Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Wahoo vs Garmin: Ktorý cyklopočítač by ste si mali vybrať?

Oba sú to plnohodnotné a kvalitné cyklopočítače, ale je lepšia voľba Wahoo Elemnt alebo Garmin Edge?
Martin Sarvaš
Wahoo vs Garmin: Ktorý cyklopočítač by ste si mali vybrať?

Cyklopočítače Wahoo Elemnt a Garmin Edge sú zaslúžene obľúbené a na trhu dominujú aj napriek silnejúcej konkurencii značiek ako Hammerhead a Bryton.

Pokiaľ ide o to, ktorý cyklopočítač by ste si mali vybrať od jednej z týchto značiek, je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Garmin má väčšiu škálu produktov, ktoré vyhovujú rôznym potrebám a rozpočtom jazdcov, ale Wahoo má niekoľko výhod vrátane pridaných doplnkov a prepracovaného rozhrania.

V tejto príručke vás prevedieme detailmi a funkciami, vďaka ktorým sú jednotky Garmin a Wahoo jedny z najlepších cyklopočítačov, a ako si vybrať ten správny pre vás.

Wahoo Elemnt vs Garmin Edge

Garmin 130 Plus (vľavo) a 1030 Plus (vpravo).

Hoci Garmin nedávno zoštíhlil svoj rad počítačov Edge, stále ponúka päť rôznych modelov. Začína kompaktným, relatívne lacným Edge 130 Plus. Má monochromatickú obrazovku a ovláda sa pomocou piatich tlačidiel na bokoch a spodnej hrane.

Vyšší model Garmin Edge 530 je väčší a má farebnú obrazovku, aj keď je stále ovládaný tlačidlami. Edge 830 má rovnakú veľkosť ako Edge 530, ale má dotykový displej, zatiaľ čo Edge Explore má o niečo väčší dotykový displej a je to v podstate zmenšená a zjednodušená verzia top modelu 1030.

Model Edge1030 Plus bol nedávno zatienený modelom Garmin Edge 1040, ktorý je na vrchole ponuky.

Prečítajte si tiež

GPS cyklopočítač Wahoo Elemnt Bolt.

Na rozdiel od Garminu, Wahoo ponúka iba dva počítače Elemnt: Elemnt Bolt a Elemnt Roam. Obidva sú to stredne veľké bezdotykové farebné cyklopočítače ovládané sústavou šiestich tlačidiel, pričom tri sú na prednej strane a tri na bokoch tela počítača.

Okrem obrazovky Wahoo obsahuje jedno pole LED svetiel u modelu Elemnt Bolt a dve u Elemnt Roam. Tie možno naprogramovať tak, aby zobrazovali rôzne informácie, vrátane zóny vášho srdcového tepu alebo informácií o nadchádzajúcich odbočkách, ak idete po naplánovanej trase, či signalizáciu segmentu na Strave.

Životnosť batérie

Garmin 1040 má solárne nabíjanie.

Výdrž batérie Garmin závisí od modelu; najmenší Edge 130 Plus má uvádzanú 12-hodinovú prevádzkovú dobu, ktorá sa predĺži až na 24 hodín u modelu Edge 1030 Plus.

Najnovší Edge 1040 má solárne nabíjanie – podobne ako inteligentné hodinky Garmin Fenix ​​7 Sapphire Solar – pre ďalšie predĺženie výdrže batérie s uvádzanou sedemdňovou výdržou na jedno nabitie, keďže sa pri jazde za denného svetla neustále dobíja.

Počítače Wahoo sú niekde uprostred, pričom Elemnt Roam má 17-hodinovú výdrž batérie a Elemnt Bolt 15 hodín.

Koľko stoja cyklopočítače Garmin a Wahoo?

Ceny cyklopočítača Wahoo Elemnt Bolt má rovnakú cenu 299 eur ako Garmin Edge 530, pričom sú podobné aj vo veľkosti. Elemnt Roam je väčší a stojí 349 eur.

Sortiment spoločnosti Garmin má širší rozsah modelov, a teda aj cien, pričom cenovo sa začína modeom Edge 130 Plus za 199 eur a stúpa až po najvyšší Edge 1040 vo verzii so solárnym nabíjaním.

Ceny Garmin Edge
  • Garmin Edge 130 Plus: 199,99 eur
  • Garmin Edge 530: 299,99 eur
  • Garmin Edge 830: 399,90 eur
  • Garmin Edge Explore: 249,90 eur
  • Garmin Edge 1030 Plus: 549 eur
  • Garmin Edge 1040 solar: 749,99 eur
Ceny Wahoo Elemnt
  • Wahoo Elemnt Bolt: 299 eur
  • Wahoo Elemnt Roam: 349 eur

Montáž a doplnky

Wahoo boduje na svojich držiakoch pre rad Elemnt. Počítače sa dodávajú s predným držiakom s jednoduchým uchytením. Hoci sú plastové, držiaky sa integrujú s počítačmi skutočne čisto, vďaka čomu majú hladký, aero vzhľad. Počítač môžete k držiaku priskrutkovať pre bezpečnosť a pokoj, ak opustíte bicykel.

Cyklopočítače Garmin sa štandardne dodávajú s plastovým držiakom pre uchytenie na vrch riadidiel, ktorý sa prichytáva dvomi gumičkami. Ak chcete vonkajší držiak (kvôli ich veľkej veľkosti je to pre Edge 1030 Plus a Edge 1040 takmer nevyhnutnosť), musíte si ho kúpiť samostatne.

Počítače Garmin Edge a Wahoo Elemnt si môžete kúpiť ako balík s doplnkami. V závislosti od modelu to zvyčajne zahŕňa hrudný pás na meranie pulzu, snímače rýchlosti, kadencie a v prípade balíčkov Garmin MTB aj silikónové puzdro, MTB držiak a diaľkové ovládanie.

Počítače Garmin a Wahoo podporujú konektivitu ANT+ a BLE, zatiaľ čo modely s vyššou špecifikáciou od oboch značiek majú vstavané WiFi, takže môžete nahrávať jazdy do aplikácií bez toho, aby ste ich museli prepájať so smartfónom.

Konfigurácia cyklopočítačov Wahoo a Garmin

Cyklopočítače Garmin a Wahoo môžete prepojiť so zariadeniami, ako sú napríklad merače výkonu.

Aj keď Garmin zdokonalil svoju hru v nastavení a konfigurácii, Wahoo stále víťazí vďaka tesnej integrácii s aplikáciou pre smartfóny. To vám umožní nastaviť a prispôsobiť takmer všetko prostredníctvom aplikácie, a nie na samotnom zariadení, aj keď stále zostáva aj táto možnosť.

Garmin dobieha Wahoo jednoduchým nastavením pomocou telefónu a možnosťou preniesť údaje zo staršieho zariadenia Garmin.

K dispozícii je aj ovládanie niektorých nastavení pomocou aplikácie v telefóne, ale nie je to také jednoduché ako s aplikáciou Wahoo a na prispôsobenie mnohých funkcií stále musíte používať nešikovné ponuky na zariadení.

Funkcie Wahoo a Garmin

Wahoo Elemnt Bolt sa dodáva so základnou mapou.

Všetky modely Garmin okrem základného 130 Plus, majú mapovanie so základnou mapou, zatiaľ čo oba počítače Elemnt sa dodávajú aj s mapami.

Základná mapa Wahoo je pomerne jednoduchá a neobsahuje názvy ulíc. Mapy Garmin sú farebnejšie, obsahujú názvy ulíc a označujú zalesnené oblasti a ďalšie prvky. Garmin vám tiež poskytuje teplotné mapy na zmapovanie trás vhodných pre cyklistov.

Garmin a Wahoo sa zhodujú pri viacerých funkciách s položkami, ako sú profily stúpania, živé sledovanie, radarová podpora a tréningy. Umožňujú vám tiež konfigurovať údaje, ktoré vidíte počas jazdy. Na Garmin Edge 1030 Plus a 1040 vidíte na obrazovke viac dátových polí, ale na Edge 130 Plus je ich menej.

Počítače Garmin a Wahoo vám poskytujú množstvo štatistík o tréningu prostredníctvom príslušných mobilných aplikácií. Garmin Connect je obzvlášť plnohodnotný a poskytuje vám množstvo štatistík o tréningovom efekte a ďalších metrikách, zatiaľ čo aplikácia Wahoo pokrýva základy.

Cyklopočítače Garmin a Wahoo môžete prepojiť s aplikáciami tretích strán, ako je Komoot.

U oboch značieek môžete nastaviť automatickú synchronizáciu so Stravou, TrainingPeaks alebo inými fitness aplikáciami, ak by ste chceli viac analýzy. Cyklopočítače tiež môžete tiež prepojiť s Komootom pre trasy a vytvoriť protokol o vašich aktivitách.

Vďaka svojej rade inteligentných trenažérov má Wahoo dobrú funkčnosť na ovládanie trenažéra, hoci tomuto zodpovedá aj Garmin.

Prečítajte si tiež

Ktorý je lepší, Wahoo alebo Garmin?

Vďaka svojmu širšiemu sortimentu je Garmin jasnou voľbou, ak hľadáte lacný alebo prémiový cyklopočítač.

Väčšina počítačov Garmin je lepšou voľbou, ak potrebujete dlhšiu výdrž batérie, najmä najnovší Edge 1040 so solárnym nabíjaním. V strednej cenovej hladine je to tiež jediná voľba, ak chcete dotykovú obrazovku, aj keď majte na pamäti, že používanie na mokrom povrchu môže byť niekedy otravné a nefunnguje a máte problém, aj ak máte oblečené hrubé rukavice.

V prípade zariadenia ovládaného tlačidlom je výber jemnejší. Zariadenia Wahoo vyzerajú na riadidlých elegantnejšie a obsahujú predný držiak – niečo, za čo si s Garminom budete musieť priplatiť.

Pridané funkcie, ako sú LED polia a jednoduchšie rozhranie smartfónu, spolu s menej reflexnou obrazovkou, ktorá je lepšie čitateľná na slnku, by sme sa pravdepodobne naklonili v prospech Wahoo.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu