Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Ako správne dopĺňať tekutiny v horúčavách? Vypočítajte si mieru potenia

Všetko, čo budete potrebovať na stanovenie odhadu, je presná váha a uterák.
Martin Sarvaš
Ako správne dopĺňať tekutiny v horúčavách? Vypočítajte si mieru potenia

Odhad miery potenia môže byť užitočný pri zisťovaní, koľko a aký typ tekutín (voda alebo elektrolyty) potrebujete vypiť na tréningu a na pretekoch.

Austrálska štúdia zistila, že keď cyklisti trénujú v horúčavách s teplotou 32 °C, ich výkon klesne o 6,5 percenta, zatiaľ čo dehydratácia, kŕče a hyponatrémia (keď je koncentrácia sodíka v krvi abnormálne nízka) predstavujú nebezpečenstvo nedostatočného dopĺňania energie.

V pote sa môže stratiť od 200 mg na liter potu až po 2 000 mg/l, v závislosti od genetiky. Pot obsahuje soľ, ktorá obsahuje 40 percent sodíka a 60 percent chloridu, takže čím viac sa potíte, tým viac sodíka stratíte.

Všetko, čo budete potrebovať na stanovenie odhadu, je presná váha a uterák.

Pred začatím tréningu choďte na toaletu a potom sa odvážte (ideálne nahý). Pamätajte si, že ak plánujete piť, držte svoje fľaše s vodou a započítajte ich do vašej predtréningovej hmotnosti.

Ľudia sa zvyčajne snažia simulovať „tempo pretekov“, aby si mohli vypočítať, koľko tekutín budú potrebovať na preteky. Nezabudnite si zaznamenať teplotu, vlhkosť a intenzitu tréningu, aby ste mohli sledovať, ako sa vaše potenie mení v rôznych podmienkach.

Prečítajte si tiež

Po tréningu sa osušte do úplného sucha a potom sa odvážte (opäť ideálne nahý, pretože vaše oblečenie môže zadržať veľa potu). Toto je vaša potréningová hmotnosť. Nezabudnite držať svoje fľaše s vodou, aby ste vedeli, koľko ste vypili, aj keď sú prázdne.

Ak chcete odhadnúť rýchlosť potenia, jednoducho odpočítajte hmotnosť „po“ od hmotnosti „pred“. Napríklad: ak po hodinovom tréningu bola hmotnosť „pred“ 71 kg a hmotnosť „po“ bola 70 kg, rovná sa to úbytku 1 kg. 1 kg sa rovná 1 l, preto pri tomto tréningu by vaša rýchlosť potenia bola 1 l za hodinu.

To vám poskytne predstavu o tom, koľko tekutín by ste sa mali snažiť doplniť počas trénovania. Nahradiť 100 percent vašich strát tekutín nie je potrebné a môže to byť v skutočnosti škodlivé pre výkon, ale nedostatočná hydratácia môže byť rovnako škodlivá, takže je dôležité dosiahnuť správnu rovnováhu.

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu