Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cyklopočítače

Test: Cyklopočítač Hammerhead Karoo 2

Presvedčivá alternatíva k veľkým značkám na trhu s cyklistickými počítačmi. Karoo 2 funguje prostredníctvom operačného systému Android spolu s výkonným štvorjadrovým čipsetom, ktorý umožňuje veľmi rýchle reakcie a rýchle spracovanie funkcií, ako je výpočet trasy a zmena trasy za jazdy.
Hodnotenie: 4/5
399
Biker

Naše hodnotenie

Hammerhead Karoo 2 je kompaktný cyklopočítač s kvalitným dotykovým rozhraním a funkčnosťou, ktorá obstojí v konkurencii.

+PLUSY

  • Prvotriedny farebný dotykový displej
  • Všetky funkcie špičkového cyklopočítača
  • Bezpečný montážny systém
  • Voliteľné farby puzdra

-MÍNUSY

  • Obmedzená funkčnosť aplikácie
  • Nedá sa konfigurovať cez telefón / aplikáciu
  • Krátka výdrž batérie

Hammerhead možno nie je názov, ktorý vám ako prvý napadne, keď si spomeniete na najlepšie cyklopočítače na trhu – Wahoo a Garmin, ktoré dominujú tomuto priestoru.

Karoo 2 má však čo ponúknuť, pričom Hammerhead zaujal nový prístup, ktorý prináša zariadenie viac podobné smartfónu.

Je to kompaktná hlavná jednotka, ktorá prekonáva konkurenciu vo veľkosti, rozlíšení a kvalite zobrazenia, s pridanou funkčnosťou, ako sú profily stúpania za jazdy a rýchla navigácia priamo s nastavením priamo v zariadení.

Ak chcete plne bezdrôtový zážitok, môžete do Karoo 2 dokonca vložiť SIM kartu.

Rýchly procesor a kvalitný displej však znižujú výdrž batérie.

Špecifikácia Hammerhead Karoo 2 a porovnanie s konkurenciou

Cyklopočítač Karoo 2 je o niečo väčší a ťažší ako porovnateľné modely Wahoo a Garmin.

S rozmermi 100,6 × 60,8 × 19,3 mm a hmotnosťou 132 g je Hammerhead Karoo 2 vyšší a ťažší ako o niečo lacnejší Wahoo Elemnt Roam (89 x 55 x 18 mm, 96 g) a Garmin Edge 830 s porovnateľnou cenou (82 x 50 x 90 mm).

Táto extra veľkosť obsahuje väčšiu obrazovku s vyšším rozlíšením: 3,2 palca s rozlíšením 480 × 800 pixelov v porovnaní s 2,7 palca a 240 × 400 pixelov u Wahoo a 2,6 palca a 246 × 332 pixelov u Garminu.

Na rozdiel od Wahoo Elemnt Roam má Karoo 2 dotykový displej. Je naozaj dobrý, s matným povrchom redukujúcim odrazy a rozlíšením, ktoré uľahčuje čítanie na slnku. Veľkosť obrazovky je len o kúsok menšia ako 3,5-palcová obrazovka nedávno spusteného Edge 1040 od ​​spoločnosti Garmin.

Popri dotykovej obrazovke sú k dispozícii aj štyri fyzické tlačidlá, dve na oboch stranách puzdra, ktoré možno použiť na ovládanie zariadenia. Sú multifunkčné s príkazmi na krátke stlačenie, dlhé stlačenie alebo stlačenie oboch tlačidiel naraz.

Prečítajte si tiež

Zapamätať si každú kombináciu týchto príkazov môže byť zložité, no zvyknete si nájsť funkcie, ktoré sú pre vás dôležité, a držať sa ich. Okrem toho, okrem zapínania a vypínania jednotky, môžete všetko, čo potrebujete, robiť cez obrazovku.

Pod obrazovkou Karoo 2 beží silne nakonfigurovaná verzia softvéru Android 8 (Oreo) s výkonným štvorjadrovým čipsetom, ktorý umožňuje veľmi rýchle reakcie a rýchle spracovanie funkcií, ako je výpočet trasy a zmena trasy za jazdy.

K dispozícii je 32 GB interného úložiska pre dáta a mapy a Hammerhead poskytuje aktualizácie softvéru a opravy chýb každé dva týždne.

K dispozícii je tiež slot na kartu 4G SIM, takže Karoo 2 môžete pripojiť k bezdrôtovej sieti bez toho, aby ste museli nosiť telefón alebo používať jeho dáta.

Karoo 2 sa dodáva s plastovým držiakom, ktorý využíva vlastný zapínací systém Hammerhead. Počítač sa nasunie dozadu na držiak a zacvakne na miesto. Cíti sa bezpečnejšie ako typický polovičný otočný držiak a poskytuje nízkoprofilové spojenie s bicyklom, hoci to nie je také elegantné ako systém Wahoo.

Užitočné je, že Karoo 2 je dodávaný s otočným adaptérom na Garmin, takže ho môžete použiť aj s držiakmi iných značiek. V krabici nie je žiadny štandardný držiak na predstavec/riadidlá a možno budete musieť použiť otočný adaptér, ak nemáte okrúhle riadidlá.

Nabíjanie prebieha cez USB-C port na spodnej hrane cyklopočítača, čo vedie k rýchlejšej dobe nabíjania ako cez micro USB, ktoré nájdete u väčšiny konkurentov. Karoo 2 dosiahol 90-percentné nabitie z nuly za 2,5 hodiny.

Nabíjací port na mojej testovacej jednotke nemal ochrannú zátku. To môže byť potenciálne problém, ak jazdíte niekde v blatových podmienkach, hoci jeho poloha znamená, že je skrytý a s nabíjaním neboli žiadne problémy.

Mmobilné telefóny fungujú dobre aj bez dodatočnej ochrany nabíjacích portov a Hammerhead dodáva s Karoo 2 s dvomi „štupľami“, ktoré odporúča používať na daždivé jazdy.

K dispozícii je tiež možnosť zmeniť farbu strán puzdra Karoo 2 pomocou vlastnej sady farieb. Výmena nového plastového dielu trvá približne dve minúty odskrutkovaním skrutiek na spodnej hrane puzdra pomocou dodaného skrutkovača, vycvaknutím bočných strán a ich nahradením novou farebnou časťou.

Nastavenie Hammerhead Karoo 2

Na ľavej strane jednotky sú tlačidlá a v spodnej časti nabíjací port USB-C.

Proces nastavenia Hammerhead Karoo 2 je podobný ako v prípade mobilného telefónu.

Zapnite zariadenie pomocou ľavého dolného bočného tlačidla a zobrazí sa úvodná obrazovka. To vás prevedie osobnými údajmi a výberom jednotiek, vyzve vás na pripojenie k WiFi sieti a stiahnutie aplikácie Hammerhead do vášho smartfónu.

Potom si nastavíte účet a prepojíte s ním Karoo 2 cez Bluetooth cez 3D čiarový kód. Potom si môžete stiahnuť offline mapy a aktualizovať firmvér.

Prečítajte si tiež

Všetko je to veľmi jednoduché a veľmi podobné procesu nastavovania cyklopočítačov Wahoo a novších modelov Garmin, ale vykonáva sa na samotnom zariadení a nie na telefóne.

Ponuka Aplikácie vám umožňuje prístup ku karte Senzory, ktorú môžete použiť na spárovanie senzorov ANT+ a Bluetooth vrátane radaru a inteligentných svetiel alebo elektronických súprav (hoci od mája 2022 spoločnosť Shimano odobrala povolenie Hammerhead na pripojenie k svojmu systémy Di2 a ebike).

Spárovanie snímačov od iných značiek bolo rýchle a jednoduché a Hammerhead v balení obsahuje aj vlastný hrudný pás na meranie pulzu ANT+ HRM.

3,2-palcový displej má rozlíšenie 480 × 800 pixelov.

Ak ste zvyknutí na aplikácie pre telefóny Garmin Connect alebo Wahoo, prostredie Hammerhead pre smartfóny vás asi trochu zaskočí.

Aplikácia Hammerhead namiesto toho, aby vám poskytovala akúkoľvek používateľskú funkciu, iba odosiela údaje, ako sú telefónne hovory a textové upozornenia a údaje o polohe.

Karoo 2 môžete prepojiť so Stravou, Komootom, TrainingPeaks a radom najlepších cyklistických aplikácií, ktoré majú funkcie na zmapovanie trasy a analýzu vašich jázd. Veľa z toho môžete urobiť aj vo svojom účte Hammerhead.

Nečakajte však, že budete môcť vytiahnuť telefón a zobraziť všetky svoje údaje v aplikácii Hammerhead.

Svoj Karoo 2 nemôžete nakonfigurovať cez telefón – všetko sa robí na samotnom zariadení.

Údaje o jazde

Informácie zobrazené na obrazovke je možné konfigurovať pomocou rôznych užívateľom definovaných profilov.

To, čo vidíte počas jazdy, je plne konfigurovateľné. Profily môžete ľubovoľne pridávať, odstraňovať alebo konfigurovať a upravovať na samotnom zariadení.

Predvolené nastavenie profilu s názvom Got Hills? vám ponúka obrazovku s mapou, trvaním jazdy, maximálnou rýchlosťou a priemernou rýchlosťou, pričom druhá obrazovka zobrazuje rýchlosť, vzdialenosť, stúpanie a sklon, ako aj graf prevýšenia počas jazdy.

Je ľahké zmeniť rozloženie obrazovky, pridať ďalšie obrazovky a zmeniť dátové polia a k dispozícii je tiež podpora tréningov cez TrainingPeaks.

Vďaka vysokému rozlíšeniu, sýtym farbám a podrobným mapám s názvami ulíc je ľahké čítať údaje o jazde a vidieť, kam idete. Cesty na mapách, ktoré sú označené ako cyklistické trasy, sú zobrazené s farebným ohraničením, rovnako ako cesty s cyklistickým pruhom.

Dotykový displej je veľmi citlivý, takže je ľahké prechádzať medzi obrazovkami, zväčšovať mapu ťuknutím alebo zovretím dvoch prstov a spustiť a zastaviť nahrávanie a uložiť jazdu. Ak jazdíte v daždi, citlivosť na dotyk môžete vypnúť a robiť všetko pomocou tlačidiel.

Na konci jazdy sa zobrazí výzva na uloženie jazdy, ktorá sa automaticky nahrá na váš účet Hammerhead a odtiaľ do Stravy alebo iných aplikácií.

Mapy a navigácia Hammerhead Karoo 2

Funkcionalita mapovania v účte Hammerhead je veľmi jednoduchá. Základná mapa vyzerá jednoducho, ale obsahuje všetky podrobnosti a názvy ciest, ktoré potrebujete na sledovanie trasy.

V porovnaní s niektorými inými aplikáciami na smerovanie funguje navigácia veľmi rýchlo. Ak vás pošle cestou, ktorou ste nechceli ísť, je ľahké odstrániť posledný bod alebo ho presunúť na preferovanú trasu. Po zmapovaní sa pri ukladaní trasy automaticky synchronizuje s Karoo 2 a môžete si ju tiež zaradiť medzi obľúbené vo svojom účte.

Mapovanie funguje slabšie pri jazde na štrku alebo na horskom bicykli, kde aplikácia nie vždy rozpoznáva nespojené časti cesty a nakreslí divoké slučky. Neexistuje ani možnosť manuálneho plánovania trás, ktorá by sa s tým vyrovnala.

Môžete však importovať trasy z Komootu, Ride with GPS a Stravy, alebo môžete použiť GPX alebo iný formát súboru, takže vždy môžete namapovať trasu inde. Trasa sa automaticky nahrá cez WiFi do Karoo 2.

Hammerhead tiež oznámil párovanie so Suunto, ktoré vám poskytne ďalšie funkcie mapovania, vrátane možnosti stiahnuť si do Karoo 2 teplotné mapy Suunto preferovaných trás ich používateľov.

Trasu si môžete vytvoriť aj na samotnom zariadení poklepaním na trasové body na mape, pričom Karoo 2 vykreslí cesty, ktorými sa medzi nimi dá prejsť. Opäť je to rýchle a efektívne. Svoju kolekciu trás môžete vyhľadávať podľa kritérií, ako je dĺžka a blízkosť.

Akonáhle je vaša trasa v Karoo 2, ukáže sa žltou farbou s množstvom vizuálnych a zvukových upozornení.

Ak z trasy odbočíte, v spodnej časti obrazovky sa zobrazí upozornenie a červené pole s upozornením. Ak ho odignorujete, zariadenie rýchlo vykreslí novú trasu, ktorá sa zobrazí červenou farbou a budete vyzvaní, aby ste vykonali potrebné odbočky, aby ste sa dostali späť na trasu.

Funguje to dobre a rýchlo, dokonca aj pri pomerne zložitej zmene trasy, pričom sa napojíte na svoju pôvodnú trasu ďalej a nemusíte sa vracať naspäť.

Vrchár

Skvelý trik, ktorý Hammerhead zaviedol do Karoo 2, je schopnosť poskytnúť vám profil stúpania za jazdy, ktorý vám ukáže, aké strmé a ako dlhé je stúpanie a ako ďaleko ste. Rôzne farby znamenajú úseky v rôznych gradientoch a zostávajúce vzdialenosti a stúpania.

Hammerhead túto funkciu nazýva Climber; je to niečo, čo robia aj Garmin’s Climb Pro a Wahoo’s Summit, ale iba ak idete po vopred naplánovanej trase, zatiaľ čo Karoo 2 zistí, že ste na úpätí stúpania a automaticky sa prepne na zobrazenie stúpania.

Môžete si vybrať citlivosť na stúpanie, takže nemusíte mať zobrazované miernejšie stúpania, ak ich nechcete.

Hammerhead tvrdí, že Climber zaznamená stúpania s dĺžkou viac ako 400 metrov a 3 percentným sklonom. Zistil som, že vždy zaznamenáva prudké stúpania, ale dlhšie, ťahavé stúpania sa niekedy spúšťajú nekonzistentne.

Výdrž batérie Hammerhead Karoo 2

Nevýhodou špičkového procesora a stále zapnutého dotykového displeja s vysokým rozlíšením je, že výdrž batérie Karoo 2  jevýrazne kratšia ako u konkurencie.

A to aj napriek tomu, že Karoo 2 má batériu, o ktorej Hammerhead hovorí, že je najväčšia v cyklopočítači a ktorá výrazne prispieva k hmotnosti 132 g.

Hammerhead uvádza osem hodín, čo je  asi správne, aj keď to môžete predĺžiť na 14 hodín alebo viac aktivovaním režimu šetrenia batérie. Oproti tomu Wahoo Elemnt Roam má dobu prevádzky 17 hodín a Garmin Edge 830 až 20 hodín.

Osem hodín by malo stačiť na väčšinu denných jázd, ale ak máte radi viacdňové dobrodružstvá, budete musieť použiť režim šetrenia batérie alebo mať so sebou napájací zdroj.

Hodnotenie Hammerhead Karoo 2

Hammerhead Karoo 2 má funkcie, ktoré sa vyrovnajú jeho konkurentom, plus niekoľko pekných doplnkov, ako je Climber, zatiaľ čo jeho rýchly procesor a detailný veľký dotykový displej ich prevyšujú.

Je to atraktívna alternatíva, aj keď pre jazdcov na dlhé vzdialenosti môže byť problémom osemhodinová výdrž batérie.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu