Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Návod: 10 rád pre cyklistov, ako efektívne využiť čas počas lockdownu

Urobte si poriadok v náradí, zoservisujte bicykel, naučte sa servisovať to, čo neviete, zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete alebo sa dajte sa do pohody a pozrite si dobrý film.
Martin Sarvaš
1. Urobte si poriadok v náradí

Už čoskoro sa začne jar, pomaly sa otepľuje a s tým sa blíži aj nová cyklistická sezóna. S tým súvisí aj zodpovedné zoservisovanie bicyklu po zime. Predtým, ako sa pustíte do servisu, spravte si v náradí poriadok. Nájdite všetko cyklonáradie, ktoré vlastníte, nájdite mu dobré miesto, aby ste vždy vedeli, kde ho nájdete.

Akékoľvek opravovanie bicykla sa vám bude robiť omnoho príjemnejšie, rýchlejšie a hlavne bez zbytočnej nervozity z hľadania toho jedného strateného imbusáku.

2. Rozoberte a vyčistite si bicykel

Keď už budete mať poriadok v náradí, môžete sa spokojne pustiť do bicykla. Predtým, ako sa pustíte do samotného servisu, mali by ste bicykel umyť a vyčistiť. Popritom ho už môžete pokojne rozoberať, keďže niektoré komponenty sa vám určite budú čistiť lepšie, keď nebudú namontované na bicykli.

Pri servise potom nebudete zbytočne špiniť handry od blata, ktoré ste nechali na bicykli zaschnúť po poslednej jazde v novembri.

3. Zoservisujte všetko, čo viete

Náradie máte upratané, bicykel čistý, môžete sa pustiť do servisu. Nie každý je však natoľko zručný, aby si vedel bicykel zodpovedne rozobrať, zoservisovať a potom aj zložiť. Najlepšie bude, keď si napíšete zoznam, čo všetko chcete spraviť a tomu potom podriadiť celý proces servisovania. Tie najzákladnejšie a najpotrebnejšie veci by mohol zvládnuť skutočne každý.

Ak ste si našli sfúknuté kolesá, je to úplne prirodzené a neznamená to, že máte defekt. Gumy iba nafúkajte a hneď uvidíte, či máte defekt alebo nie. Počas zimy vám pravdepodobne uniklo zopár PSI aj z vidlice a tlmiču. Skontrolujte si tlaky a dofúkajte.

Dajte dolu reťaz, nechajte ju odmočiť alebo ju vyčistite odmasťovacím sprejom na reťaz. Odmontujte kľuky a vyčistite prevodník. Dôsledne vyčistite aj kolieska na prehadzovačke. Odmasťovacím sprejom môžete vyčistiť aj kazetu. Odmastenie a vyčistenie si zaslúžia určite aj brzdové kotúče. Odmontujte predstavec z vidlice, vyberte vidlicu z hlavovej trubky, vyčistite a premažte hlavové zloženie aj hlavovú trubku zvnútra.

4. Naučte sa servisovať to, čo neviete

Keďže máme teraz všetci o niečo viac voľného času v domácnostiach, môžete ho efektívne využiť. Ak nechcete dlho čakať a platiť zbytočne veľa peňazí za servis, teraz je ten správny čas, aby ste sa naučili servisovať aj to, na čo ste si doteraz netrúfali.

Bicykel nie je jadrová elektráreň a sme presvedčený, že 90 percent vecí si dokážete na bicykli zoservisovať aj sami. Chce to iba trochu šikovnosti, ale aj trpezlivosti. Na Youtube nájdete určite návod na zoservisovanie každého jedného komponentu na vašom bicykli. V tomto prípade potrebujete aj porozumieť po anglicky a ideálne je vyhľadávať v anglickom jazyku.

Je možné, že si na niektoré úkony budete musieť dokúpiť potrebné náradie, ale nie sú to až také veľké investície a po zopár vlastných domácich servisoch sa vám peniaze vrátia.

Čo si môžete zoservisovať doma, ale doteraz ste sa toho báli?

  • nastaviť radenie
  • vymeniť káble, bovdeny a lanká
  • rozobrať a vyčistiť stred
  • odvzdušniť brzdy
  • rozobrať kazetu, vyčistiť pastorky a skontrolovať orech
  • odmontovať tlmič, premazať čapy
  • vymeňte si mlieko v bezdušových plášťoch

5. Nastavte si pruženie

V tomto prípade nejde o činnosť iba na doma. Nastavenie vidlice a tlmiča je jedna z najzásadnejších vecí, ktoré ovplyvňujú jazdu na horskom bicykli.

Keď pôjdete najbližšie jazdiť (osamote a opatrne!), pred odjazdom si zapíšte, aký máte tlak vo vidlici, tlmiči, ideálne aj v kolesách. Zapíšte si tiež ako ste si nastavili odskok – koľko „klikov“ odskoku ste pootočili od nulovej hodnoty.

Počas jazdy sa skúste sústrediť nielen na jazdu, ale aj na to, ako sa správa bicykel.

Keď pôjdete jazdiť nabudúce, skúste si nastaviť vidlicu aj tlmič tak, ako sa vám zdá, že by vám vyhovovalo viac. Skúste tento proces zopakovať niekoľkokrát a vždy si zapisujte hodnoty a prípadne si po jazde pripíšte k daným hodnotám zopár poznámok, ako sa bicykel správal. Počas sezóny bude už potom jednoduché iba nakombinovať vždy tie ideálne hodnoty podľa vašich potrieb.

6. Ponamáhajte hlavu

Ponamáhajte trochu mozog a otestujte sa v našich vedomostných kvízoch:

7. Zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete

Priznajte sa, koľko bicyklových komponentov, doplnkov či oblečenia máte doma a sú vám úplne zbytočné? Spravte si poriadok a možno zistíte, že je toho viac než dosť.

Na bazare môžete predať skutočne čokoľvek. Či už staré zodrané rukavice, tri páry náhradných pedálov alebo tie staré V-brejkové brzdy, ktoré „sa vám raz určite ešte zídu“. Okej, tie staré brzdy hoďte radšej vo všeobecnom záujme do koša.

Kopy zbytočného oblečenia, staré helmy, sedlovky, kazety, brzdy, páčky, to všetko môžete predať a ak to už nemá hodnotu na predaj, stále niekoho môžete potešiť darovaním. Nedržte doma zbytočne veci, ktoré sú vám na nič a reálne vám iba zaberajú miesto.

Svoje veci môžete predávať aj na našom internetovom bazáre.

8. Dajte sa do pohody, pozrite si dobrý film

Vybrali sme zopár skutočne kvalitných MTB filmov či dokumentov, ktorými sa môžete odreagovať a spríjemniť si chvíle počas koronavírusovej karantény. Aj keď síce na Slovensku zatiaľ povinnú karanténu nemáme, pre dobro všetkých bude, keď sa budete zdržiavať čo najviac vo svojich príbytkoch.

Life cycles, Rad Company, UnReal, Builder, Ashes to Agassiz, Not2Bad, North of Nightfall a ďalšie. Všetky nájdete aj s linkami v našom článku.

9. Posilnite brucho

V zime ste si určite mnohí nakladali v posilňovni poriadne váhy na bench press aj na drepoch. V cyklistike je však veľmi dôležitý aj tzv. core a teda stred tela.

Posilnenie brušných a chrbtových svalov vám nielen zlepší výkon, ale tiež vás môže ochrániť v prípade pádu. Vieme, nejde o veľmi záživné cvičenia, no vaše telo sa vám určite odvďačí. Do posilňovne teraz aj tak nemôžete chodiť a dobrú svalovicu na bruchu si viete spraviť aj doma a bez činiek, stačia vám cviky s vlastnou váhou. Stačí zopár minút denne.

10. Skúste indoor tréning

Ak máte doma trenažér, máte vyhrané a nemusíte sa obávať, že by ste kvôli koronavírusu stratili kondičku a zároveň niekoho nakazili. Musíte sa iba psychicky obrniť a pripraviť na poriadnu potenicu.

Ako správne trénovať na trenažéroch silu i vytrvalosť a tipy na tréningy a intervaly sme detailne rozobrali tomto článku.

Ak vás tréning na trenažéri nudí, prečítajte si 5 tipov, ako si spríjemniť indoor tréning.

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu