Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jonas Vingegaard pred pár rokmi čistil v ryby v továrni, teraz je víťazom Tour de France

Prečítajte si zaujímavý životný príbeh 25-ročného dánskeho pretekára, ktorý ešte pred štyrmi rokmi nebol ani profesionálny cyklista a chodil do práce do fabriky, kde čistil ryby.
Martin Sarvaš
Jonas Vingegaard pred pár rokmi čistil v ryby v továrni, teraz je víťazom Tour de France

Keby ste pred pár rokmi stretli na ulici Jonasa Vingegaarda, určite by ste si nepovedali: „Tak toto je budúci víťaz Tour de France“.

Už vlani sa však dostal v Paríži na pódium, keď skončil celkovo druhý za Tadejom Pogačarom, no teraz si vymenili miesta na stupňoch víťazov a Vingegaard si odnáša do rodného Dánska žltý dres.

Jeho najväčšiemu úspechu v profesionálnej cyklistike však predchádza zaujímavý životný príbeh.

Na futbal talent nemal

Ako dieťa hrával futbal a bedminton, čo je v Dánsku veľmi populárny šport. V tej dobe bicykel používal len ako dopravný prostriedok na dochádzanie do školy. To sa ale zmenilo, keď ho otec zobral ako 10-ročného na jednu etapu pretekov Okolo Dánska.

„Bolo to ešte v roku 2007 alebo 2008. Preteky Okolo Dánska sa začali blízko môjho rodného mesta, v Thistede,“ spomína Vingegaard a priznal, že talent na futbal nemal: „V tom čase som hrával futbal, ale nešlo mi to až tak dobre a nemal som na to ani veľkú motiváciu.“

Mladý Jonas si pozrel štart etapy a následne si vyskúšal zajazdiť si na bicykli podľa domáceho tréningového plánu od lokálneho cyklistického klubu.

„Skúsil som to a povedali, že som naozaj dobrý. Ale povedali to asi každému, lebo chceli získať nejakých nových členov. Ale vtedy to na mňa fungovalo a vlastne odvtedy jazdím na bicykli.“

„Môj miestny klub sídlil na severozápade Dánska a mal len asi 15 alebo 20 členov. Je to pomerne malý klub, ale páčilo sa mi to a dobre sa o mňa starali.“

Už ako tínedžer absolvoval veľa pretekov, no k serióznejšej cyklistike sa dostal ako 21-ročný, keď začal jazdiť za dánsky kontinentálny tím ColoQuick.

Po škole začal pracovať – čistil ryby

V tom istom roku (2016) skončil školu, no cyklistikou sa v tej dobe nedokázal uživiť: „Po škole jednoducho musíte pracovať. Najprv som robil na aukcii rýb a tam som pracoval takmer rok.“

„Nebol by som profesionál, keby nebolo ColoQuick-u. Kontinentálne tímy dávajú mladým jazdcom šancu rásť a rozvíjať sa a tiež sa dostať do kontaktu s tímami WorldTour.“

V období, keď jazdil za ColoQuick, Vingegaard nepatril medzi pretekárov, ktorí by sa približovali k pódiovým priečkam a bol skôr priemerným jazdcom.

Svoje prvé víťazstvo zaznamenal v roku 2016 v kategórii do 23 rokov na dánskych pretekoch MBC – Hammel. Zaujímavosťou je, že v tomu sitom roku sa zúčastnil aj na pretekoch Okolo Číny, kde skončil v celkovom hodnotení druhý. Na prvý seriózny úspech si však musel ešte počkať.

Pri rybách zostal aj po úraze, ktorý ho na chvíľu vyradil z práce i cyklistiky. V roku 2018 pracoval vtedy 21-ročný Dán v továrni, kde sa spracovávali ryby: „Firma nakúpila ulovené ryby a my sme ich museli vyčistiť, rozrezať a nachystať na predaj. Ja som ich nerezal, len som ich čistil a dával do ľadu na ďalšie spracovanie,“ opísal Vingegaard.

Toto robil Jonas Vingegaard predtým, ako sa stal profesionálnym cyklistom:

„Naučil som sa, aké je tvrdo pracovať a to mi teraz pomáha na bicykli.“

Práca s rybami však nebola pre Vingegaarda ideálna, pretože musel byť hodiny na nohách v poriadne chladnej miestnosti, ale napriek tomu mu aj táto práca dala do života veľa: „Bolo dobré zarobiť si na živobytie, naučiť sa zarobiť si peniaze takouto prácou. Naučiť sa, že nič nie je zadarmo.“

„Naučil som sa, aké je tvrdo pracovať a to mi teraz pomáha na bicykli.“

Popri takejto práci sa však nemohol naplno venovať aj trénovaniu: „Myslím si, že vďaka práci v továrni na ryby som mohol urobiť ďalší veľký krok, pretože je iné vstávať skoro do práce a potom ísť na štyri hodiny na tréning ako keď sa venujete iba trénovaniu. Myslím si, že práve vďaka tomu som dokázal urobiť taký veľký krok.“

Jonas Vingegaard sa teda dostal k profesionálom ako 22-ročný a s holandským tímom Jumbo-Visma má dnes podpísanú zmluvu do roku 2024.

„Robil som tam do leta 2018 a do tímu [Jumbo-Visma] som sa pripojil v roku 2019. Takže pol roka pred nástupom do tímu som ešte stále normálne pracoval.“

Keďže nemal veľa skúseností s profi cyklistikou, jeho hlavou úlohou bolo pomáhať lídrom tímu. Svoje prvé profesionálne víťazstvo zaznamenal na pretekoch Okolo Poľska 2019, keď vyhral kopcovitú šiestu etapu.

V sezóne 2020 stále nemal dostatočne dobrý výkon na to, aby ho tím „nechal pretekať“, no po prvýkrát ho poslali na preteky Grand Tour. Na španielskej Vuelte pracoval pre lídra Primoža Rogliča, ktorý napokon vyhral celkové hodnotenie. Vingegaard skončil na 46. mieste s takmer dvojhodinovou stratou.

Profil

Jonas Vingegaard

 

Vek: 25 rokov

Výška: 175cm
Hmotnosť: 60kg
Národnosť: dánska
Druh jazdca: vrchár / GC
Profesionálne víťazstvá: 9
Najväčšie úspechy:

  • Výhra žltého dresu Tour de France 2022
  • Výhra 2 etáp na Tour de France 2022
  • 2. miesto v celkovom hodnotení Tour de France 2021
  • Výhra etapy na etapy na Critérium du Dauphiné 2022
  • Výhra Drôme Classic 2022
  • 2. miesto v celkovom hodnotení Tirreno-Adriatico 2022
  • Výhra celkového hodnotenia Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2021
  • Výhra etapy UAE Tour 2021
  • Výhra etapy Okolo Poľska 2019

Na Tour 2021 pôvodne ani nemal ísť

Obrovský potenciál Jonasa Vingegaarda sa ukázal až minulý rok na Tour de France, na ktorú pôvodne vôbec nemal ísť.

V zime však ohlásil prestávku v kariére Tom Dumoulin, tím Jumbo-Visma musel nájsť náhradu, a práve dvadsaťštyriročný Dán si o toto miesto začal výrazne hovoriť už od začiatku sezóny.

Najprv vyhral etapu na UAE Tour, potom dve etapy aj celkové hodnotenie na talianskom etapáku Settimana Internazionale di Coppi a Bartali, holandskú jednorázovku Drôme Classic a vyhral aj etapu na Critérium du Dauphiné.

Tímu bolo jasné, že Vingegaard je v skvelej forme a bude skvelým pomocníkom Primoža Rogliča na Tour de France.

Čo však asi nikto nečakal – Roglič odstúpil po dvoch pádoch, ktoré utrpel v úvodných troch etapách a Jumbo-Visma prešla na plán B, ktorý sa sústredil na etapové víťazstvá Wouta van Aerta a lídrom pre celkové hodnotenie sa stal Jonas Vingegaard.

Pogačar bol však vlani jednoducho neporaziteľný a v priebehu celej Tour si postupne budoval suverénny náskok pred súpermi. So Slovincom dokázali ako-tak držať tempo v kopcoch iba dvaja pretekári – Vingegaard a Richard Carapaz – a bol to práve Vingegaard, ktorý dokázal „odtrhnúť“ Pogačara zo svojho kolesa v stúpaní na Mont Ventoux.

V celkovom hodnotení skončil napokon na druhom mieste so stratou 5:20 minúty na Tadeja Pogačara. Aj keď sa mu nepodarilo vyhrať etapu, Vingegaard porazil mená ako Richard Carapaz, Ben O’Connor, Wilco Kelderman či Enric Mas a ukázal, že má v sebe obrovský potenciál na trojtýždňových pretekoch Grand Tour.

Na Tour 2022 išiel ako líder spolu s Rogličom

Na Tour de France 2022 išiel tím Jumbo-Visma s jasným cieľom zisku žltého dresu, no okrem toho chceli s Van Aertom aj zelený dres.

Pre celkové hodnotenie však nemali jedného lídra, ale tentokrát už dvoch. Primož Roglič a Jonas Vingegaard išli na Tour 2022 v rovnakej pozícii a s rovnakými možnosťami. Všetko záviselo len na nich a ich forme.

Z favoritov celkového hodnotenia sa obliekol do žltého dresu prvýkrát Tadej Pogačar. Nebolo to však po víťazstve v horskej etape, ale v zvlnenej a zároveň najdlhšej šiestej etape Tour 2022 s dojazdom do kopca, kde v šprinte suverénne porazil všetkých adeptov na žltý dres, ktorí boli vo vedúcej skupine. Vingegaard skončil siedmy, no čas nestratil.

Hneď na ďalší deň sa tešil z víťazstva opäť Pogačar, keď vyhral prvú horskú etapu, no Vingegaard bol hneď za ním na druhom mieste, opäť bez straty času. V celkovom hodnotení vtedy zaostával dánsky cyklista o 35 sekúnd.

Moment zvratu

Pogačar oblečený v žltom drese pokračoval v konzistentných výkonoch bez náznaku akejkoľvek slabosti až do 11. etapy, ktorá sa určite zapíše do histórie Tour ako jeden z najdramatickejších dní v pretekov.

Vingegaard nielenže etapu vyhral, ale v cieli získal takmer 3-minútový náskok pred Pogačarom.

Na tomto víťazstve sa však podpísal celý tím vďaka Jumbo-Visma vďaka skvelej taktike: Primož Roglič, Tiesj Benoot aj Vingegaard začali nastupovať už v predchádzajúcom stúpaní Col du Galibier, na čo musel Pogačar niekoľkokrát reagovať. V záverečnom kopci Col de Granon mu však už nezostali sily a na útok 25-ročného Dána 4,6 km pred cieľom nedokázal zareagovať.

Tím Jumbo-Visma v jedenástej etape jednoducho nedal Pogačarovi šancu.

Tadej Pogačar tak ukázal po prvýkrát slabosť na Tour od svojho debutu v roku 2020 a do cieľa prišiel na siedmom mieste so stratou 02:51 minúty na Vingegaarda, ktorý sa obliekol do žltého dresu.

Pogačar skúsil všetko, čo sa dalo. Vingegaard bol jednoducho lepší

Aj keď možno trefnejšie by bolo – tím Jumbo-Visma bol jednoducho lepší, pretože Vingegaard mal obrovskú podporu v tímových kolegoch.

Práve vďaka výkonom všetkých jazdcov v tíme sa im podarilo zlomiť Pogačara, aj keď posledným mužom s najväčšou zodpovednosťou bol vždy Vingegaard, ktorý zostal v žltom oblečený od dvanástej etapy až do Paríža.

Tadej Pogačar aj s jeho tímom UAE Emirates skúšali všetko, čo sa dalo. Nastupoval v stúpaniach i v zjazdoch, no Vingegaarda a jeho spolujazdcov nedokázal odlepiť zo svojho kolesa.

Jumbo-Visma si odváža z Tour de France 2022 nielen ten najcennejší žltý dres, ale Vingegaard získal aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára a Wout van Aert vyhral zelený dres pre najlepšieho šprintéra a červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca. Dokopy vyhrali až šesť etáp – trikrát vyhral Wout van Aert (a okrem toho bol trikrát druhý), dve etapy vyhral Vingegaard a jednu Christophe Laporte.

Oslabené boli oba tímy

Fakt je, že Pogačar mal výrazne oslabený tím – pre pozitívny test na Covid-19 najprv odstúpil (po 7. etape) Vegard Stake Laengen, po ňom z rovnakého dôvodu veľmi dôležitý domestik George Bennett (po 9. etape) a neskôr odstúpili aj Rafal Majka a Marc Soler (po 16. etape).

Z tímu Jumbo-Visma odstúpil z Tour ako prvý pre zranenia po pádoch Primož Roglič a spolu s ním skončil aj Steven Kruijswijk (po 14. etape). Na záverečnú časovku nenastúpil Nathan Van Hooydonck, no ten by už výsledok aj tak neovplyvnil.

Pogačar bol teda oslabený o štyroch jazdcov, Vingegaard o dvoch. Môžeme len špekulovať, ako by to dopadlo, ak by boli všetci v plnej zostave, ale ako povedal veľmi výstižne Pogačar: „Jednoducho vyhral ten lepší“.

Definitívny časový rozdiel získal Vingegaard v poslednej horskej etape na pyrenejskom vrchole Hautacam. Osemnásta etapa bola pre Pogačara poslednou možnosťou, aby dotiahol časovú stratu (vtedy 2:18 min), no stal sa presný opak.

V záverečnom stúpaní „ťahal“ Wout van Aert a jeho tempo Pogačar už nedokázal udržať, keďže počas etapy stratil veľa energie pri snahe zbaviť sa Vingegaarda. To mu však ani raz nevyšlo a Dán napokon zvíťazil a zvýšil náskok ešte o viac ako minútu.

Vzájomný rešpekt

Tadej Pogačar i Jonas Vingegaard si počas celej Tour de France – pri víťazstvách i prehrách – prejavovali vzájomný rešpekt. Aj keď na bicykloch sú obrovskými súpermi, bez problému si dokážu priznať porážku či silu toho druhého.

A ukázalo sa to nielen gratuláciami po etapách, ale aj po páde Pogačara v zjazde z vrcholu Col de Spandelles (18. etapa), keď sa snažil zbaviť Jonasa Vingegaarda, no v zákrute vyšiel mimo cesty, pošmyklo sa mu koleso a skončil na zemi.

„Je to neuveriteľné. Ťažko sa to opisuje slovami. Je to najväčšie možné víťazstvo v cyklistike a my sme to dokázali,“ povedal Vingegaard po 20. etape – časovke, v ktorej skončil druhý za tímovým kolegom Woutom van Aertom.

„Vždy som veril, že to dokážem. A teraz som to dokázal. Stále tomu nemôžem veriť,“ dodal so slzami v očiach Jonas Vingegaard.

Máme sa na čo tešiť

V príspevku sa spomínajú len dve mená – Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard – a má to svoj dôvod. Títo dvaja pretekári sú totiž momentálne tak zásadne výkonom a schopnosťami inde, ako zvyšok konkurencie, že z boja o žltý dres spravili súboj ich dvoch.

Neuveriteľný výkon predviedol aj tretí najlepší pretekár Tour de France 2022, 36-ročný Geraint Thomas, ktorý však vlastnými slovami potvrdil, že na túto dvojicu asi momentálne nikto nemá. Thomas totiž priznal, že počas celej Tour dosahoval ešte lepší výkon ako keď bol víťazom Tour v roku 2018, no aj tak stratil na Vingegaarda v celkovom hodnotení viac ako osem minút.

Tadej Pogačar tak má po dvoch rokoch konečne súpera, ktorý ho podľa jeho vlastných slov bude motivovať k lepším výkonom: „Boli to dobré tri týždne, s vzostupmi a pádmi, ale predviedli sme dobrý boj s Jonasom. Myslím, že to bude v najbližších rokoch ešte veľmi pekné.“

Tour de France 2022 bola najrýchlejšia v histórii pretekov

Víťaz Jonas Vingegaard prešiel 21 etáp tohtoročnej Tour de France v čase 79 hodín, 33 minút a 20 sekúnd. Všetky etapy mali celkovú dĺžku 3328 kilometrov a prevýšenie 47 861 metrov.

Historický rekord v priemernej rýchlosti na celej Tour de France sa tento rok posunul. Nátlak tímu Jumbo-Visma – a najmä Van Aertova záľuba v skorých útokoch – pomohla posunúť Tour k najrýchlejšej priemernej rýchlosti – 42,205 km/h.

Predchádzajúce maximum (41,654 km/h) pochádza z roku 2005, čo bol posledná Tour de France, ktorú vyhral Lance Armstrong. Po priznaní k užívaniu dopingu mu Medzinárodná cyklistická federácia v roku 2012 odobrala všetkých sedem titulov z Tour de France (1999 -2005).

Van Aert o dopingu: Pretože jazdíme na takejto úrovni, musíme sa brániť?

Jonas Vingegaard aj Wout van Aert zásadne odmietajú akékoľvek užívanie zakázaných látok a zdôraznili, že ich výsledky dosahujú vďaka tvrdej drine na tréningoch.

„Sme úplne čistí, každý z nás, a môžem to povedať každému z vás. Nikto z nás neberie nič zakázané. Myslím si, že sme takí dobrí vďaka príprave, ktorú absolvujeme. Tréningové kempy vo vysokej nadmorskej výške posúvame na vyšší level a na vyššej úrovni je úplne všetko: materiály, jedlo a tréning,“ povedal Vingegaard.

„Tréningové kempy vo vysokej nadmorskej výške posúvame na vyšší level a na vyššej úrovni je úplne všetko: materiály, jedlo a tréning. Myslím si, že tím je v tomto naozaj najlepší. Preto nám musíte dôverovať.“

Wout van Aert už druhý rok po sebe vyhral tri etapy tromi rôznymi spôsobmi. Štyri dni mal oblečený žltý dres a zbieral body na šprintérskych prémiách i v záverečných šprintoch. Z otázky o dopingu nebol veľmi nadšený: „Na túto otázku už nechcem odpovedať. Je to otázka o hovne. Vracia sa to zakaždým, keď niekto vyhrá Tour.“

„Takže teraz, pretože jazdíme na takejto úrovni, musíme sa brániť? Nerozumiem tomu. Veľmi tvrdo sme na tom pracovali a cyklistika sa zmenila. Nepáči sa mi, že na tieto veci musíme stále odpovedať. Kontroly musíme absolvovať celý rok, nielen na Tour de France, chodia k nám domov,“ dodal Van Aert.

Vingegaard: Víťazstvo na Tour de France mi už nemôže vziať nikto

„Vždy som mal pocit, že môžem bojovať aspoň o víťazstvo,“ povedal Jonas Vingegaard predtým, ako vyšiel na pódium v Paríži.

„Až po Hautacame som skutočne začal veriť. Teda, vždy som tomu veril, ale Hautacam bol bod, keď som si uvedomil, že by sa muselo niečo pokaziť, aby som nevyhral,“ povedal Vingegaard, ktorý ešte stále neveriacky krútil hlavou.

„Je to neuveriteľné. Sú to najväčšie cyklistické preteky roka, najväčšie, aké môžete vyhrať a teraz som ich vyhral ja. Toto mi už nikto nemôže vziať.“

„V prvom rade sa chcem poďakovať ASO [organizátor Tour] za to, že priniesli Tour do Dánska. Bol to jeden z najväčších zážitkov môjho života – štart v Dánsku a tímová prezentácia v Tivoli.“

Vingegaard nešetril slovami chvály na adresu Primoža Rogliča a niekoľkokrát zopakoval, že jeho výkon bol „neuveriteľný“. V stúpaní na Col du Galibier dal Roglič zo seba všetko, aby sa zbavili Pogačara, a to aj napriek zraneniam po predošlých pádoch: „Primožov pád bol naozaj tvrdý a to, ako sa vrátil, bolo naozaj neuveriteľné a silné.“

„Teraz som veľmi šťastný z môjho víťazstva a chcem to osláviť a oddýchnuť si. Ale potom chcem tiež ešte viac,“ dodal Jonas Vingegaard.

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu