Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Wout van Aert – veľké talenty a najzaujímavejšie momenty cyklistickej sezóny 2020 (I)

Saganovi síce povedal na Tour de France „f*ck you“, ale okrem toho vycvičil tento rok najlepších vrchárov, klasikárov i šprintérov.
Martin Sarvaš
Wout van Aert počas 18. etapy Tour de France. Foto: A.S.O./Alex Broadway
Uplynulá pretekárska sezóna cestnej cyklistiky sa určite zapíše medzi do histórie ako jedna z najzaujímavejších. Dôvodom však nie je iba pandémia koronavírusu, ktorá zmenila kalendár a mnoho pretekov zrušila.

V roku 2020 sa v profesionálnom pelotóne zásadne ukázala nová generácia mladých talentovaných cyklistov, ktorá poráža dlhoročné stálice. Mladé talenty sa síce ukazujú každý rok, ale tento rok ich  bolo skutočne veľa.

Wout van Aert

  • Vek: 26 rokov
  • Výška / hmotnosť: 187cm / 78kg
  • Národnosť: belgická
  • Tím: Jumbo-Visma
Suverénny úvod na talianskych klasikách

26-ročný cyklista tímu Jumbo-Visma Wout van Aert ukázal svoju skvelú formu a talent hneď v úvode sezóny.

V priebehu jedného týždňa vyhral Miláno – San Remo, Strade Bianche a pomedzi to ešte skončil tretí na klasike Miláno – Turín.

Na Strade Bianche vyhral Van Aert v štýle Petra Sagana, keď sa mu podarilo dotiahnuť 10 km sólo únik v závere až do cieľa. O pár dní Belgičan ukázal, že dokáže držať tempo aj najlepšími šprintérmi na svete, keď ho v závere pretekov Miláno – Turín prešprintovali iba čistokrvní šprintéri Arnaud Demare a Caleb Ewan.

Najdlhšie preteky tohto roka, monument Miláno – San Remo vyhral po tom, ako dokázal ako jediný zareagovať na útok Juliana Alaphilippa v záverečnom stúpaní na Poggio a Francúza porazil v šprinte.

Na Tour de France mu nestíhali ani najlepší vrchári

Wout van Aert sa ukázal ako neuveriteľný talent vrámci svojej univerzálnosti. Na Tour de France dokázal odvádzať prácu domestika pre svojho lídra Primoža Rogliča aj v tých najťažších horách. Bol to práve Van Aert, ktorého tempo v kopci v 15. etape Tour de Frace nedokázal udržať obhajca titulu z minulého roka Egan Bernal.

Belgičan však ťahal na Tour nielen v kopcoch, ale opäť ukázal aj silné šprintérske schopnosti. Vyhral dve etapy a dvakrát bol tretí. Pri víťazstve piatej etapy dokázal v záverečnom šprinte poraziť víťaza zeleného dresu Sama Bennetta, ale aj Petra Sagana.

Ak by dostal Van Aert viac priestoru od tímu, dalo by sa špekulovať, že v súťaži o zelený dres by poriadne zamiešal karty, pretože by mohol zbierať body aj v horách, kde šprintéri zaostávajú. V bodovacej súťaži skončil na piatom mieste, a to bez toho, aby sa snažil bojovať o zelený dres.

Incident so Saganom

Pri Van Aertovi nám nedá nespomenúť aj kontroverzný moment z Tour de France z 11. etapy, keď sa v záverečnom šprinte dostal do kontaktu s Petrom Saganom. Sagan mal vyššiu rýchlosť ako Wout van Aert pred ním, ale nemal dostatok miesta, a tak sa oprel do Belgičana ramenom a pri šprinte sa niekoľkokrát dotkli aj lakťami.

Rozhodcovia označili Saganov šprint ako nebezpečný a potrestali ho bodovou penalizáciou a posunom v hodnotení. Ono by to vlastne bolo relatívne v poriadku, keby Van Aert nekričal po Saganovi: „F*ck you,“ keď prešli cieľovou páskou.

„Po dojazde do cieľa ma slovne inzultoval a to je všetko. Vôbec neviem, čo by som mu mal vysvetľovať. Ak sa mi ospravedlní, rád si s ním pohovorím. Inak určite nie,“ reagoval Sagan na incident.

Druhé miesta v závere sezóny

Po Tour de France sa obliekol Wout van Aert do reprezentačného dresu Belgicka. Na Majstrovstvách sveta v talianskej Imole opäť predviedol neuveriteľnú univerzálnosť, keď dokázal získať striebro v časovke a o dva dni získal striebro aj na pretekoch s hromadným štartom.

Legendárny monument Okolo Flámska bol poslednými pretekmi Wouta van Aerta v tomto roku. Išlo zároveň o najnapínavejší súboj o víťazstvo v jeho sezóne. O tom, kto bude bojovať o výhru sa rozhodlo už 45 km pred cieľom, keď nastúpil čerstvý majster sveta Julian Alaphilippe a k jeho útoku sa pridali Van Aert i ďalší veľký favorit Mathieu Van der Poel.

Zásadný moment sa odohral 35 km pred cieľom, keď nepríjemne spadol Julian Alaphilippe. Van Aert tesne obišiel rozhodcovskú motorku, Mathieu van der Poel ešte v poslednom momente stihol zareagovať, ale francúzsky cyklista vrazil ramenom do motorky, preletel cez bicykel tvrdo dopadol na zem.

V záverečnom kilometri viedol Van der Poel a neustále sa obzeral na Van Aerta, ktorý ako prvý rozbehol šprint, avšak Mathieu van der Poel dokázal ihneď skvele zareagovať a na cieľovej páske prešlo jeho koleso o pár centimetrov skôr, ako koleso Wouta van Aerta.

Najlepšie výsledky sezóny 2020

  • Strade Bianche 2020 – 1. miesto
  • Miláno – Turín 2020 – 3. miesto
  • Miláno – San Remo 2020 – 1. miesto
  • Tour de France 2020, 5. etapa – 1. miesto
  • Tour de France 2020, 7. etapa – 1. miesto
  • Majstrovstvá sveta, Imola 2020 – 2. miesto (časovka)
  • Majstrovstvá sveta, Imola 2020 – 2. miesto (hromadný štart)
  • Okolo Flámska – 2. miesto

Video

Strade Bianche 2020 – 1. miesto

Miláno – Turín 2020 – 3. miesto

Miláno – San Remo 2020 – 1. miesto

Tour de France 2020, 5. etapa – 1. miesto

Tour de France 2020, 7. etapa – 1. miesto

Majstrovstvá sveta, Imola 2020 – 2. miesto (časovka)

Majstrovstvá sveta, Imola 2020 – 2. miesto (hromadný štart)

Okolo Flámska – 2. mesto

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu