Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Moja váha sa nemusí zmeniť. Zmeniť sa musí postoj bicyklovej komunity ku mne, hovorí otvorene tučná cyklistka

26-ročná Američanka Kailey Kornhauser napísala otvorený list o problémoch ľudí s nadváhou v cyklistickom svete.
Martin Sarvaš
Foto: Gritchelle Fallesgon

Môj priateľ a ja sme sedeli na parkovisku, jedli ovsené vločky a mentálne sa pripravovali na ďalších 10 dní. Boli sme na polceste počas nášho aljašského výletu na bicykloch zo Sewardu do Deadhorse a nasledoval dlhý náročný úsek pozdĺž diaľnice Dalton – viac ako 8500 metrov stúpania a viac ako 850 km po rozbitých cestách.

Vedľa nás zrazu zastavila dodávka s turistami. Cestujúci vystúpili a niektorí si nás aj fotili, zatiaľ čo ich sprievodca hlasno vyhlásil, že nie je veľa ľudí, ktorým sa podarí odjazdiť Dalton. Pozrel sa na mňa a povedal: „V skutočnosti, pred chvíľou som videl dvoch veľmi vyšportovaných mužov, ktorí ledva dokončili túto jazdu.“ Pomyslela som si, že „vyšportovanými“ asi myslel chudých.

Som tučná

Fakt je, som tučná. Nosím oblečenie vo veľkostiach XL – XXL. Keď som začala jazdiť na bicykli, obávala som, či vôbec nájdem oblečenie, ktoré mi bude sedieť. Myslela som si, že tak, ako je to u mnohých športových značiek, veľkosti budú limitované.

Našťastie som bola veľmi milo prekvapená, keď som zistila, že je viacero značiek, ktoré robia dámske nohavice a oblečenie aj vo veľkostiach XXL. Veľkosti, ktoré sa končia na XXL sú stále pre mnohých limitujúce, ale tučných cyklistov sa to netýka.

Skutočným problémom je naša kultúra spojená s týmto športom a s ním spojené naše predstavy. Niekto sa hýbe, pretože chce a niekto sa musí hýbať, kvôli zdraviu.

Foto: Gritchelle Fallesgon
Tuční cyklisti sú vymazaní z obrazu verejnosti

Nevidíme sa v promo materiáloch na bicyklové podujatia či reklamách bicyklových značiek, bicyklových doplnkov, v reklamách na oblečenie a samozrejme ani na instagrame. Tuční cyklisti sú doslova vymazaní z obrazu verejnosti.

Sme prezenovaní v médiach iba s účelom ako stratiť hmotnosť a ako schudnúť. Ale ja sa nesnažím schudnúť. Prešla som v tomto tučnom tele na bicykli tisíce kilometrov cez Iowu, Utah, Oregon aj Aljašku. Jazdila som cez odľahlé hory i dažďové pralesy. Moje tučné telo aj ďalšie tučné telá bicyklujú šťastne po celom svete v obtiahnutom spandexe.

Dôsledky tohto ignorovania tučných ľudí sú skutočné. Ak tuční ľudia nie sú zmieňovaní v cyklistických médiách, stávajú sa dve veci. Prvá – tuční ľudia sa sami nevidia ako cyklisti, takže vôbec nejazdia. Druhá – cyklistická komunita nie je schopná vidieť tučného cyklistu ako rovnocenného športovca. Výsledkom tohto je menej ľudí na bicykloch.

Foto: Gritchelle Fallesgon
Som športovec vo svojom tele, nie v inom

Cyklistická komunita má príležitosť sa zmeniť. Cyklistika je veľmi prístupným spôsobom pre pohyb pre mnohých ľudí, tučných aj chudých, ak sa vytvorí priestor.

Čo keby sme začali vidieť fotky tučných cyklistov jazdiacich spolu s chudými alebo skupiny tučných ľudí jazdiacich spolu, ako si užívajú svoje telá také, aké sú? Ako by to vyzeralo, keby sa do cyklistických filmov zaradili tuční cyklisti alebo aby firmy vzali tučných cyklistov, aby spolu vytvorili doplnky, ktoré budú fungovať s ich telami?

Tuční ľudia to už v súčasnosti robia. Tuční turisti si vybudovali vlastnú komunitu a pokračujú v spolupráci so značkami ako REI v poskytovaní väčších veľkostí oblečenia. Tuční bežci sa začali pomaly objavovať v magazínoch ako experti v ich športe. Tuční cyklisti začali písať o ich skúsenostiach a zdieľajú svoje príbehy v médiach ako Womxn, Trans, Femme (WTF) Bikexplorers Summit.

Foto: Gritchelle Fallesgon
Súčasná idea atleticizmu je chybná

Všeobecný kultúrny posun v tomto ohľade si však vyžaduje, aby všetci ľudia, nielen tuční, akceptovali, že súčasná myšlienka atleticizmu je chybná.

Moje tučné telo ma začalo prekvapovať, keď som sa priblížila k cyklistike ako životnému štýlu. Teraz som atlét, nie v nejakom alternatívnom tenkom tele.

Po tom, ako odišiel autobus s turistami, prišiel na parkovisko ďalší. Tentokrát vystúpila žena, sprievodkyňa, a nadšene turistom vysvetlila, akú cestu sa chystáme absolvovať k polárnemu kruhu. Povedala nám, aká je z nás nadšená, dala nám šišky a odišli. Zjedli sme šišky a pokračovali sme na sever.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 13:41 Detaily, špecifikácia a hmotnosť pretekárskeho špeciálu Jaroslava Kulhavého Superior XF 9.9 Team.

Jarda Kulhavý si myslel, že jeho bicykel váži pod 10 kg, ale v skutočnosti má o kilo viac.

Včera 13:00 Crankworx Rotorua odštartoval cez víkend zjazdovými pretekmi, ktoré vyhrali Eliana Hulsebosch a Lachlan Stevens-McNab.

Za nami sú úvodné preteky podujatia Cranwkorx Rotorua, ktoré sa koná na Novom Zélande. Ide o populárny festival, ktorý tento rok odštartoval zjazdovými pretekmi a v oboch hlavných kategóriách sa z víťazstva tešili domáci novozélandskí jazdci.

Včera 12:25 Slovenky Krahulcová a Števková skončili v prvej etape pretekov Cape Epic na 8. mieste.

Vo výsledkovej listine tak zopakovali svoj výsledok zo včerajšieho prológu. Víťazmi úvodnej 88 km dlhej etapy sa medzi ženami stali Anne Terpstra s Nicole Koller, zatiaľ čo v mužoch po napínavom šprinte etapu vyhrali Wout Alleman s Hansom Beckingom.

Včera 12:13 Lukáš Kubiš vybojoval v šprinte desiate miesto na slovinských pretekoch GP Istria.

Pódium obsadila trojica pretekárov z úniku, Marcin Budzinski, Max van der Meulen a Riccardo Zoidl. Kubiš sa zapojil do hromadného šprintu, v ktorom bol siedmy najrýchlejší, čo napokon stačilo na to, aby uzavrel najlepšiu desiatku.

Včera 10:33 Tadej Pogačar už dnes odštartuje na etapových pretekoch Okolo Katalánska.

Najväčšími favoritmi pre celkovú klasifikáciu sú Pogačar, Sepp Kuss, Aleksandr Vlasov, Ilan Van Wilder, Simon Yates a Egan Bernal.

Zavrieť reklamu