Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ROČNÉ PREDPLATNÉ ČASOPISU BIKER SPOLU S FUNKČNOU ČELENKOU GARMIN IBA ZA 18,90€!
Tréning a strava

Návod: Wout van Aert prezradil recept na jeho obľúbenú rannú ovsenú kašu na slano

Pretekári tímu Jumbo-Visma nazývajú túto ovsenú kašu ako "raňajky šampiónov".
Martin Sarvaš
Návod: Wout van Aert prezradil recept na jeho obľúbenú rannú ovsenú kašu na slano

Existujú vôbec dokonalejšie raňajky pre cyklistov ako ovsená kaša? Je to jednoduché a výživné jedlo s množstvom rôznych variácií podľa osobných preferencií a chutí.

„Tento recept na slano a s vajíčkom od Wouta [van Aerta] patrí medzi najobľúbenejšie raňajky našich pretekárov,“ píšu na webe tímu Jumbo-Visma.

Raňajky by mali naštartovať váš deň. Jazdci tímu Jumbo-Visma si musia dávať pozor na rôzne výživové hodnoty podľa toho, či ide o deň pretekov, tréningov alebo odpočinku. Všetko je to o správnom množstve energie (kcal) na preteky či tréning v závislosti od náročnosti samotných pretekov či tréningu a priemerného výkonu, ktorý jazdec dosahuje.

Raňajky sú teda zamerané na sacharidy a 40 gramov bielkovín. Musia byť ľahké na strávenie – príliš veľa tukov, kyslého alebo vlákniny je nemysliteľné. Raňajky sú plánované 3-4 hodiny pred začiatkom pretekov resp. tréningu, aby si telo stihlo uložiť energiu z jedla.

Raňajky s vysokým obsahom vlákniny odporúča Jumbo-Visma počas oddychových dní.

Či už ide o preteky, tréningy alebo dni relaxu, raňajky by mali mať správnu výživovú hodnotou a, samozrejme, mali by aj dobre chutiť. Ovsená kaša spĺňa  výborne oba tieto požiadavky. Okrem toho je pre tímových kuchárov veľmi praktická pre dosiahnutie správneho množstva kalórií pre jednotlivých jazdcov.

Wout van Aert si vytvoril svoj vlastný recept na ovsenú kašu a medzi tímovým kolegami sa stala veľmi populárna. Nazývajú ju dokonca ako „raňajky šampiónov“. Prekvapivo, nejde o sladký recept, ale o slanú verziu ovsenej kaše s vajíčkom a avokádom.

Ingrediencie slanej ovsenej kaše Wouta van Aerta
  • 50 gramov vločiek
  • 150 ml nesladeného mandľového mlieka
  • 100 ml vody
  • 1 polievková lyžica zeleninového vývaru
  • 1 vajíčko
  • Soľ
  • Podľa chuti: Oregano, 10g parmezánu alebo 1/4 avokáda
Návod na prípravu
  • Do hrnčeka nalejte vodu a mandľové mlieko a počkajte, kým sa takmer dostane do varu
  • Pridajte 1PL zeleninového vývaru a zamiešajte
  • Pridajte vločky a na malom ohni miešajte, až kým sa nevytvorí kaša
  • Zatiaľ si pripravte vajíčko – podľa vlastných preferencií – na mäkko/pošírované

Ovsenú kašu servírujte s vajíčkom na vrchu. Môžete ju posypať soľou, korením, oreganom a napokon pridať parmezán či avokádo.

Vaše komentáre

Aktuality

12:13 Dusty Days 2023 sa uskutočnia koncom apríla v Kálnici.

Freeride podujatie Dusty Days majú na svedomí chalani z Bikes on Film v spolupráci s Freeride Bikepark Kálnica.

12:04 Bikecheck: Elektrobicykel CTM Switch Denisa Kohúta.

Denis Kohút je popredný slovenský zjazdár a okrem iného trénuje aj na elektrobicykli CTM Switch.

10:55 Musíte vidieť: Dokument zo zákulisia, keď Peter Sagan vyhral skvelým sólo útokom monument Okolo Flámska.

„Taktika bola jasná – chcel som prísť do cieľa sám,“ povedal Peter Sagan po víťazstve svojho prvého monumentu v kariére.

10:15 Video: Peter Sagan ukazuje obrovskú silu i rovnováhu v drepe na jednej nohe.

Tím TotalEnergies zverejnil pri želaní k Saganovým 33. narodeninám video, v ktorom drepuje na jednej nohe na mäkkej balančnej podložke.

10:00 Video: Peter Sagan hovorí o ukončení kariéry a návrate k horskému bicyklu.

„Je pre mňa dôležité tráviť čas so svojím synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov, nielen ako cyklista,“ povedal Peter Sagan popri oznámení o ukončení profesionálnej kariéry po sezóne 2023.

Zavrieť reklamu