Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kompletné výsledky Vuelta a España 2022: Najlepšími pretekármi sú Evenepoel, Pedersen a Carapaz

Preteky ovládol v celkovom hodnotení belgický talent Remco Evenepoel, zatiaľ čo bodovaciu súťaž vyhral suverénne Mads Pedersen a najlepším vrchárom sa stal Richard Carapaz.
Martin Sarvaš
Kompletné výsledky Vuelta a España 2022: Najlepšími pretekármi sú Evenepoel, Pedersen a Carapaz

Celkové hodnotenie

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) sa stal po troch týždňoch suverénnych a konzistentných výkonoch celkovým víťazom pretekov Vuelta a España 2022.

Časovku vyhral šialeným so rozdielom od konkurencie a pozíciu lídra potvrdil aj víťazstvom horskej etapy na vrchole Alto del Piornal. Červený dres si obliekol po 6. etape a priniesol si ho až do Madridu.

Na druhom mieste skončil v celkovom hodnotení Enric Mas (Movistar) so stratou 2:04 min a tretí skončil len 19-ročný Juan Ayuso (UAE Emirates), ktorý sa stal druhým najmladším pretekárom v celej histórii pretekov Grand Tour, ktorý skončil na pódiu.

Top5 celkového hodnotenia

1. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) 80:26:59 hod
2. Enric Mas (Movistar) +2:02
3. Juan Ayuso (UAE Emirates) +4:57
4. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +5:56
5. João Almeida (UAE Emirates) +7:24

Bodovacia súťaž

V bodovacej súťaži bol podobne suverénnym spôsobom ako Evenepoel v celkovom hodnotení, najlepším jazdcom Mads Pedersen (Trek-Segafredo), ktorý nielenže vyhral tri etapy, ale Vueltu začal v prvom týždni tromi druhými miestami za sebou a druhý skončil aj v záverečnej etape. Na druhom mieste skončil Fred Wright (Bahrain Victorious) a na treťom mieste skončil Evenepoel.

Top5 bodovacej súťaže

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 409b
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 186b
3. Enric Mas (Movistar) 138b
4.  Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) 133b
5. Marc Soler (UAE Emirates) 133b

Súťaž vrchárov

Súťaž vrchárov vyhral Richard Carapaz (Ineos Greenadiers), ktorý bol pôvodne jedným z najväčších favoritov v celkovom hodnotení, no po slabých výkonoch v úvodnom týždni sa stratégia Ineosu zmenila a sústredili sa na Carlosa Rodrígueza.

Carapaz sa však každou etapou zlepšoval a svoju silu v kopcoch demonštroval v druhej polovici pretekov, keď vyhral z úniku až tri horské etapy. Druhý v tomto hodnotení skončil Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) a tretí Enric Mas.

Top5 súťaže vrchárov

1. Richard Carapaz (Ineos Greenadiers)
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck)
3. Enric Mas (Movistar)
4. Thymen Arensman (DSM)
5. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl)

Je však trochu škoda, že všetci traja víťazi – Evenepoel, Pedersen aj Carapaz – prišli o najväčších konkurentov v danom hodnotení.

Evenepoelov súper Primož Roglič (Jumbo-Visma) odstúpil po páde v závere 16. etapy, Pedersenov najväčší šprintérsky súper a víťaz dvoch etáp Sam Bennett (BORA – hansgrohe) musel odstúpiť  po 9. etape pre pozitívny test na Covid-19 a v súťaži o bodkovaný dres viedol suverénne po dvoch etapových víťazstvách Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), no po nepríjemnom páde v 18. etape musel odstúpiť.

Top5 hodnotenia mladých jazdcov

1. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl)
2. Juan Ayuso (UAE Emirates)
3. João Almeida (UAE Emirates)
4. Thymen Arensman (DSM)
5. Carlos Rodríguez (Ineos Greenadiers)

Top5 hodnotenia tímov

1. UAE Team Emirates
2. Ineos Greenadiers
3. Movistar
4. Bahrain – Victorious
5. Astana Qazaqstan

Kompletné výsledky Vuelta a España 2022

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu