Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Plus size cyklistka: Toto telo som dostala a dokáže mnoho úžasných vecí

Airin Harris trpí ochorením, ktoré spôsobuje silnú obezitu. Absolvovala niekoľko polmaratónov, aktívne sa venuje cyklistike, buduje cyklistickú komunitu a je inšpiráciou pre mnoho žien.
Martin Sarvaš

Na instagrame sa nazýva „Nepravdepodobným športovcom“ – Airin Harris miluje horskú, cestnú cyklistiku, triatlon, turistiku i jogu. Ako plus-size žena, ktorá miluje cvičenie, sa Airin rozhodla zdieľať svoje športové aktivity na sociálnych sieťach, ktoré používa ako prostriedok na budovanie komunity a inšpiráciu iných žien.

Američanka Airin Harris má diagnostikované ochorenie syndróm polycystických ovárií, ktoré často spôsobuje silnú obezitu: „Bohužiaľ, o PCOS sa veľa nevie, vrátane presnej príčiny. Je to frustrujúce a musela som odolávať tomu, aby ma choroba definovala.“

„Veľakrát mám pocit, že moje telo pracuje proti mne. Bol to určite boj a musela som sa vyrovnať so skutočnosťou, že toto je telo, ktoré som dostala a robí mnoho úžasných vecí, aj keď má svoje chyby,“ povedala Airin v rozhovore pre We Love Cycling.

Napriek ochoreniu sa považuje Airin za „jednu z tých, ktoré chcú skúsiť všetko.“ S cyklistikou začínala už ako dieťa v Montane, kde jazdila na horskom bicykli. Neskôr sa presťahovala do Tennessee a postupne pridala cestnú cyklistiku a skúsila si aj triatlon.

„Aktívne jazdím od roku 2000, ale mala som niekoľko prestávok. Chvíľu som bola aktívnym bežcom a dokonca som absolvovala niekoľko polmaratónov, ale po operácii kolien som sa už venovala len cyklistike. Dokážem jazdiť celé hodiny a moje telo sa potom cíti stále dobre.“

Dôvodom na spomínané operácie kolien bol roztrhnutý meniskus. „Najprv som si roztrhla jeden a počas rehabilitácií som si roztrhla druhý. V priebehu polroka som musela podstúpiť operácie oboch kolien.“

Športujem, pretože ma to baví a chcem byť zdravá

„Môžem úprimne povedať, že zotavenie bolo jedným z najťažších období môjho života. Bolo deprimujúce, že som nemohla robiť veci, ktoré milujem, ale nakoniec sa veci zlepšili a naučila som sa prispôsobiť. Cyklistika nezaťažuje kolená, takže som sa na ňu po operácii sústredila.“

„Najčastejšie sa stretávam s tým, že že ľudia si myslia, že ak ste plus-size a cvičíte, musíte to robiť, aby ste schudli. Väčšinou sa len snažím ľuďom vysvetliť, že športujem, pretože ma to baví a chcem byť zdravá,“ vysvetlila Airin Harris.

Zdravá výživa: 5 tipov Marka Cavendisha pre zdravé stravovanie cyklistu >>>

Airin vytvorila okolo seba veľkú cyklistickú komunitu: „Začínalo to pomaly ako obyčajné jazdy spojené s večerou s kamošmi, ale stále sme pozývali ďalších ľudí a napokon nás chodilo jazdiť okolo 50.“

„Pamätám si, ako som vystúpila zo svojej komfortnej zóny a išla som na hromadnú jazdu. Nikoho som nepoznala a prišla som na 17-ročnom horskom bicykli. Dokonca som ‚vyhrala‘ ocenenie pre najstarší bicykel. Napokon som si to užila a spoznala mnoho skvelých ľudí, s ktorými jazdím dodnes,“ opísala Airin Harris.

Najväčšou výzvou sú kopce …a gravitácia

„Najväčšou výzvou sú pre mňa kopce …a gravitácia. Ale vážne, veľa ľudí, s ktorými jazdím, je menších alebo ľahších ako ja a niekedy jednoducho nestíham, aj keď sa považujem za silného jazdca. Našťastie existuje veľa skupín, ktoré jazdia pomalšie a nenechajú vás odpadnúť. Vyhľadávam práve takéto skupiny, aby som sa nemusela obávať.“

V roku 2017 dosiahla Airin Harris svoje veľké ciele, keď odjazdila najprv 50-míľovú (80km) jazdu, potom 100km jazdu a nakoniec 100-míľovú (160km) jazdu.

„Trénovala som celý rok a dokončenie týchto jázd bolo mojím najpyšnejším momentom – s vedomím, že som to dokázala a že všetky moje tréningy sa vyplatili. A zvládla som to pod 7 hodín, čo bol môj cieľ.“

Návod: Wout van Aert prezradil recept na jeho obľúbenú rannú ovsenú kašu na slano >>>

Zopár tipov pre plus-size cyklistky

Airin Harris odkázala potenciálnym i aktívnym plus-size cyklistkám tri užitočné tipy:

1. Nezanevrite na šortky. Skutočne, zožeňte si dobré šortky s vložkou. Ja mám výbavu od Terry a Shebeest, ktorá má výbornú kvalitu a vydržala niekoľko tisícok míľ. Cyklistické veľkosti sú divné, takže v podstate riešim iba značky, ktoré ponúkajú špeciálne plusové veľkosti.

2. To, že máte veľký alebo široký zadok, neznamená, že potrebujete veľké, široké a mäkké sedlo.

3. Ak máte veľké nohy alebo stehná, skúste extendery na pedále. Pre mňa to bol obrovský rozdiel v komforte pri šliapaní. Je to obyčajný kúsok hliníku, ktorý sa namontuje medzi kľuku a pedál, takže pedále viac vytŕčajú ďalej od rámu.

„Množstvo ‚veľkých‘ ľudí jazdí na cestných bicykloch. Vedela som, že chcem jazdiť dlhé jazdy, ale bála som sa toho, takže som si kúpila fitness/hybrid – myslela som si, že to bude vhodnejšie. Bolo to fajn, ale napokon som aj tak skončila pri cestnom bicykli, ktorý som si kúpila už o 3 mesiace neskôr,“ priznala Airin.

„Od žien som časom dostávala mnoho otázok o tom, čo robím, a tak som si založila instagramový účet v nádeji, že môžem povzbudiť ostatné ženy. Povedala som si, že možno keď uvidia môj účet, povedia si: ‚Keď to dokáže ona, môžem to dokázať aj ja!‘. A je to úplná pravda, dokáže to hocikto.“

„Poznám mnoho žien, ktoré chcú dosiahnuť určitú hmotnosť alebo veľkosť, ale vy nemusíte! Vždy je najťažšie začať, ale môžete to urobiť hneď teraz!,“ dodala Airin Harris.

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu