Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Po zelenom drese z Tour de France pôjde nielen Van Aert, ale aj Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel chce nielen zelený dres, ale má v pláne aj majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a dokonca aj historicky prvý gravel svetový šampionát. Nehovoriac o tom, že už čoskoro bude bojovať o piaty titul majstra sveta v cyklokrose.
Martin Sarvaš
Po zelenom drese z Tour de France pôjde nielen Van Aert, ale aj Mathieu van der Poel

Wout van Aert sa pred pár dňami vyjadril, že na Tour de France 2021 má ambície na zisk zeleného dresu. Netrvalo dlho a jeho najväčší rival z cyklokrosu i cestnej cyklistiky Mathieu van der Poel povedal, že o víťazstvo bodovacej súťaže sa pokúsi aj on.

„Keď som počul, že Van Aert povedal, že chce ísť po zelenom drese, pomyslel som si: ‚No to ešte uvidíme…‘,“ povedal pre Het Laatste Nieuws manažér tímu Alpecin-Fenix Christoph Roodhooft.

Z vyjadrení Roodhoofta je jasné, kto bude lídrom Alpecinu na Tour de France: „Ak všetko pôjde podľa plánu, je to pre nás veľmi reálne [zelený dres]. Mám na mysli Jaspera Philipsena alebo Mathieu van der Poela.“

„Mathieu je skvelý pretekár pre víťazstvo zeleného dresu. Zelený dres a víťazné etapy,“ povedal Christophov brat Philip Roodhooft.

Van der Poel debutoval na Tour de France 2021 vo veľkom štýle, keď vyhral druhú etapu na Mûr-de-Bretagne a šesť dní udržal žltý dres. Z Tour de France potom odstúpil pre prípravu na preteky cross-country na Olympiáde v Tokiu.

Zelený dres vyhral tento rok Mark Cavendish, takže tím Deceuninck-QuickStep vyhral bodovaciu súťaž Tour už druhý rok po sebe, keďže predošlú edíciu vyhral Sam Bennett.

Netreba však zabúdať na Petra Sagana, ktorý vyhral v rokoch 2012 – 2019 rekordných sedem zelených dresov. Po odchode z tímu Bora-Hansgrohe bude obliekať dres tímu TotalEnergies a určite sa bude snažiť o zisk ďalšieho zeleného dresu.

Manažéri Alpecinu však potvrdili, že ich ambície na úspechy nezostávajú pri cestnej cyklistke a chcú využiť talent Mathieu van der Poela aj na cyklokrosovom i horskom bicykli.

„Máme rovnaké ambície ako Jumbo-Visma alebo Deceuninck-QuickStep, ale chceli by sme aj titul majstra sveta v horskej cyklistike a to je pre iných nemožné,“ povedal Christoph Roodhooft.

„V WorldTour pelotóne je iba jediný človek, ktorý to môže dokázať – Tom Pidcock,“ uznal Roodhooft.

Van der Poel bude v roku 2022 bojovať už o piaty titul majstra sveta v cyklokrose, potom budú nasledovať jarné klasiky, no v programe má aj majstrovstvá sveta v cross-country a dokonca aj historicky prvý svetový šampionát v disciplíne gravel.

Aj keď je tím Alpecin-Fenix stále v kategórii ProTeam, po veľmi úspešnom roku 2021 s 33 víťazstvami vrátane triumfov na všetkých pretekoch Grand Tours, majú aj v sezóne 2022 istú účasť na všetkých najväčších pretekoch WorldTour.

„Počet WorldTour licencií je obmedzený. Sažíme sa dostať tam, kam chceme inou cestou. Fakt, že Deceuninck sa k nám pripojil ako sponzor je toho dôkazom, keďže posledné tri roky sponzorovali najúspešnejší tím na svete. Teraz prišli za nami a sú z toho nadšení, takže je to pre nás veľký komliment,“ dodal Philip Roodhooft.

Ako dobre poznáte fakty o Mathieu van der Poelovi?

0%

Akej národnosti je Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko rokov má Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Za aký tím jazdí Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V akej disciplíne začal Mathieu van der Poel s pretekaním ešte ako junior?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko titulov majstra sveta získal Mathieu van der Poel v cyklokrose?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké bolo prvé "prelomové" víťazstvo Mathieu van der Poela v cestnej cyklistike? Dosiahol ho v roku 2019 na jarnej klasike v Holandsku.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Mathieu van der Poel vyhral v roku 2020 jeden monument. Aký?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koho porazil Mathieu van der Poel v záverečnom šprinte pri výhre Okolo Flámska 2020?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto porazil Mathieu van der Poela v záverečnom šprinte pretekov Okolo Flámska 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Mathieu van der Poel absolvoval tento rok po prvýkrát Tour de France. Koľko etáp vyhral?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko dní mal Mathieu van der Poel oblečený žltý dres na Tour de France 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké etapové preteky vyhral Mathieu van der Poel v roku 2020? V záverečnej 5. etape predviedol 50km sólo únik, vďaka ktorému vyhral celkové poradie pretekov.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako sa volá starý otec Mathieu van der Poela - úspešný cyklista, ktorý vyhral počas svojej kariéry sedem etáp na Tour de France.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akú veľkú klasiku vyhral Mathieu van der Poel tento rok (2021)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký maximálny výkon dosiahol Mathieu van der Poel pri záverečnom útoku na Strade Bianche 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Trať dlhú 186km s prevýšením 3342 metrov prešiel priemernou rýchlosťou 39,8 km/h. Pri záverečnom útoku dosiahol maximálny výkon 1362 Wattov a celé preteky mal normalizovaný priemerný výkon 389 Wattov s priemerným tepom 148.

Mathieu van der Poel mal veľmi úspešnú sezónu v horskej cyklistike v roku 2019. Koľko pretekov vyhral vrámci svetového pohára? (XCO+XCC)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Van der Poel vyhral v roku 2019 až 5 pretekov svetového pohára v disciplíne XCC (short circuit) a trikrát vyhral XCO. Okrem toho sa stal aj majstrom Európy v XCO.

V akej disciplíne bude pretekať Mathieu van der Poel na Olympiáde v Tokiu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Víťazstvo na akom monumente je snom Mathieu van der Poela?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

"Preteky Paríž - Roubaix sú jedny z najkrajších pretekov roka a takmer nikdy som si ich nenechal ujsť v televízii. Láka ma aj jazda aj na známych kockách. Vďaka tomu sú preteky ešte hrdinskejšie a zručnosť na bicykli sa stáva rozhodujúcim faktorom," povedal MVDP o Paríž - Roubaix.

Kto je považovaný za najväčšieho rivala Mathieu van der Poela, s ktorým sa delil o pódiové priečky už od detstva v cyklokrose i cestnej cyklistike?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko víťazstiev v cestnej cyklistike má celkovo na konte Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Prvé si pripísal v roku 2014 na pretekoch Ronde van Limburg a naposledy vyhral druhú etapu na Tour de France 2021.

Ako dobre poznáte fakty o Mathieu van der Poelovi?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Aktuality

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

14.04.2024 Tom Pidcock bol v záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny Amstel Gold Race najrýchlejší, Van der Poel mimo boja o víťazstvo.

Na druhom mieste v pretekoch skončil švajčiarsky jazdec Marc Hirschi, ktorý bol počas celých pretekov naozaj aktívny, avšak v šprinte na Pidcocka nestačil. Na treťom mieste v pretekoch skončil Tiesj Benoot.

Zavrieť reklamu