Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Čo znamená smajlík v rozpise na predstavci Mathieu van der Poela?

V rozpise na predstavci mal nielen plán trate, ale aj plán stravovania.
Martin Sarvaš
Čo znamená smajlík v rozpise na predstavci Mathieu van der Poela?

Foto: Zach Nehr @zachnehr

Mathieu van der Poel podal pri svojom druhom víťazstve na pretekoch Okolo Flámska šialený výkon.

Dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar sa snažil zbaviť Van der Poela v stúpaniach, ale Holanďan sa takmer ani na sekundu neodlepil z Pogačarovho kolesa a nikto ho nedokázal poraziť ani v záverečnom šprinte.

Fanúšikovia si všmili, že Mathieu van der Poel mal na predstavci nalepený rozpis trate, čo nie je nič nevídané, ale okrem trate mal na rozpise aj plán stravovania.

Pri detailnom pohľade sa dá predpokladať, že ikony pri jednotlivých kilometroch znamenajú buď tyčinku, gél, fľašku s vodou alebo isotonickým nápojom. Čo však znamená smajlík pri dvestovke?

 

Čo znamená smajlík?

Austrálsky tréner a jazdec kontinentálneho tímu Nero Continental Jesse Coyle vysvetlil, čo znamenajú jednotlivé ikony i smajlík.

„V minulosti by to bola asi záverečná fľaška s namiešaným mixom rôznych látok či liekov proti bolesti, ktoré sú dnes už zakázané,“ povedal Jesse Coyle.

„V tomto prípade to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená veľkú dávku kofeínu – tri-štyri miligramy kofeínu na jeden kg hmotnosti, čo znamená v prípade Van der Poela 200-215 miligramov kofeínu.“

Prečítajte si tiež

Coyle tiež vysvetlil, prečo mal Van der Poel túto dávku 200km pred koncom a nie neskôr: „Ak si máte dať veľkú dávku stimulantov, tak od nej chcete, aby zabrala v tej najťažšej časti pretekov, čo pre Van der Poela nie je koniec pretekov, ale približne hodina pred koncom.“

Kým sa kofeín vstrebe do tela a dodá mu požadovanú stimuláciu, trvá to okolo 45 minút, čo znamená že mu zabral v tých najťažších momentoch pretekov a pri útokoch Tadeja Pogačara.

Koľko spálil a koľko prijal

Takmer 280-kilometrovú trať s prevýšením 2342 metrov absolvoval Van der Poel za 6:34:50 hod, s priemernou rýchlosťou 42,5 km/h a priemerným normalizovaným výkonom 338 Wattov.

Počas šesť a pol hodiny spálil 6 778 kalórií. V prvých troch hodinách mal zjesť päť energetických tyčiniek a zvyšok pretekov už mal v rozpise iba gély, konkrétne sedem gélov. Na začiatku rozpisu sú aj tri modré kruhy, ktoré Coyle nevedel identifikovať, ale predpokladá, že išlo o ketónový doplnok. Popri tom mal vypiť sedem fliaš s isotonickým nápojom a jednu s vodou.

Podľa rozpisu na predstavci a analýzy Jesseho Coyla prijal celkovo 656 karbohydrátov, čo je v prepočte približne 100 na hodinu.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu