Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Cotic RocketMAX Gold Eagle | Enduro bike roku 2020

Hodnotenie: 3.5/5
4 799
Biker
Test: Cotic RocketMAX Gold Eagle | Enduro bike roku 2020

Enduro bike roku 2020

RocketMAX patrí svojou geometriou k tým extrémnejším bikom v tomto teste. Naše testovacie M-ko má mimoriadne dlhý 467 mm reach aj 448 mm zadnú stavbu  a mimoriadne položený hlaový uhol, ktorý sme namerali na 63,7 stupňa.

Rám je pritom spustený naozaj nízko a sedlová trubka krátka. Keď tak 150 mm sedlovku spustíte nadol, nad bikom máte viac ako dosť miesta na prácu s ťažiskom.

Do testu sme dostali verziu s názvom Gold Eagle, ktorá je osadená 12-rýchlostným pohonom SRAM GX Eagle a silnými štvorpiestovými brzdami Shimano XT.

Hoci sú trochu ťažké, plášte WTB Vigilante vpredu a Judge vzadu sú naozaj odolné proti defektom a veľmi dobre držia. Už z továrne sú nahodené bez duší na kolesách Hunt Trail Wide s 29 mm vnútornou šírkou ráfikov. Tie pocitovo fungujú výborne a voľnobežka zaberá takmer okamžite.

Pri jazde sa RocketMAX správa oveľa živšie, než by napovedali papierové kamiónové rozmery a ťažké plášte. Zoberte ho do náročného terénu či na strašidelne strmý trail a je vo svojom živle.

Je preto trochu škoda, že schopnosti 160 mm vidlice Cane Creek Helm nie vždy dokážu držať krok s tými rámu. Pri rýchlych po sebe idúcich nárazoch má občas práce vyše hlavy. Kým na pomalších technickejších trailoch fungovala dobre, na tých rýchlejších sa nám jednoducho nepodarilo nájsť dobré nastavenie.

Zadné odpruženie tiež nie je také poddajné ako na niektorých iných bikoch v tomto teste, no 150 mm k dispozícii rozhodne pomôže stlmiť to najhoršie. Má pritom dostatočne progresívny chod na to, aby si dokázalo poradiť aj s masívnymi nárazmi a preťaženiami. Poskytuje aj dostatočnú oporu na pedálovanie, a tak sú výšľapy v rozmernom kokpite celkom jednoduchou záležitosťou.

RocketMAX možno nie je taký buldozér, ako by napovedala geometria, no vďaka živému charakteru sa na ňom dá veľmi dobre zabaviť. Je len škoda, že Cotic nemá v ponuke verziu, ktorá by mala o niečo lepšiu vidlicu od Foxu či RockShox.

Špecifikácia
  • Rám oceľový Reynolds 853 predný rámový trojuholník, hliníková zadná stavba, 150 mm
  • Vidlica Cane Creek Helm Air 160 mm
  • Tlmič Cane Creek Dbair CS
  • Pohon SRAM GX Eagle (1×12)
  • Kolesá Hunt Trail Wide, plášte WTB Vigilante Light/High Grip 29 x 2,5 vpredu a WTB Judge Tough/Fast Rolling 29 x 2,4 vzadu
  • Brzdy Shimano Deore XT M8120 (180/180 mm)
  • Riadidlá/predstavec Cotic Calver 780 mm/Cotic Shorterstem 35 mm
  • Sedlovka/sedlo OneUp V2 teleskopická 150 mm/Cotic
  • Hmotnosť 15,13 kg (M)
  • www.cotic.co.uk

Vaše komentáre

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu