Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized, Trek, SRAM, Pirelli a ďalší výrobcovia odchádzajú z Ruska

Výrobcovia bicyklov a bicyklových komponentov končia na ruskom trhu v reakcii a inváziu Ruska na Ukrajine. Shimano, Giant ani Orbea sa nechceli vyjadriť.
Martin Sarvaš
Specialized, Trek, SRAM, Pirelli a ďalší výrobcovia odchádzajú z Ruska

Ilustr. foto: Shutterstock

Viacero veľkých výrobcov bicyklov a bicyklových komponentov končí s dodávaním svojich produktov do Ruska.

Medzi najväčšie značky, ktoré oznámili koniec svojho pôsobenia v Rusku patria Specialized, Trek, SRAM, Pirelli, Continental, Michelin, Tern, Spinergy, Rene Herse či QBP (Quality Bicycle Products).

Okrem výrobcov bicyklov nedávno vypla svoje služby v Rusku a Bielorusku aj športová aplikácia Strava.

Väčšina značiek sa rozhodla ukončiť svoju obchodnú činnosť v Rusku z dôvodu invázie Ruska na Ukrajine a tiež kvôli ekonomickej neschopnosti krajiny po uvalení sankcií na banky. Okrem toho sa niektoré lodné spoločnosti tiež  dobrovoľne rozhodli zastaviť dodávky do Ruska.

„Rozhodnutie ukončiť spoluprácu s Ruskom je z veľkej časti spôsobené neschopnosťou a rizikom platieb, ale povedal by som, že je tu aj sociálny aspekt,“ povedal prezident jednej značky komponentov.

Niekoľko veľkých spoločností, ktoré podnikajú na trhu s bicyklami (ale nie sú primárne dodávateľmi v cyklistickom priemysle) v Rusku stále zostávajú. Patrí sem napríklad francúzsky predajca Decathlon a nemecký výrobca Bosch.

Prečítajte si tiež

Naposledy oznámil svoj koniec v Rusku vo štvrtok taliansky výrobca pneumatík Pirelli. SRAM, Trek, Specialized, Tern a QBP potvrdili, že v Rusku prestali podnikať. Giant, Shimano a Pon neodpovedali na  ich budúcnosť podnikania v Rusku, zatiaľ čo Orbea odmietla komentovať.

Vista Outdoor, vlastník spoločností Bell, Giro, Blackburn a QuietKat síce nezverejnil oficiálne vyhlásenie o prítomnosti svojich značiek bicyklov v Rusku, ale spoločnosť, ktorá vlastní niekoľko značiek munície, daruje ukrajinským ozbrojeným silám 1 milión nábojov a predáva tiež špeciálne tričko na podporu ukrajinského fondu pre utečencov.

Decathlon sa objavuje na zozname 33 globálnych spoločností, ktoré odmietli ukončiť svoje alebo obmedziť svoje aktivity v Rusku.

Pirelli okrem ukončenia svojich aktivít v Rusku tiež darovala 550-tisíc dolárov na pomoc ukrajinským utečencom. „Pirelli zásadne odsudzuje to, čo sa deje, a myslí na ľudí, ktorí trpia.“

Okrem Pirelli pozastavili výrobu v Rusku aj ďalší výrobcovia pneumatík Continental, Bridgestone a Michelin.

Decathlon má v Rusku najmenej 50 obchodov nedávno oznámil, že zatvorí svoje obchody v USA, aby sa zamerala na online predaj prostredníctvom svojej stránky, ako aj stránok Target, Walmart a ďalších.

Bosch momentálne redukuje súčasné operácie a zadržiavajú nové investície v Rusku. Nemecká spoločnosť má v Rusku a na Ukrajine niekoľko tovární, aj keď nie je jasné, či niektorá z nich vyrába produkty pre elektrobicykle. Bosch na svojej facebookovej stránke uvádza, že sa snaží pomáhať ukrajinským utečencom.

„Všetku našu energiu venujeme blahu našich miestnych spolupracovníkov a ich rodín. Okrem toho budú budovy Bosch v susedných krajinách k dispozícii ako ubytovanie pre utečencov. Podporujeme aj humanitárnu pomoc v regióne prostredníctvom darov nemeckému Červenému krížu a hľadáme aj ďalšie spôsoby miestnej pomoci,“ uvádza Bosch.

Vyjadrenia výrobcov

Specialized

Spoločnosť Specialized zastavila všetky predajné a marketingové aktivity v Rusku a Bielorusku. „Aktivujeme našu sieť, aby sme pomohli nájsť prácu pre ukrajinských maloobchodníkov, ktorí utiekli do Poľska a iných krajín, a darujeme oblečenie a potreby dobrovoľníkom, ktorí v krajine pracujú na riešení naliehavých potrieb civilného obyvateľstva. Budeme pokračovať v práci s naším tímom v regióne, a to aj po ukončení nepriateľských akcií, aby sme pomohli tým, ktorých sa to najviac dotýka.“

Trek

Trek pozastavil všetky zásielky svojmu ruskému distribútorovi. Spoločnosť tiež venuje dar vo výške 100-tisíc amerických dolárov Medzinárodnému Červenému krížu a v marci ešte daruje Červenúmu krížu rovnakú čiastku ako zamestnanci Treku.

SRAM

Spoločnosť SRAM pozastavila dodávky do Ruska a daruje rovnakú čiastku ako zamestnanci SRAM-u humanitárnym organizáciám, ktoré pomáhajú Ukrajincom. Sú nimi Úrad vysokého komisára OSN, UNICEF Ukrajina a Lekári bez hraníc.

Tern

Josh Hon z Ternu povedal, že hoci má spoločnosť dlhodobého distribučného partnera v Rusku, Tern v súčasnosti neplánuje podnikať v Rusku. „Odsudzujeme útok Ruska na Ukrajinu a stojíme pri ukrajinskom ľude. Sme neuveriteľne dojatí odvahou, ktorú vidíme od ľudí na Ukrajine, a my robíme svoju malú časť, aby sme poslali podporu.“

QBP

Hovorca QBP (Quality Bicycle Products) uviedol, že distribútor po invázii prestal v Rusku podnikať a uviedol, že QBP nikdy nepredala svoje vlastné značky ruským distribútorom.

Spinergy

Výrobca kolies Spinergy uviedol, že časť výnosov z predaja bicyklov venuje organizácii World Central Kitchen, ktorá podáva jedlá ukrajinským rodinám.

Outside Interactive

Spoločnosť Outside Interactive dorovnáva dary svojich zamestnancov do fondu OSN Ukrajina.

Rene Herse Cycles

Rene Herse dorovnáva dary svojich zákazníkov dvom ukrajinským pomocným skupinám.

Shimano a Giant sa odmietli vyjadriť

Zástupcovia Shimano a Giant Group neodpovedali na viaceré otázky portálu Bicycleretailer, zatiaľ čo zástupca spoločnosti Orbea USA uviedol, že spoločnosť sa nechce vyjadrovať.

Shimano má kanceláriu a tiež distribútora v Moskve. Giant tam má tiež kanceláriu, rovnako ako Orbea.

V Rusku skončili aj iné športové značky

Na ruskom trhu so športovými potrebami a oblečením skončili aj mnohé ďalšie veľké značky – Nike, Puma, Under Armour, Adidas, New Balance, Skechers či Crocs. Puma, Adidas a Crocs uviedli, že zatvárajú svoje obchody v Rusku, ale naďalej platia zamestnancom obchodov.

Harley-Davidson, ktorý je čoraz aktívnejší v oblasti elektrobicyklov, 1. marca oznámil, že končí s podnikaním v Rusku, kde má približne 10 predajní.

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu