem povedať: Neberiem nič, nerobím nič, čo je zakázané. Neberiem nič, čo by som nedal svojej dcére.“

Vingegaard, Pogačar a všetci jazdci ich tímov Jumbo-Visma a UAE Emirates podstúpili po časovke aj dodatočné krvné testy na doping.

V rozhovoroch pre holandský portál NOS po opakovaných otázkach o dopingu bola jeho odpoveď ostrejšia: „Môžem povedať, že to nie sú časy ako s Lanceom Armstrongom. Jazdíme na iné palivo ako Armstrong.“

„Šport je teraz jednoznačne iný. Som šťastný, že som v utorok vyhral etapu a som si stopercentne istý, že tie víťazstvá mi už nikto nevezme,“ dodal Jonas Vingegaard.

Šéf Jumbo-Visma: Neviem, čo ešte viac máme robiť

„Neviem, čo ešte viac máme robiť. Máme s nami dva kamerové tímy 24 hodín denne, 7 dní v týždni, s Netflixom a Amazonom, a tri roky sme mali v tíme spisovateľa knihy. Minulý rok sme mali s nami na pár dní v tréningovom kempe novinára z L’Équipe,“ hovorí šéf tímu Jumbo-Visma Richard Plugge.

„Vždy otvárame svoje brány a myslím si, že najmä novinári by mali vynaložiť trochu viac úsilia na [analýzu] toho, čo sa deje.“

„Myslím si tiež, že je to práca a zodpovednosť niektorých novinárov pozrieť sa na to trochu hlbšie, než len rozširovať podozrenie,“ reagoval Plugge na obvinenia o dopingu.

„Samozrejme, tento šport má dlhú históriu, ale myslím si, že WADA povedala, že sme kedysi boli najhorším dieťaťom v triede a dnes sme boli v prvej trojke. Otvárame svoje dvere, sme transparentní, robíme čo najviac. A áno, na všetky otázky vám vždy radi odpovieme,“ dodal Richard Plugge.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu