Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Nukeproof Mega 290 Elite Carbon | Enduro bike roku 2020

Hodnotenie: 4/5
3 700
Biker
Test: Nukeproof Mega 290 Elite Carbon | Enduro bike roku 2020

Enduro bike roku 2020

Verdikt: Zjazdovo nadaný bike so solídnym rámom aj výbavou za slušnú cenu

Ide síce o najlacnejší bike z celého testu, no aj tak ponúka niektoré veľmi dobré kúsky výbavy – napríklad priľnavé plášte Michelin, kolesá DT Swiss, pohon Shimano SLX a štvorpiestové brzdy z rovnakej sady. V danej cenovej kategórii oceňujeme aj rám s karbónovým predným trojuholníkom.

Na papieri ide o čistý monstertruck – 29-palcové kolesá behajú celých 160 mm vzadu a až 170 mm vpredu. Štvorčapovú zadnú stavbu odpružuje vzduchový tlmič Fox DPX2 z radu Performance a vpredu mu sekunduje vidlica Fox 36 s patrónou GRIP a krátkym 44 mm ofsetom. Nejde o najlepšie chodiacu vidlicu na trhu, no vo väčšine situácií stačí.

Okrem najnižšej ceny má tento bike aj najdlhšiu zadnú stavbu spomedzi všetkých v tomto teste – má 450 mm. Reach je o 5 mm dlhší, a hlavový uhol má pekne položených 64 stupňov. Na traile sa všetky tieto čísla správajú presne, ako by ste čakali. Spustite päty, zaprite sa do rajdov a Mega 290 zrovná so zemou všetko, čo vám stojí v ceste.

Nájsť správne nastavenia odpruženia chvíľu trvá a vidlicu sme museli mať nafúkanú o niečo mäkšie než zvyčajne. Oba konce biku tak chodili viac-menej rovnako. Pri jazde napriek dlhej a položenej geometrii pôsobí hravo a obratne.

Zadné odpruženie poskytuje dostatok opory, no pri vysokom preťažení v zákrutách sa zanorí až do konca druhej tretiny zdvihu. Treba tak trochu zmeniť jazdný štýl a skôr nechať bike, aby makal a žral nerovnosti.

Napriek dlhej zadnej stavbe sme nemali problém dostať bike na zadné koleso. Spolu s dlhým reachom posadí jazdca centrálne medzi obe kolesá. Na strmých zjazdoch by sme však uvítali o niečo kratší predstavec, ktorý by nás posunul o trochu viac dozadu.

Na výšľapoch nepatrí medzi tie najefektívnejšie biky, a keď začnete pedálovať silovo, odpruženie reaguje značnou dávkou pohojdávania. Vtedy vstupuje do hry páčka na tlmiči.

V kontraste s Giantom na predchádzajúcej strane je Mega 290 na opačnom konci spektra enduro bikov. Nepôsobí ako trailbike s vyšším zdvihom, ale ako zjazďák, na ktorom sa dá aj pedálovať.

Ak sa na každom výjazde tešíte najmä na zjazdy a radi vyhľadávate také, na ktoré by ste si ešte pred pár rokmi nedovolili vstúpiť bez dvojkorunkovej vidlice a integrály, Mega 290 vám neraz zachráni krk.

Špecifikácia
  • Rám karbónový predný rámový trojuholník, hliníková zadná stavba, 160 mm
  • Vidlica Fox 36 Performance Elite GRIP 170 mm
  • Tlmič Fox DPX2 Performance
  • Pohon Shimano SLX (1×12)
  • Kolesá DT Swiss E1900 Spline, plášte Michelin Wild Enduro MAGI-X TS TLR 29 x 2,4 vpredu a GUM-X TS TLR 29×2,4 vzadu
  • Brzdy Shimano SLX M7120 (200/180 mm)
  • Riadidlá/predstavec Nukeproof Horizon 780 mm/Nukeproof Neutron AM 45 mm
  • Sedlovka/sedlo Brand-X Ascend teleskopická 150 mm/Nukeproof Horizon SL
  • Hmotnosť 14,9 kg (M)
  • www.bajky.sk

Vaše komentáre

Aktuality

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu