Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Giant aj Orbea stopli svoje podnikanie v Rusku

Giant aj Orbea sa pridali k ďalším výrobcom ako Specialized, Trek, SRAM, Pirelli či Continental.
Martin Sarvaš
Giant aj Orbea stopli svoje podnikanie v Rusku

Výrobcovia bicyklov Giant a Orbea oznámili, že pozastavujú svoje podnikanie v Rusku z dôvodu invázie Ruska na Ukrajine a tiež kvôli ekonomickej neschopnosti krajiny.

Výrobcovia bicyklov z Taiwanu a Španielska sa tak pripojili k mnohým ďalším spoločnostiam, ktoré zrušili či pozastavili svoju činnosť v Rusku.

Medzi najväčšie bicyklové značky, ktoré oznámili koniec svojho pôsobenia v Rusku patria Specialized, Trek, SRAM, Pirelli, Continental, Michelin, Tern, Spinergy, Rene Herse či QBP (Quality Bicycle Products).

Okrem výrobcov bicyklov nedávno vypla svoje služby v Rusku a Bielorusku aj športová aplikácia Strava.

Prečítajte si tiež

Shimano sa nechce vyjadriť

Giant ani Orbea pôvodne nechceli vydávať oficiálne stanovisko, no napokon sa pridali k ďalším svetovým značkám. K svojmu pôsobeniu v Rusku sa doposiaľ nevyjadrilo Shimano, ktoré má v Moskve kanceláriu i distribútora.

Giant vydal vyhlásenie: „Spoločnosť Giant Group pozastavila obchodnú činnosť s našim ruským distribútorom. Spolupracujeme aj s niektorými našimi európskymi predajnými spoločnosťami, aby sme poskytli zdroje a pomoc maloobchodným partnerom Giant, ktorí boli nútení utiecť z Ukrajiny.“

V oficiálnom stanovisku Orbey sa píše: „V Rusku sme spolupracovali s dovozcom, v krajine nemáme žiadne kancelárie ani zamestnancov… Pokiaľ ide o naše operácie v Rusku, deň po začatí ruskej invázie sme zastavili všetky operácie s miestnym dovozcom.“

Prečítajte si tiež

Ukrajincom pomáhajú spoločnosti aj cyklisti

Športovci i spoločnosti sa snažia pomáhať ľuďom na Ukrajine rôznymi spôsobmi. Lachan Morton prešiel na bicykli z Mníchova na ukrajinskú hranicu a vyzbieral 200-tisíc dolárov na podporu ukrajinských utečencov.

Spoločnosť Strava Ukrajincom poskytuje humanitárnu pomoc, vo verejnej zbierke pre Červený kríž už vyzbierali viac ako 126-tisíc dolárov a môžete sa tiež zapojiť do výzvy Ukraine Relief Challenge.

Nemecká cyklistická legenda a víťaz Tour de France Jan Ullrich sa rozhodol vydražiť jeho unikátne žlté Pinarello – bicykel z Tour de France z roku 1998. Peniaze z dražby venuje organizácii Srdce pre deti, ktorá vybavuje transporty pomoci a podporuje choré deti a siroty na Ukrajine, ktoré trpia po invázii Ruska.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu