Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nemecký cyklista mohol získať bronz v XCC, Tom Pidcock ho však tesne pred cieľom vytlačil a zhodil (+video)

"Tom Pidcock je najagresívnejší jazdec a nikto iný takto nejazdí. Viem, že je superstar, ale to mu nedáva právo urobiť takéto niečo," povedal Luca Schwarzbauer, ktorého Pidcock zhodil v poslednej zákrute pred cieľom.
Martin Sarvaš
Nemecký cyklista mohol získať bronz v XCC, Tom Pidcock ho však tesne pred cieľom vytlačil a zhodil (+video)

Víťazom disciplíny horskej cyklistiky XCC na krátkom okruhu sa stal suverénne už druhý rok po sebe Novozélanďan Sam Gaze. V závere sa ho snažil dobehnúť v šprinte Francúz Victor Koretzky, ale napokon sa musel uspokojiť s druhým miestom.

K nepríjemnému incidentu však došlo v boji o tretie miesto, o ktoré sa snažil talentovaný Nemec a víťaz niekoľkých Svetových pohárov v XCC Luca Schwarzbauer, a olympijský šampión v XCO Tom Pidcock.

V poslednej zákrute skončil Schwarzbauer na zemi po tom, ako ho vnútrom zákruty vytlačil Tom Pidcock, ktorý si pohodlne prišiel do cieľa po bronz.

Či by Pidcock dokázal poraziť Schwarzbauera v šprintérskom súboji, sa už nikdy nedozvieme, a aj keď pravidlá neporušil, prinajmenšom išlo o veľmi nešportový moment zo strany 23-ročného Brita.

„Je to najagresívnejší jazdec a nikto iný takto nejazdí“

„Je to jednoduché. Tom ma zhodil, v tej zákrute do mňa úplne vošiel. V televízii to nebolo úplne vidieť, ale videl som video a mal som pocit, že do mňa jednoducho vrazil a je to zrejmé,“ povedal Schwarzbauer pre CyclingWeekly.

„Som veľmi sklamaný, pretože bronzová medaila by bola celkom bezpečná. Je to Tom Pidcock, ale to mu nedáva právo niečo také urobiť. Musíme si to trochu lepšie analyzovať a zatiaľ sme proti tomu nepodali protest.“

„Povedal som mu pár slov a povedal som, že to bol v mojich očiach veľmi zlý krok. Najprv povedal: ‚Je to súčasť pretekov,‘ ale potom si uvedomil, že som spadol. Ale myslím si, že už vedel, že keď bude jazdiť takto, tak spadnem, pretože išiel priamo do mňa a použil ma ako bariéru,“ pokračoval Schwarzbauer.

Video z pádu Lucu Schwarzbauera:

„Už pred zákrutou do toho nabehol naplno a myslím, že žiadny horský cyklista by to neurobil. Viem, že Tom Pidcock je superstar, ale to mu nedáva právo urobiť takéto niečo.“

„Je to najagresívnejší jazdec a nikto iný takto nejazdí. Môžete to urobiť, ale v mojich očiach to nie je naozaj športové. Sam Gaze je tiež agresívny jazdec, no dnes bol najsilnejší. Toto je spôsob, akým vyhrávate preteky. Naozaj si to zaslúži,“ dodal Luca Schwarzbauer.

Pidcock na incident nereagoval

Tom Pidcock okrem spomínaného výroku: „Je to súčasť pretekov“, na incident nereagoval.

„Prvé kolá boli dosť brutálne. Nemal som skvelú východiskovú pozíciu a môj štart vôbec nebol dobrý. Takže prvé dve kolá boli dosť ťažké. Keď som sa dostal dopredu, trochu sa to zlepšilo. Na týchto pretekoch je to vždy tak,“ opísal Pidcock v rozhovore po pretekoch.

„Pri umiestňovaní smerom k zjazdu sa taktizovalo. Trochu som ustúpil, keď som mal byť v kolese Sama [Gazea], keďže bol favoritom. Ale som spokojný s medailu, ak mám byť úprimný. Toto naozaj nie je moja šálka čaju. Títo chalani sú trochu výbušnejší, takže som šťastný,“ dodal Pidcock.

Pidcock patrí medzi najväčších favoritov sobotných pretekov cross country XCO, na ktorých štartujú aj Mathieu van der Poel, Nino Schurter i Peter Sagan.

Kto podľa vás vyhrá titul majstra sveta v horskej cyklistike XCO?

Zobraziť výsledky hlasovania

Loading ... Loading ...

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu