Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Nudí vás šliapať na trenažéri a valcoch? Prečítajte si 5 tipov, ako si spríjemniť tréning

Trénujte koncepčne, vzdelávajte sa, počúvajte hudbu či sledujte seriály. To všetko sa dá počas trénovania na trernažéri a valcoch.
Martin Sarvaš
Nudí vás šliapať na trenažéri a valcoch? Prečítajte si 5 tipov, ako si spríjemniť tréning

Trenažér môžete umiestniť aj napríklad na balkón a do trénigov môžete zapojiť aj vaše ratolesti, nech v tom nie ste sami.

Šliapanie na valcoch alebo trenažéri dokáže byť riadna nuda a otrava. Je to v podstate nutné zlo, ktoré absolvujete, aby ste počas zimných mesiacov nestratili kondičku a spálili všetky tie vianočné sladkosti.

Máme pre vás pár tipov, ako spraviť z domáceho trénovania užitočne strávený čas nielen kondične, ale aj mentálne.

1. Trénujte koncepčne

Nastavte si systém trénovania, dajte si dokopy, koľko dní týždenne chcete trénovať a koľko hodín chcete na trenažéri alebo valcoch stráviť. Budete mať väčšiu motiváciu a presne stanovený cieľ, za ktorým pôjdete. Psychológia odmeny funguje aj v tomto prípade, a ak budete tréning dodržiavať, budete so sebou omnoho viac spokojní.

Kto povedal, že sa musíte potiť v izbe?

2. Intervaly

Určite nešliapte hodinu či akýkoľvek časový úsek monotónne, vkuse a rovnakým tempom. Takýto tréning nemá veľký zmysel a jediné, čo sa vo vašom tele udeje, je, že spálite nejaké-tie kalórie.

Dajte si intervaly. Zapnite si časovač tabata, ktorý slúži na akékoľvek trénovanie formou intervalov. Dajte si pre začiatok 1 minútu intenzívneho šliapania s 1 minútou ľahkého šliapania, neskôr môžete intervaly predlžovať. Krátkodobé ciele, v tomto prípade 1 minúta šliapania či oddychu, vám veľmi pomôžu v tom, aby vám tréning ubehol príjemnejšie a rýchlejšie. Okrem toho si trénovaním intervalov zlepšujete aj kondíciu.

Valce sú skvelým spoločníkom na zimnú prípravu.
3. Filmy, seriály, hudba

Ak si chcete dať pohodovejší tréning, pokojne si pred seba položte noteboook alebo si dajte valce či trenažér pred televízor a pustite si film alebo seriál. Väčšinou viete, koľko daný film / seriál trvá, takže máte opäť cieľ a vaša mysel nie je zamestnaná iba šliapaním, ale aj sledovaním.

Ak je pre vás sledovanie monitoru nepohodlné, jednoducho si pustite svoju obľúbenú hudbu a okrem hluku z trenažéru bude váš sused nadávať aj na hlasnú hudbu, pri ktorej vám však tréning pôjde určite príjemnejšie.

4. Vzdelávajte sa

Počas tréningu nemusíte iba pozerať filmy, seriály či počúvať hudbu. Môžete si pokojne pustiť akýkoľvek dokument, či pustiť si do sluchátok podcast.

Podcasty boli v roku 2018 veľmi populárne a Spotify nájdete nespočetné množstvo rôznych vedeckých i filozofických relácií, ktoré vám dostatočne zamestnajú mozog, aby ste nerozmýšľali iba nad tým, ako vám zostáva ešte 53 minút do konca tréningu. Keby ste chceli posunúť svoje vzdelávanie na novú úroveň, môžete sa napríklad učiť nejaký ďalší jazyk.

Podcast, ktorý odporúčame – Stuff You Should Know (nájdete aj na Spotify).

5. Zwift

Ak máte správnu výbavu, či peniaze navyše, môžete trénovať s aplikáciou Zwift, ktorá je priamo prepojená s vašim bicyklom.

So Zwiftom trénujú aj profesionálni cyklisti. Na fotke je nemecký triatlonista a Ironman šampión Horst Reichel.

S pripojením na internet a trenažérom a meracím zariadením kompatibilným s touto aplikáciou môžete “vyraziť” s jazdcami z celého sveta a zapretekať si spolu vo virtuálnom svete Zwiftu.

Aplikácia premieňa tréning na hru, no stále zachováva dostatočnú funkčnosť pre trénovanie a pridáva sociálnu interakciu. Zwift je skvelý nástroj pre narušenie jednotvárnosti domáceho trénovania. Verzia pre Android je vo vývoji.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu