Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Komentár

Éra Petra Sagana sa končí. Mladé talenty sú však veľkou nádejou pre Slovensko vo svetovej cyklistike

Mladé slovenské cyklistky a cyklisti však už teraz ukazujú, že majú veľký potenciál a slovenskú vlajku ešte určite uvidíme vysoko v rebríčkoch výsledkov veľkých pretekov.
Martin Sarvaš
Foto: Matej Červenka / SZC

Tento rok bol pre Petra Sagan posledným v profesionálnom pelotóne, keďže už nedosahuje výsledky, aké by chcel a už nemá výkon, s ktorým by sa mohol vyrovnať svetovej elite. Peter Sagan nepriniesol do profesionálnej cyklistiky iba svoj talent, ale aj svoju osobnosť.

A to je práve to, čím sa odlíšil od všetkých ostatných. Či už to boli originálne oslavy výhier, svojský štýl pretekania a skvelá technika jazdy, flegmatická komunikácia i vyjadrovanie špecifickým “nosovým” hlasom v rozhovoroch, jazdy po zadnom kolese všade, kde to bolo možné či doberanie si iných jazdcov v priamych prenosoch.

Jednoducho bol a vždy bude pre fanúšikov jediný Peter Sagan. A to nielen pre Slovákov, ale pre celý svet.

Slovenské mladé talenty

Je však skvelé, že na Slovensku zatiaľ vyrástla nová generácia cyklistiek a cyklistov, ktorí sa nestratia ani na pretekoch vo svetovej konkurencii.

Realisticky síce nie je pravdepodobné, že by dosiahli podobné úspechy ako Sagan, ale to sa tak skoro nepodarí asi žiadnemu inému cyklistovi na svete.

Mladé slovenské cyklistky a cyklisti však už teraz ukazujú, že majú veľký potenciál a slovenskú vlajku ešte určite uvidíme vysoko v rebríčkoch výsledkov veľkých pretekov.

Svrček vo WorldTour aj juniori v Taliansku

Martin Svrček počas Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike mužov do 23 rokov, Glasgow 2023. Foto: Matej Červenka / Slovnský zväz cyklistiky

Už dlhšie ukazuje svoj talent Martin Svrček, ktorý je momentálne jediným Slovákom vo WorldTour tíme. Počas sezóny mal síce zdravotné problémy, ale na Majstrovstvách sveta v Glasgowe predviedol obdivuhodný výkon, išiel ako Sagan v najlepších časoch a v kategórii do 23 rokov sa mu podarilo získať bronz.

Okrem Svrčeka máme viacero talentov aj v juniorskej kategórii. 17-ročný Matthias Schwarzbacher dosiahol tento rok sedem víťazstiev a skončil v top15 v časovke na svetovom aj európskom šampionáte.

Veľký potenciál ukázala aj dvojica 18-ročných cyklistov Simon Gottstein a Samuel Novák, ktorí viackrát predviedli svoj talent pri svojich víťazstvách na juniorských pretekoch v Taliansku a Novák dosiahol skvelý výsledok na európskom šampionáte, kde skončil jedenásty.

Všetci traja juniori jazdia v talianskych tímoch, ktoré im dávajú veľa príležitostí pretekať a zlepšovať sa.

Multitalent Chladoňová a Jenčušová na ceste

Viktória Chladoňová získala bronz na Majstrovstvách Európy v cyklokrose. Foto: SZC / Matej Červenka

Mladé talenty má slovenská cyklistika nielen medzi mužmi, ale aj v ženách.

Len 16-ročná Viktória Chladoňová je momentálne asi najväčším talentom a dosiahla skvelé výsledky nielen na ceste, ale aj v horskej cyklistike a cyklokrose, a to v juniorskej kategórii, v ktorej často súperí so staršími a skúsenejšími pretekárkami.

Na Majstrovstvách Európy v cyklokrose nedávno vybojovala bronzovú medailu, na cestných Majstrovstvách sveta skončila dvanásta a na cestnom európskom šampionáte bola šiesta, pričom v oboch prípadoch bola najmladšia spomedzi najlepšie umiestnenej konkurencie.

Na cyklokrosovom svetovom šampionáte skončila deviata, na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike bola osemnásta a určite treba spomenúť aj skvelé šieste miesto na horskom bicykli na pretekoch Svetového pohára.

V ženskom profi pelotóne máme zastúpenie v Nore Jenčušovej, ktorá je súčasťou zostavy svojho tímu BePink na svetových podujatiach a nedávno skončila štvrtá v časovke na Majstrovstvách Európy, pričom len dve sekundy ju delili od bronzu.

V čase, keď sa Peter Sagan lúči s aktívnym pôsobením v pelotóne, slovenská cyklistika má aj naďalej pred sebou svetlé vyhliadky plné talentovaných cyklistov a cyklistiek.

Aj keď odchod Petra Sagana z profesionálneho pelotónu znamená koniec jednej éry, nová éra je na obzore a verím, že sa na ňu môžeme tešiť s očakávaním veľkých vecí.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu