Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Roglič hovorí, že Jumbo-Visma musí ‚rozmýšľať veľmi opatrne‘ o vyvážení jeho a Van Aertových ambícií na Tour de France

"Teoreticky je možné všetko. Môžeme získať zelený, žltý aj bodkovaný dres," povedal Primož Roglič.
Martin Sarvaš

Primož Roglič varoval, že jeho tím Jumbo-Visma musí „rozmýšľať veľmi opatrne“ o tom, ako vyváži jeho ambície s ambíciami Wouta Van Aerta na budúcoročnej Tour de France.

Posledné dve edície Tour bol Roglič suverénnym lídrom tímu Jumbo-Visma a mohol si dopriať spoľahlivú a skutočné silnú asistenciu od jeho tímového kolegu Wouta van Aerta.

Ani raz sa mu však nepodarilo získať žltý dres – v roku 2020 mu ho vzal Pogačar v záverečnom finále v časovke jednotlivcov a tento rok ukončil jeho ambície pád.

Po Rogličovom skorom odchode v júli vyhral Van Aert tri etapy – horskú etapu, časovku a šprint na Champs-Élysées – a práve to ho pasovalo za hlavného kandidáta na zelený dres bodovacej klasifikácie v roku 2022.

Prečítajte si tiež

Doteraz bolo hlavnou úlohou Van Aerta podporovať Rogliča, pričom etapové víťazstvá prichádzali, iba keď sa naskytli príležitosti, no sám Van Aert nedávno povedal, že „budúci rok chcem skutočne zabojovať o zelený dres na Tour de France.“

Pre tím to je, samozrejme, veľký problém, pretože musia rozdeliť tím na dve časti – jedna, ktorá bude podporovať Rogliča a druhá, ktorá bude podporovať Van Aerta. Na tento problém poukázal Primož Roglič v rozhovore pre Het Laatste Nieuws.

Teoreticky môžu získať žltý, zelený aj bodkovaný dres

„Teoreticky je možné všetko. Môžeme získať zelený a žltý dres – a tiež bodkovaný dres so Seppom Kussom – ale tím musí určiť, čo je naším hlavným cieľom, a potom musíme mať plán, ktorý bude vhodný pre nás oboch,“ povedal Roglič.

„Musí to byť zámer, aby sme si s Woutom navzájom pomohli. Musíme nájsť spôsob, aby mohol vyhrať etapu a ja sa zároveň pokúsim získať nejaký čas. Musíme si to dôkladne premyslieť.“

Roglič ďalej trval na tom, že jeho honba za slávou na Tour de France nie je „posadnutosťou“, pričom uviedol, že je pre neho dôležitejšie, aby si ho pamätali ako „bojovníka“.

Slovinec pri svojom debute na Tour de France v roku 2017 vyhral horskú etapu a na ročníku 2018 skončil celkovo štvrtý, čo bol jeho prelomový výsledok na pretekoch Grand Tour. Vrátil sa v roku 2020 po víťazstve na Vuelte, ale predposledný deň utrpel zdrvujúcu porážku od Tadeja Pogačara a jeho tohtoročnú účasť ukončil pád v úvode Tour.

V oboch prípadoch Roglič ukázal bojovného ducha, keď sa vrátil k víťazstvu na Vuelte a v tejto sezóne pridal aj olympijský titul v časovke.

Nechcem, aby si ma  pamätali ako jazdca, ktorý vyhral alebo nevyhral Tour

„Samozrejme, rád by som vyhral Tour, ale nechcem, aby si ma  pamätali ako jazdca, ktorý vyhral alebo nevyhral Tour,“ povedal Roglič pre Het Laatste Nieuws.

„Bol by som radšej, keby si o mne ľudia mysleli, že som človek, ktorý zakaždým bojoval a ktorý zo seba vydal vždy najviac, ako sa dalo. A taký aj chcem byť. Bojovník. Tour pre mňa naozaj nie je posadnutosť. Takže ani nie som frustrovaný, že sa mi to doteraz nepodarilo.“

Na otázku, či si stále verí, že môže vyhrať žltý dres, odpovedal: „Áno, verím tomu.“

Roglič hovoril o Pogačarovi menej ochotne – konkrétne o tom, ako by mohol poraziť svojho krajana. Jazdec tímu UAE Team Emirates, ktorý v roku 2020 uchmatol titul Tour od Rogliča a potom na nej tento rok dominoval, nedávno trval na tom, že má slabé stránky, čo naznačuje, že ho môže pokojne stále poraziť.

Rogliča však nechce taktizovať: „To sú reči pre médiá. Čo myslíte? Mám ho udrieť stokrát alebo raz správne? Ide o to, aký ste silný.“

 

 

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu