Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Giant aj Orbea stopli svoje podnikanie v Rusku

Giant aj Orbea sa pridali k ďalším výrobcom ako Specialized, Trek, SRAM, Pirelli či Continental.
Martin Sarvaš
Giant aj Orbea stopli svoje podnikanie v Rusku

Výrobcovia bicyklov Giant a Orbea oznámili, že pozastavujú svoje podnikanie v Rusku z dôvodu invázie Ruska na Ukrajine a tiež kvôli ekonomickej neschopnosti krajiny.

Výrobcovia bicyklov z Taiwanu a Španielska sa tak pripojili k mnohým ďalším spoločnostiam, ktoré zrušili či pozastavili svoju činnosť v Rusku.

Medzi najväčšie bicyklové značky, ktoré oznámili koniec svojho pôsobenia v Rusku patria Specialized, Trek, SRAM, Pirelli, Continental, Michelin, Tern, Spinergy, Rene Herse či QBP (Quality Bicycle Products).

Okrem výrobcov bicyklov nedávno vypla svoje služby v Rusku a Bielorusku aj športová aplikácia Strava.

Prečítajte si tiež

Shimano sa nechce vyjadriť

Giant ani Orbea pôvodne nechceli vydávať oficiálne stanovisko, no napokon sa pridali k ďalším svetovým značkám. K svojmu pôsobeniu v Rusku sa doposiaľ nevyjadrilo Shimano, ktoré má v Moskve kanceláriu i distribútora.

Giant vydal vyhlásenie: „Spoločnosť Giant Group pozastavila obchodnú činnosť s našim ruským distribútorom. Spolupracujeme aj s niektorými našimi európskymi predajnými spoločnosťami, aby sme poskytli zdroje a pomoc maloobchodným partnerom Giant, ktorí boli nútení utiecť z Ukrajiny.“

V oficiálnom stanovisku Orbey sa píše: „V Rusku sme spolupracovali s dovozcom, v krajine nemáme žiadne kancelárie ani zamestnancov… Pokiaľ ide o naše operácie v Rusku, deň po začatí ruskej invázie sme zastavili všetky operácie s miestnym dovozcom.“

Prečítajte si tiež

Ukrajincom pomáhajú spoločnosti aj cyklisti

Športovci i spoločnosti sa snažia pomáhať ľuďom na Ukrajine rôznymi spôsobmi. Lachan Morton prešiel na bicykli z Mníchova na ukrajinskú hranicu a vyzbieral 200-tisíc dolárov na podporu ukrajinských utečencov.

Spoločnosť Strava Ukrajincom poskytuje humanitárnu pomoc, vo verejnej zbierke pre Červený kríž už vyzbierali viac ako 126-tisíc dolárov a môžete sa tiež zapojiť do výzvy Ukraine Relief Challenge.

Nemecká cyklistická legenda a víťaz Tour de France Jan Ullrich sa rozhodol vydražiť jeho unikátne žlté Pinarello – bicykel z Tour de France z roku 1998. Peniaze z dražby venuje organizácii Srdce pre deti, ktorá vybavuje transporty pomoci a podporuje choré deti a siroty na Ukrajine, ktoré trpia po invázii Ruska.

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu