Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Ako fungujú nízkosacharidové tréningy? Trénujte efektívnejšie bez sacharidov

So zníženou hladinou sacharidov si nielenže zlepšujete metabolizmus tukov a aeróbnu vytrvalosť, ale pri šikovnom načasovaní si aj skrátite tréningový čas. 
Biker
Ako fungujú nízkosacharidové tréningy? Trénujte efektívnejšie bez sacharidov

Zdroj: Alpecincycling

Nízky obsah sacharidov, nízky obsah cukru alebo dokonca tréning nalačno sú v cyklistike v posledných rokoch čoraz populárnejšie.

Kým prví sa touto tréningovou metódou začali zaoberať a využívať ju profesionáli, medzitým sa s ňou začalo zaoberať aj viac a viac neprofesionálnych športovcov všetkých výkonnostných úrovní.

Znamená to, že trénujú svoje telo tak, aby ako palivo využívalo najmä mastné kyseliny a sacharidy využíva iba počas intenzívnejších tréningov.

„Train low“ je všeobecný termín pre všetky formy tejto výživy, ktoré majú spoločné to, že športovci už vstupujú do tréningu so zníženou hladinou sacharidov. Prečo je však takýto tréning vôbec potrebný?

Cieľom tohto druhu tréningu pre amatérskych športovcov je zníženie metabolizmu sacharidov a trénovanie metabolizmu tukov. Táto forma tréningu šetrí a zväčšuje mitochondrie – teda elektrárne vo svaloch – čím sa zlepšuje aj maximálny príjem kyslíka.

Nízkosacharidový tréning: Používanie tukov ako paliva

„Zatiaľ čo tuky sú dostupné vo veľkom množstve a možno ich matematicky považovať za takmer „nekonečné“ množstvo, sacharidy sú predsa vždy závislou premennou pri výbere substrátu“, vysvetľuje profesionálny tréner Björn Geesmann z HYCYS. Ak sú k dispozícii sacharidy, telo ich použije na doplnenie paliva vo väčšom množstve a takmer vôbec nevyužíva tuky.

Ak máte trvalý prísun sacharidov, vedie to k trvalo vysokej spotrebe sacharidov a celkovo zlému metabolizmu tukov. Ak sú sacharidy dostupné len v redukovanej forme, telo sa musí prispôsobiť a využívať viac tukov.

Prečítajte si tiež

Produkcia energie nášho organizmu je porovnateľná s hybridným motorom v aute. Ľudský „motor“ využíva tuky a sacharidy ako palivo až do individuálneho anaeróbneho prahu.

Hneď ako sa dosiahne určitý prah výkonu, telo beží len na sacharidoch. Na rozdiel od auta, ľudia nemajú prepínač na výber zdroja paliva, ale musia trénovať svoj hybridný motor tak, aby produkoval energiu efektívne, teda aby využíval tuk. Ak sa im to podarí, nemusia tak často dobíjať palivo, pretože tuky sú „nekonečným“ zdrojom energie, sacharidy nie.

Tréning s nízkym obsahom sacharidov poskytuje silný tréningový stimul

Ak má organizmus málo uhľohydrátov, zmenia sa procesy zásobovania energiou a telo bude okrem bežného tréningového stimulu ešte viac stresované.

„Pozitívom sú dôležité fyziologické a hormonálne úpravy s účinkami, ako je znížená spotreba sacharidov a v dôsledku toho optimalizovaný metabolizmus tukov,“ vysvetľuje športový vedec Björn Geesmann.

„Negatívnou stránkou je zvýšená náchylnosť na infekciu a väčšia únava,“ hovorí Geesmann. Navyše svaly môžu trpieť, keď sa organizmus pri nedostatku sacharidov snaží premeniť svalové bielkoviny na glukózu, teda palivo.

„Toto riziko možno výrazne minimalizovať stravou bohatou na bielkoviny alebo tuky – pred, po alebo dokonca počas tréningu,“ hovorí Björn Geesmann. Nejde predsa o zníženie množstva prijatých kalórií, ale iba o periodizáciu príjmu sacharidov. Účinky zlepšeného metabolizmu tukov sa dajú vygenerovať jednoducho iným použitím sacharidov, teda dômyselným načasovaním ich príjmu.

Prečítajte si tiež

Tréning nalačno: len pre ambicióznych športovcov

Ak si chcete odpustiť sacharidy, prečo netrénnovať nalačno? „Niektorí profesionáli to robia,“ vysvetľuje Geesmann, ale tento prístup považuje pre neprofesionálnych cyklistov za príliš riskantný. „V tomto prípade sú zásoby glykogénu zvyčajne veľmi nízke a organizmus môže reagovať výkyvmi krvného cukru v dôsledku nedostatku živín, čo je v rozpore s cieľom,“ hovorí Geesmann.

Tréning s nízkym obsahom sacharidov má zástancov aj odporcov. Je nesporné, že tréningový stimul a vplyv tejto epigenetiky sú veľké. Ale každý, kto chce takto trénovať, si musí byť vedomý svojich okolností. Pokojne sa môže stať, že výkonnosť niektorých športovcov klesne. „Z profesionálneho pelotónu často počujete, že takýto druh tréningu je pre šprintérov zbytočný“

„Poznám však trénerov, ktorí to úspešne používajú pre šprintérov, aby ich udržali čeersvých na posledných tisíc metrov. Aj v tomto prípade ide o načasovanie, dávkovanie a, samozrejme, o fyziológiu športovca,“ povedal športový vedec.

Tipy na  jazdu so zníženými zásobami sacharidov

Ak ste nikdy neabsolvovali low-carb tréning, neodporúča sa hneď začínať s najextrémnejšou možnosťou, teda večer vedome vyprázdniť zásoby tréningovou jazdou a ďalší tréning absolvovať ráno po nízkosacharidových raňajkách.

Lepšou variantou je ísť na bicykel, pokojne aj trenažér, oddýchnutý a po nízkosacharidových raňajkách absolvovať hodinovú nenáročnú jazdu a sledovať, čo sa stane. Dĺžku – ale nie intenzitu – možno z času na čas zvýšiť. Z hľadiska intenzity zostaňte približne v spodnej zóne výkonu.

Tréning s nízkym obsahom sacharidov: stres pre imunitný systém

Keďže táto forma tréningu je pre organizmus v dôsledku nedostatku sacharidov extrémne zaťažujúca a výrazne stimuluje imunitný systém, športovci musia byť oddýchnutí a čo najmenej unavení.

Vzdať sa uhľohydrátov po tréningu je tiež spôsob, ako predĺžiť alebo zvýšiť stimuláciu nastavenú tréningom.

„To by som však neodporúčal, pretože stres má vždy obojsmerný efekt, teda síce sa môžete adaptovať na fungovanie bez sacharidov, ale celková kondícia môže klesať. Okrem toho je situácia s údajmi v tejto súvislosti stále príliš vágna,“ dodal športový vedec Björn Geesmann.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu