Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Lekári varujú Van Aerta pred účasťou na Paríž-Roubaix po infekcii Covidom

"Po infekcii Covidom by telo, a teda aj srdce, nemalo byť preťažené príliš rýchlo," povedal belgický virológ Marc Van Ranst. Wout van Aert oznámil, že mal pozitívny test na Covid-19 1. apríla.
Martin Sarvaš
Lekári varujú Van Aerta pred účasťou na Paríž-Roubaix po infekcii Covidom

Po tom, čo belgický virológ Marc Van Ranst povedal, že šance na štart Wouta van Aerta na pretekoch na Paríž-Roubaix by mali byť nulové po jeho infekcii ochorením Covid-19, jeho tím Jumbo-Visma načrtol proces jeho možného návratu k pretekaniu bez toho, aby potvrdil, kedy presne sa vráti na štart pretekov.

„Šanca na Roubaix by nemala byť 50-50, ale nula. Po infekcii Covidom by telo, a teda aj srdce, nemalo byť preťažené príliš rýchlo. Wout Van Aert vyhrá Paríž-Roubaix, ale nie tento rok. Pre profesionálnych športovcov je najlepšie úplne sa zotaviť a potom pomaly budovať,“ uviedol. Van Ranst

Športový riaditľ tímu Jumbo-Visma pre Het Laatste Nieuws (opens in new tab) povedal, že prvým krokom v tomto procese je počkať, kým Wout už nebude chorý: „Nevieme povedať, koľko dní to bude trvať.“

Prečítajte si tiež

„Keď sa bude opäť cítiť fit, urobíme mu nejaké lekárske testy. Ak budú dobré, príde posledný krok – uvidíme, či má zmysel pretekať z hľadiska výkonu.“

Lekár, ktorý je súčasťou zdravotníckeho personálu Belgickej federácie Tom Tueglinkx, povedal, že Van Aert a Jumbo-Visma by mali byť opatrní pri jeho návrate do akcie.

„Stále ani zďaleka nevieme všetko o následkoch infekcie Covid-19,“ povedal Tueglinkx.

„Našou zásadou je, že po infekcii zostanete oddychovať aspoň sedem, najlepšie 10 dní. To je všeobecné pravidlo, ale konečné rozhodnutie je na tímovom lekárovi. Jednou z výhod je, že Wout mal len mierne príznaky.“

Ako začať s tréningom po Covide?

„Dajte si dostatok času na zotavenie, sledujte si, ako prebieha prvý tréning, pomaly zvyšujte záťaža až potom pokračujte v pretekoch.“

„Ako dlho to bude trvať? Na každý prípad sa musíte pozrieť individuálne. Dylan Teuns napríklad pretekal po týždni, ale cítil zvláštnu reakciu v pľúcach, tak som sa rozhodol vziať si ďalšie štyri dni voľna,“ povedal Tom Tueglinkx.

Rovnako ako Teuns, aj Tim Declercq trpel následkami infekcie Covid-19. Jazdec tímu QuickStep-AlphaVinyl chytil vírus na pretekoch Saudi Tour a potom bol nútený mesiac prestať jazdiť po tom, čo mu diagnostikovali perikarditídu (zápal osrdcovníka) po tom, ako sa trápil na pretekoch Okolo Algarve.

„Mal som pozitívny [na Covid-19] mierne symptomaticky – nemal som horúčku ani nič podobné,“ povedal minulý mesiac Declercq. „Tak som si myslel, že to nemôže ublížiť, žiadne veľké nebezpečenstvo nehrozí. Ale ukázalo sa, že pri Covide musíte byť ostražitejší ako pri bežnom prechladnutí, pretože vírus sa rád „prisaje“.“

„Počul som, že nie som jediný v pelotóne, že je tu viacero jazdcov, ktorí prechádzajú viac-menej tým istým. Podľa mňa je škoda, že nevystúpia a neporušia ‚tabu‘. pretože sa v podstate nič vážne nedeje,“ dodal Declercq.

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu