Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kto je najlepšie zarábajúcim cyklistom na svete v roku 2022? Rebríček top 20 najlepšie zarábajúcich cyklistov

Najlepšie zarábajúci cyklista súčasnosti má ročný plat 6 miliónov eur. Platy najlepšie zarábajúcich cyklistov sa však ani zďaleka neblížia najlepšie zarábajúcim športovcom na svete.
Martin Sarvaš
Kto je najlepšie zarábajúcim cyklistom na svete v roku 2022? Rebríček top 20 najlepšie zarábajúcich cyklistov

Celý rebríček top 20 najlepšie zarábajúcich cyklistov je na konci príspevku.

Peter Sagan sa držal veľmi dlho na vrchole rebríčka najlepšie zarábajúcich cyklistov na svete. Už vlani sa však dostal na prvé miesto momentálne 23-ročný Slovinec Tadej Pogačar, ktorý v súčasnosti zarába ročne 6 miliónov eur.

Nie je to však tým, že by trojnásobný majster sveta zarábal menej. Pogačar jednoducho zarába viac.

A nie je sa čomu čudovať, keďže má ešte len 23 rokov a už stihol vyhrať dvakrát Tour de France, dva monumenty – Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie a tento rok vyhral legendárnu taliansku klasiku Strade Bianche. Okrem toho tento rok vyhral aj po dve etapy a aj celkové hodnotenie Tirreno-Adriatico a UAE Tour.

Je to neuveriteľne univerzálny jazdec s veľkou budúcnosťou pred sebou. Predsalen, jeho tím UAE Emirates určite veľmi dobre vedel, čo robí, keď s ním podpísal zmluvu až do roku 2027. Pogačar je tiež najmladším pretekárom v rebríčku.

Prečítajte si tiež

Peter Sagan stále v top3

Peter Sagan je na treťom mieste s ročným platom 5,5 milióna eur. Pred Saganom je štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome, ktorému však uvádzajú rovnaký plat ako má Sagan. V skutočnosti môže mať teda Foome o pár desiatok tisíc eur viac ako rodák zo Žiliny.

Sagan už síce nie je vo svojej najlepšej životnej forme, avšak jeho úspechy v minulosti, ale aj jeho osobnosť a spôsob, akým sa prezentuje, mu stále zabezpečujú miesto medzi najlepšie platenými cyklistami na svete.

Medzi top20 najlepšie zarábajúcich cyklistov súčasnosti patrí aj dvojica cyklokrosových rivalov Wout van Aert a Mathieu van der Poel. Van Aert uzatvára prvú desiatku s platom 2,2 milióna eur a Mathieu van der Poel je o tri priečky nižšie s 2-miliónovým platom.

Valverde má rovnako ako Alaphilippe

Majster sveta z posledných dvoch svetových šampionátov v cestnej cyklistike Julian Alaphilippe je siedmym najlepšie zarábajúcim cyklistom platom 2,2 milióna eur. 41-ročný Alejandro Valverde, pre ktorého je sezóna 2022 poslednou v profesionálnej cyklistike, je na ôsmom mieste s rovnakým platom ako Alaphilippe.

Asi nie je prekvapením, že iba traja z 20 najlepšie zarábajúcich jazdcov majú zmluvu s tímami druhej kategórie UCI ProTeam. Ak chcú tieto tímy zabezpečiť pozvánky na preteky WorldTour, musia získavať body, čo znamená, že musia investovať veľa do jazdcov.

Peter Sagan, Mathieu van der Poel a Nairo Quintana jednoznačne stoja za svoje niekoľkomiliónové platy a za vplyv, ktorý prinášajú svojim tímom.

V rebríčku neboli zohľadnené príjmy pretekárov z osobného sponzoringu a ide o platy, ktoré im platia ich tímy. Niekoľko z najväčších mien cyklistiky, ako napríklad Mark Cavendish – ktorý sa na zozname neobjavuje – sú známe práve tým, že majú množstvo osobných dohôd o sponzoringu s veľkými značkami, ako napríklad Specialized alebo 100%.

V porovnaní s inými športami zarábajú málo

Napriek tomu, že sa pozeráme na miliónové platy, zárobky profesionálnych cyklistov sú v porovnaní s inými športovcami malé a ani sa celkovému rebríčku najlepšie zarábajúcich športovcov na svete sa ani nepribližujú.

Podľa Forbes je najlepšie zarábajúcim športovcom na svete írska hviezda MMA Connor McGregor, ktorý v roku 2021 zarobil 180 miliónov dolárov, čo je 27-krát viac ako Pogačar, pričom veľká väčšina (158 miliónov dolárov) pochádza práve z osobného sponzoringu.

Rebríček 20 najlepšie zarábajúcich športovcov na svete uzatvára americký golfista Dustin Johnson, ktorý zarobí ročne 44,5 milióna dolárov, čo je stále takmer 7-násobok platu Tadeja Pogačara.

Najlepšie zarábajúci cyklisti by sa so svojimi platmi nedostali v konkurencii iných športovcov ani do najlepšej stovky, ktorú uzatvárajú platy futbalistov, basketbalistov či pilotov F1 s platmi nad 20 miliónov eur.

Top 20 najlepšie zarábajúcich cyklistov v sezóne 2022

1. Tadej Pogačar (Slovinsko, UAE Emirates): 6 miliónov eur
2. Chris Froome (Veľká Británia, Israel Start-Up Nation): 5.5 milióna eur
3. Peter Sagan (Slovensko, Total Energies): 5.5 milióna eur
4. Geraint Thomas (Veľká Británia, Ineos-Grenadiers): 3.5 milióna eur
5. Egan Bernal (Kolumbia, Ineos-Grenadiers): 2.8 milióna eur
6. Michal Kwiatkowski (Poľsko, Ineos Grenadiers): 2.5 milióna eur
7. Julian Alaphilippe (Francúzsko, Quick-Step): 2.2 milióna eur
8. Alejandro Valverde (Španielsko, Movistar): 2.2 milióna eur
9. Richard Carapaz (Ekvádor, Ineos Grenadiers): 2.2 milióna eur
10. Wout van Aert (Belgicko, Jumbo-Visma): 2.2 milióna eur
11. Vincenzo Nibali (Italia, Astana Qazaqstan): 2.1 milióna eur
12. Primoz Roglic (Slovenia, Jumbo Visma): 2 milióny eur
13. Mathieu van der Poel (Holandsko, Alpecin-Fenix): 2 milióny eur
14. Adam Yates (Veľká Británia, Ineos Grenadiers): 2 milióny eur
15. Thibaut Pinot (Francúzsko, Groupama-FDJ): 2 milióny eur
16.Romain Bardet (Francúzsko, Team DSM): 2 milióny eur
17. Jakob Fuglsang (Dánsko, Israel Start-Up Nation): 2 milióny eur
18. Elia Viviani (Taliansko, Ineos-Grenadiers): 1.9 milióna eur
19. Nairo Quintana (Kolumbia, Arkea): 1.9 milióna eur
20. Fernando Gaviria (Kolumbia, UAE Emirates): 1.8 milióna eur

Rebríček zverejnil taliansky portál Calcio e Finanza.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu