Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Má skutočne cyklistika vplyv na mužskú potenciu, erekciu či vznik rakoviny prostaty?

O cyklistike si ľudia často mylne myslia, že dlhými hodinami v sedle si spôsobujeme zdravotné problémy. Opak je pravdou.
Martin Sarvaš

Keďže akákoľvek disciplína cyklistiky si vyžaduje hodiny strávené sedením na sedle bicykla, je celkom časté, že si ľudia spájajú cyklistiku s rôznymi mužskými ochoreniami či dysfunkciami pohlavných orgánov.

Ak by sa vám nechcelo čítať všetky mýty a nepravdy, ktoré pripisujú cyklistike vinu za ochorenia či poruchy mužských ‚vzácností‘, tu je stručné a jasné vyjadrenie výskumníkov z londýnskej University College, ktorí skúmali rakovinu prostaty:

„Nemôžme povedať, že by sme na základe našich výskumov zistili, že rakovina prostaty je spôsobená cyklistikou. Tiež určite neodporúčame, aby ste menej bicyklovali. Cyklistika má pre ľudské telo mnoho fyzických i mentálnych benefitov, ktoré sú neporovnateľné s riskmi, ktoré cyklistika prináša.“

Anatómia a fyziológia

Na to, aby sme pochopili túto problematiku, treba poznať aspoň základy našej anatómie a fyziológie. Pripomeňme si teda organy a ich funkcie, ktoré by mohli byť ovplyvnené sedením na bicykli.

Penis a semenníky určite všetci dobre poznáte a počas jazdy by mali byť bez problému voľne a mimo sedla. V penise sa nachádza močová rúra – trubica, do ktorej vyúsťuje močový mechúr.

Oblasť, ktorá prichádza do kontaktu so sedlom, sa nazýva perineum. Ide o miesto medzi vonkajšími pohlavnými orgánmi a konečníkom. V perineu sa ďalej nachádzajú cievy a pudendálny nerv, ktorý dáva tejto oblasti citlivosť a pomáha s erekciou.

Nad pudendálnym nervom je prostata – malá žľaza, ktorej hlavnou funkciou je tvorba prostatickej tekutiny, ktorá spolu so spermiami zo semenníkov a tekutín z iných žliaz tvorí ejakulát.

Prečítajte si tiež

Má cyklistika vplyv na pohlavné orgány?

Keď spojíme uvádzanú anatómiu človeka a tvar sedla, môže byť pochopiteľné, že mnohí si spájajú cyklistiku s bolesťami  či tŕpnutím v pudendálnej oblasti, poruchami erekcie či problémami s prostatou.

Na otázky, ohľadom spojitosti cyklistiky s poruchami či ochoreniami mužských pohlavných orgánov, odpovedal britský urológ Anthony Koupparis.

Foto: Simon Connellan / Unsplash

Tŕpnutie

„Pri dlhom sedení v sedle môže dôjsť k tŕpnutiu oblasti perinea i penisu. Sedením totiž tlačíte na nervy i niektoré cievy a to spôsobuje tŕpnutie,“ vysvetlil doktor Koupparis.

Určite sa vám už stalo, že ste sa ráno zobudili s priľahnutou a stŕpnutou rukou. Chvíľu máte nepríjemný pocit a po pár sekundách vám rukou „prejdú mravce“ a cit sa vráti. S tŕpnutím spôsobeným sedením v sedle bicykla je to veľmi podobné a pokiaľ sa napravíte, po chvíli tŕpnutie prejde.

Riešenie

Ak vás trápi tŕpnutie v oblasti rozkroku často, je samozrejme potrebné tento problém riešiť, pretože je jasné, že ak budete mať pravidelne počas 3-hodinového výletu slabo prekrvené spomínané partie, môže postupne dôjsť aj k dlhodobým dôsledkom.

Tŕpnutiu sa dá predísť celkom jednoducho, a to správnym nastavením posedu. Skúste si zmeniť uhol sedla, výšku sedlovky či posunúť sedlo dopredu alebo dozadu. Ak by ste mali stále problémy, skúste vymeniť sedlo za iné, s iným tvarom a dajte si nastaviť posed u odborníkov na bikefitting a problému by ste sa mali zbaviť.

Prečítajte si tiež

Poruchy erekcie

Môže opakované tŕpnutie pohlavných orgánov počas jazdenia na bicykli spôsobiť poruchy erekcie? „Odpoveď je nie. Tŕpnutie v oblasti perinea nespôsobuje poruchy erekcie, respektíve nemôže spôsobiť poruchy erekcie,“ hovorí doktor Koupparis.

„Faktom je, že v súčasnosti je veľmi veľa mužov v strednom veku, ktorí sa dali na cyklistiku. S vyšším vekom však prichádza aj väčšia pravdepodobnosť poruchy erekcie.“

Riešenie

„Ak však náhodou začnete trpieť poruchami erekcie, je veľmi dôležité tento problém neignorovať. Procesy, ktoré spôsobujú poruchy erekcie sú presne tie isté procesy, ktoré spôsobujú kardiovaskulárne problémy a ich následkom môže byť aj infarkt,“ vysvetľuje Anthony Koupparis.

„Ak máte cukrovku, vysoký tlak alebo fajčíte, máte väčšiu pravdepodobnosť na srdcové ochorenia a zároveň poruchy erekcie.“

„V prípade, že by vás trápili poruchy erekcie, nemali by ste z toho viniť vaše sedlo. Nemali by ste ‚strčiť hlavu do piesku‘, môže ísť o problém iného orgánu a mali by ste ísť na vyšetrenie k doktorovi. V dnešnej dobe je už presnejšia aj diagnostika a mnoho liečebných metód, ktoré vám dokážu pomôcť,“ povedal britský urológ.

Foto: Simon Connellan / Unsplash

Rakovina prostaty

„Našťastie, cyklistika nemá žiadny vplyv na rakovinu prostaty,“ hovorí Koupparis.

„Jedno z vyšetrení, ktoré robíme pri diagnostike rakoviny prostaty je krvný test. Existuje teória, že ak veľa bicyklujete, môže sa stať, že si prostatu dráždite, čo môže viesť k zvýšeniu určitých hodnôt v krvných testoch. Táto teória je však nepravdivá.“

Doktor Koupparis hovoril o diagnostike rakoviny prostaty krvným testom, ktorý meria hodnotu špecifického antigénu (PSA) v krvi. PSA je proteín, ktorý produkujú bunky v prostate, vysvetľuje portál prostatecanceruk.org.

Štúdia londýnskej University College však hovorí tiež u cyklistov o zvýšených hodnotách PSA, ktoré môžu viesť k ďalším vyšetreniam na rakovinu prostaty, to ale neznamená, že ochorenia bolo potvrdené.

Zvýšené hodnoty PSA u cyklistov potvrdil aj výskum amerického Národného centra pre biotechnologické informácie či napríklad urológ Chris Eden z nemocnice Royal Surrey County Hospital v Anglicku v článku magazínu Telelegraph: „Bohužiaľ, niektorí doktori nevedia, že cyklistika prekvapivo zvyšuje level PSA a dávajú pacientom nepotrebnú liečbu.“ Teóriu o zvýšenom PSA cyklistikou potvrdzuje aj onkológ Robert Thomas vo vyjadrení pre portál cyclingweekly.com.

Treba však podotknúť, že zvýšená hodnota PSA je vo všetkých uvedených vyjadreniach síce spôsobená cyklistikou, ale ide iba o krátkodobo zvýšenú hladinu PSA.

„Je veľmi malá pravdepodobnosť, že cyklistika môže prostatu v malej miere ovplyvniť. Množstvo laboratórnych výskumov, ktoré sledujú molekulárne markery rakoviny prostaty, ukázali, že cyklistika či iné fyzické aktivity nemajú žiadny vplyv na akékoľvek indikátory tohto ochorenia,“ skonštatoval Anthony Koupparis.

„Cyklistika naopak predchádza vzninku rakoviny a zlepšuje fungovanie kardiovaskulárneho systému.“

Z prieskumu londýnskej University College tiež vyplynulo, že poruchy erekcie, neplodnosť ani rakovina prostaty nesúvisia s cyklistikou. Vedci síce zistili, že muži nad 50 rokov, ktorí bicyklovali viac ako 3,76 hodiny týždenne, mali vyššie riziko diagnostiky rakoviny prostaty a ešte väčšie riziko mali tí, ktorí jazdili viac ako 8,5 hodiny.

Autori tejto štúdie však upozorňujú, že muži, ktorí často bicyklujú, si aj viac všímajú svoje zdravie, častejšie chodia na vyšetrenia, a tak majú aj vyššiu pravdepodobnosť na diagnostiku tohto ochorenia.

Riešenie

Nad problémom rakoviny prostaty však treba racionálne rozmýšľať. S vyšším vekom, najčastejšie po 50. roku života, sa zvyšuje aj pravdepodobnosť výskytu rakoviny prostaty a je dôležité poznať príznaky.

Príznaky rakoviny prostaty: problematický začiatok močenia, neschopnosť kompletne sa vyprázdniť; časté močenie, zvyčajne v noci; bolesti a pálenie pri močení; chronická bolesť dolnej časti chrbta, panvy a hornej časti stehien; krv v moči.

„Ak trpíte podobnými príznakmi, bolo by vhodné, aby ste navštívili svojho doktora či urológa a prediskutovali s ním vaše problémy. To, čomu sa chceme vyhnúť v prvom rade, je aby ste príznaky neignorovali, pretože dokážeme mnohé diagnózy zistiť omnoho skôr ako kedysi a efektívne ich liečiť,“ dodal britský urológ Anthony Koupparis.

Čo z toho vyplýva?

Zistili sme, že zdravotné problémy s mužskými pohlavnými orgánmi nemajú s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne spojenie s cyklistikou a naopak cyklistika pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, a teda aj poruchám erekcie.

Je však tiež dôležité počúvať svoje telo a navštíviť doktora v prípade akýchkoľvek dlhodobejších zdravotných problémov. Vždy je predsa lepšie odísť od doktora všas s negatívnym výsledkom na ochorenie, ako neskoro s pozitívnym.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu