Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI nečakane zmenila pravidlá o štarte na MS v XCO, dopredu sa posunú Van der Poel, Pidcock aj Sagan

Namiesto toho, aby štartovali z konca štartového poľa, budú Pidcock, Van der Poel aj Sagan v piatom rade, čo znamená výrazne vyššie šance na dobrý výsledok.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike XCC 2023. Foto: Felipe Cano / Slovenský zväz cyklistiky

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) upravila na poslednú chvíľu pravidlá o radení pretekárov na štarte pretekov v horskej cyklistike XCO na Majstrovstvách sveta v Škótsku.

Dôvod je jasný. Chceli, aby Mathieu van der Poel a Tom Pidcock štartovali v v lepšom umiestnení, ako sa pôvodne očakávalo.

Úprava pravidiel ovplyvní nielen spomínaných dvoch jazdcov, ale aj pozíciu Petra Sagana na štarte.

Namiesto toho, aby štartovali z konca štartového poľa, budú Pidcock, Van der Poel aj Sagan v piatom rade, čo znamená výrazne vyššie šance na dobrý výsledok.

Pozícia na štarte v XCO je veľmi dôležitá

Štartové rady MTB pretekov, ako je to v prípade cyklokrosu, sú veľmi dôležité. Na okruhoch s množstvom technických pasáží a úzkymi traťami je totiž predbiehanie počas samotných pretekov náročné.

Podľa originálnych pravidiel UCI, ktorými sa jazdci riadia na pretekoch Svetového pohára, sú jazdci zoradení podľa toho, koľko nazbierali UCI bodov na pretekoch v danej disciplíne.

Podľa nového pravidla sa posunuli do piateho radu jazdci, ktorí sú v top 10 v ostatných cyklistických disciplínach alebo v top 20 rebríčka cestnej cyklistiky.

Pozrite si tiež

UCI vysvetlila, že upravila pravidlá, ktoré umožňujú vysoko postaveným jazdcom z iných disciplín zaradiť sa na štart medzi 33. a 40. miestami pre svetový šampionát.

Keďže Sagan potrebuje body na zabezpečenie pozície v budúcoročných pretekoch MTB na Olympiáde v Paríži, mohlo by sa to ukázať ako rozhodujúca zmena v jeho prospech.

„Prvý apríl je deň, kedy si môžete urobiť srandu“

K rozhodnutiu UCI o zmene pravidiel sa veľmi kriticky postavila väčšina profesionálnych horských cyklistov a pod otvorený list, v ktorom namietajú náhlu zmenu pravidiel sa podpísalo až 40 pretekárov a pretekárok, vrátane 10-násobného majstra sveta v XCO Nina Schurtera či Jolandy Neff, Rebeccy Henderson, Maxime Marotte, Loany Lecomte a ďalších.

„Prvý apríl je deň, kedy si môžete urobiť srandu! UCI prichádza na pomoc Mathieu van der Poelovi na Majstrovstvách sveta v horských bicykloch,“ píše trojnásobný belgický majster v XCO Sven Nys.

„Každý jazdec musí bojovať celý rok, aby nakoniec získal dobré štartovacie miesto. Iní toto miesto jednoducho dostanú. To je pre tradičného horského cyklistu veľmi frustrujúce. Okamžite to zrušte,“ dodáva Nys.

Preteky mužov v XCO štartujú v sobotu 12. augusta o 16:30 hod a naživo ich bude vysielať  RTVS Šport a Eurosport.

Aktuality

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

09.05.2024 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Zavrieť reklamu