Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Canyon Strive CF 9.0 | Enduro bike roku 2020

Viac než o enduro pretekára ide o naozaj všestranný bike.
Hodnotenie: 4/5
4 799
Biker
Test: Canyon Strive CF 9.0 | Enduro bike roku 2020

Enduro bike roku 2020

Verdikt: Viac než o enduro pretekára ide o naozaj všestranný bike

Canyon dokázal vylepšiť už tak veľmi dobrý Strive, ktorý má po novom 29-palcové kolesá. Prepracovaný je aj „menič módov“ Shapeshifter, ktorý sa používa oveľa ľahšie. Na prehodenie biku do pedálovacieho modu stačí stlačiť páčku označenú „Click“ a ste v hre.

Výsledkom je zmena v kinematike odpruženia, ktoré je tvrdšie a progresívnejšie, a obmedzenie zadného zdvihu na 135 mm. O 1,5 stupňa je strmší aj hlavový a sedlový uhol. Nejde pritom len o marketingový ťah – Strive skutočne do kopca stúpa lepšie ako ktorýkoľvek iný bike v tomto teste.

Navrchu kopca jednoducho stlačte druhú páčku „Clack“ a pri prvom náraze do nerovnosti sa zadné odpruženie otvorí na plných 150 mm poddajného zdvihu.

Kým do kopca stúpa perfektne, v zjazdovom móde podľa nás predsa len mohol mať o niečo progresívnejšiu geometriu. Hlavový uhol 65,5 stupňa spolu s konzervatívnym reachom (440 mm v M-ku) nepatria k tým najmodernejším číslam a v tomto teste rozhodne sú aj biky, ktoré zjazdujú sebavedomejšie.

Trojpáčkové diaľkové ovládanie (dve pre Shapeshifter a jedna pre sedlovku) sa ľahko obsluhuje aj za jazdy.

Odpruženie pritom chodí naozaj kontrolovane a vďaka mierne progresívnemu chodu máte pocit, že pod nohami drieme viac ako len 150 mm.
Vidlica RockShox Lyrik Ultimate patrí medzi naše aktuálne najobľúbenejšie.

Chodí citlivo a pritom poskytuje dobrú oporu na prácu s bikom. Aj pri rýchlych opakovaných nárazoch chodí kontrolovane. Podobne je na tom aj tlmič Super Deluxe, hoci na to, aby chodil podľa našich predstáv, sme museli mať tlmenie odskoku úplne povolené. Ak ste ľahší ako náš 68-kilový tester, možno budete mať problém.

Aj nový Strive je stále hravý a zábavný. Je ľahký a obratný a tým sa radí k skutočne všestranným vysokozdvihovým bikom na trhu. Nastaviť odpruženie je ľahké a hoci geometria nepatrí k tým najmodernejším, zároveň sa vďaka nej naňho ľahko zvyká a aj priemerný jazdec dokáže využiť jeho potenciál.

Ako už pri Canyonoch býva zvykom, aj tu za svoje peniaze dostanete naozaj dobrú výbavu. Vymenili by sme jedine brzdy SRAM G2 za silnejšie zjazdové Code, ale to je všetko. Pridajte technológiu Shapeshifter a máte jeden z najvšestrannejších bikov na trhu.

Špecifikácia
  • Rám karbónový, 150 mm zdvih
  • Vidlica RockShox Lyrik Ultimate 160 mm
  • Tlmič RockShox Super Deluxe RCT
  • Pohon SRAM X01 Eagle, karbónové kľuky Truvativ Descendant, vodítko e*thirteen TRS+ (1×12)
  • Kolesá karbónové Reynolds TR309, plášte Maxxis Minion DHR II 3C MaxTerra EXO 29 x 2,4
  • Brzdy SRAM G2 (200/180 mm)
  • Riadidlá/predstavec karbónové Canyon G5 780 mm/Canyon G5 40 mm
  • Sedlovka/sedlo RockShox Reverb Stealth teleskopická 150 mm/SDG Radar
  • Hmotnosť 14,21 kg (L)
  • www.canyon.com

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu