Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Príbeh Remca Evenepoela: Od kapitána futbalovej reprezentácie až po najmladšieho víťaza Vuelty za polstoročia

22-ročný Evenepoel je prvým belgickým víťazom pretekov Grand Tour po 44 rokoch.
Martin Sarvaš

Remco Evenepoel sa stal po troch týždňoch suverénnych a konzistentných výkonov celkovým víťazom pretekov Vuelta a España 2022.

22-ročný Belgičan dosiahol najväčší úspech nielen vo svojej profesionálnej kariére, ale aj pre svoju rodnú krajinu. Stal sa totiž prvým belgickým víťazom pretekov Grand Tour po 44 rokoch. Naposledy vyhral belgický cyklista preteky Grand Tour na Gire v roku 1978, keď vyhral Johan De Muynck.

Vo veku 22 rokov a 230 dní sa stal tiež najmladším víťazom Vuelty sa za viac ako polstoročie a celkovo štvrtým najmladším víťazom španielskej Grand Tour v histórii pretekov.

Evenepoel bol počas celých troch týždňov takmer bezkonkurenčne najlepší. Červený dres lídra pretekov si obliekol už po šiestej etape, a aj keď pôvodne nemal v úmysle nechať si ho oblečený po celý zvyšok pretekov, nikomu sa nepodarilo dostať do vedenia, čo i len na jeden deň, a Evenepoel si ho doviezol v bezpečí až do Madridu.

Bez Rogliča nemal konkurenciu

Jedinou väčšou hrozbou Remca Evenepoela bol víťaz posledných troch ročníkov Vuelty Primož Roglič.

Iba Roglič mu dokázal aspoň ako-tak konkurovať v časovke, ktorú Evenepoel vyhral až absurdne veľkým rozdielom od konkurencie a iba Roglič dokázal útočiť takým spôsobom, že Evenepoel nedokázal pohotovo zareagovať.

Výkon Rogliča sa v priebehu Vuelty zlepšoval a stratu 2:41 min (po 10. etape) sa mu postupne podarilo znižovať, až sa dostal pod jeden a pol minúty. Na to, aby to dosiahol, musel pretekať agresívne a, bohužiaľ, na to napokon doplatil, keď v závere 16. etapy nepríjemne spadol a pre početné zranenia musel z pretekov odstúpiť.

Evenepoel tak prišiel o najväčšiu konkurenciu, aj keď povedal: „Každý pozná Primoža, jedného z najlepších jazdcov na svete, ale povedať, že bez Rogliča bola Vuelta jednoduchšia – to nie je pravda.“

Ako by to bolo v skutočnosti, ak by Roglič neodstúpil, sa už nikdy nedozvieme, no na základe predchádzajúceho priebehu pretekov sa určite dá konštatovať, že Primož Roglič bol jediným pretekárom, ktorý mal nielen výkon, ale aj odvahu a motiváciu útočiť na Evenepoela.

Na útoky všetkých ostatných konkurentov z celkového hodnotenia dokázal Evenepoel reagovať s neuveriteľným pokojom, často bez toho aby sa postavil zo sedla, keďže dokáže – podobne ako na časovke – efektívne šliapať a generovať šialene vysoký výkon po dlhú dobu aj v stúpaniach.

Začínal s futbalom: Ďakujem futbalu, že sa ma pokúsil zlomiť

Remco Evenepoel v drese Anderlechtu.

Často sa stáva, že cyklistika nie je prvým športom, ktorému sa aj tí najlepší profesionálni cyklisti venovali.

Je to tak aj u Evenepoela, avšak Belgičan sa nielenže venoval inému športu, ale bol v ňom veľmi dobrý. Mladý Remco Evenepoel bol futbalista. A to aj napriek tomu, že jeho otec Patrick bol profesionálny cyklista.

Keď mal päť rokov, nastúpil do futablového tímu Anderlechtu a ako 11-ročný prestúpil do mládežníckej akadémie PSV Eindhoven a do Anderlechtu sa opäť vrátil ako štrnásťročný.

Evenepoel mal na futbal talent, dostal sa do mládežníckej reprezentácie 15- aj 16-ročných a dokonca sa stal kapitánom reprezentácie.

Prečítajte si tiež

Napriek tomu, že mal talent a mohol mať vo futbale budúcnosť, tento šport ho nebavil: „Strávil som tu [v Anderlechte] 11 rokov. Úprimne povedané, posledných pár rokov bolo najťažších a psychicky ma zlomili,“ priznal Evenepoel pred dvomi rokmi.

„Ale keď sa na to pozriem teraz, posilnilo ma to ako človeka aj do života. Ďakujem futbalu, že sa ma pokúsil zlomiť. Úprimne povedané, som pyšnejší na to, že dnes nosím tento dres [vtedy Deceuninck – Quick-Step] a teraz sa aj viac bavím.“

Evenepoel vymenil futbalovú loptu za bicykel začiatkom roka 2017 a už o rok neskôr sa stal juniorským majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom aj v časovke.

Od roku 2019 podpísal zmluvu s QuickStep-om, za ktorý bude jazdiť aj najbližšie sezóny, minimálne do roku 2026. Od budúcej sezóny sa bude po zmene sponzorov volať Evenepoelov tím Soudal – Quick Step.

Hrozivý pád z mosta

Sezóna 2020 bola pre Evenepoela veľmi úspešná – zúčastnil sa štyroch etapových pretekov (Okolo Poľska, Okolo Burgosu, Okolo Algarve, Okolo San Juan) a všetky vyhral. Bohužiaľ, záver sezóny sa skončil veľmi zle.

Evenepoel skončil v nemocnici po páde na klasike Okolo Lombardie. Nezvládol prejazd cez zákrutu v zjazde a pri vjazde na most narazil do múriku, cez ktorý preletel a padal z mosta na zem niekoľko metrov.

Vtedy 20-ročný belgický cyklista utrpel viacero zranení vrátane zlomeniny panvy a podliatiny pravého pľúcneho laloka.

Po zranení sa mu podarilo v zime veľmi dobre zregenerovať, zranenia sa zahojili a vlani mohol pokračovať v budovaní úspešnej kariéry.

Naučil sa pretekať

Remco Evenepoel je ešte veľmi mladý a tohtoročná Vuelta sú prvé preteky Grand Tour, ktoré dokončil.

Premiéru mal na Gire 2021, a aj keď v úvode patril medzi najlepších, postupne strácal čas a napokon z pretekov odstúpil po páde v 17. etape, no ešte pred pádom mal takmer polhodinovú stratu Egana Bernala.

Práve toto Giro bolo prvými pretekmi, na ktorých odštartoval po vyliečení zo zranení po páde na Okolo Lombardie.

Evenepoel v minulosti už viackrát na pretekoch ukázal svoju nevyspelú a niekedy až arogantnú povahu. Mal nezhody aj v reprezentácii s Woutom van Aertom po minuloročných majstrovstvách sveta a napríklad na tohtoročnom Brabantskom šípe bez rešpektu vytlačil jazdca Ineosu Bena Turnera.

Našťastie to v posledných mesiacoch vyzerá tak, že mladý Belgičan sa nielen zlepšuje vo výkonoch a výsledkoch, ale aj v profesionalite a rešpekte voči iným jazdcom.

Prichádza mladá generácia

Evenepoel má síce ešte len 22 rokov, ale má už na konte 35 profesionálnych víťazstiev. Je neuveriteľne univerzálnym pretekárom – najviac sa mu darí v časovkách a na viacdňových etapákoch, ale tento rok sa ukázal aj ako talent na jednorázovky.

Tento rok sa totiž stal víťazom známej belgickej klasiky Liège – Bastogne – Liège, ktorú pred ním vyhrali posledné dva roky Primož Roglič a Tadej Pogačar. Evenepoel však vyhral vo veľkom štýle – po 29-kilometrovom sólo úniku.

Medzi ďalšie jeho veľké úspechy patria tituly z etapových pretekov Okolo Poľska (2020), Baloise Belgium Tour (2019, 2021), Okolo Burgosu (2020), Okolo Dánska a tento rok vyhral Okolo Nórska (2022), Okolo Algarve (2020, 2022). Najväčším úspechom sú však nedávne dve etapové víťazstvá a výhra celkového hodnotenia na pretekoch Vuelta a España 2022.

Evenepoel sa tak v priebehu posledných dvoch zaradil medzi najväčšie talenty cyklistiky na svete, spolu s Tadejom Pogačarom (UAE, 23), Thymenom Arensmanom (DSM, 22). Tomom Pidcockom (Ineos, 23) či Juanom Ayusom (19). A ešte tu máme dvojicu 25-ročných talentov Egan Bernal (Ineos) a Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Tieto mená sa budú určite v najbližších rokoch vo veľkej miere skloňovať na najväčších pretekoch na svete a určite sa máme na čo tešiť.

 

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu