Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zrušenie Giro d’Italia a Tour de France by bola katastrofa pre cyklistiku, hovorí šéf UCI

Nezrušenie najväčších cyklistických pretekov však môže mať v globále omnoho horší dopad.
Martin Sarvaš
Zrušenie Giro d’Italia a Tour de France by bola katastrofa pre cyklistiku, hovorí šéf UCI

Prezident Medzinárodnej cyklistickej organizácie UCI David Lappartient sa vyjadril, že ak by sa Giro d’Italia a Tour de France neuskutočnili pre hrozbu zvýšeného šírenia koronavírusu Covid-19 v Európe, bola by to „katastrofa“.

Organizátor Gira RCS Sport už rozhodol o posunutí pretekov Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milan-San Remo a Giro di Sicilia, keďže práve v Taliansku má šírenie vírusu v Európe momentálne najväčší dopad. Talianska vláda zrušila všeetky športové podujatia do 3. apríla.

Spomínané kroky RCS Sport i talianskej vlády, samozrejme, spochybňujú aj štart pretekov Giro d’Italia, ktoré by sa mali začať 9. mája v Budapešti. Prvá etapa, ktorá prechádza talianskym územím, je na pláne 12. mája, kedy sa preteky sťahujú na Sicíliu, odkiaľ sa bude pokračovať Talianskom severne s cieľom v Miláne 31. mája.

„Samozrejme, pre náš šport by to bola katastrofa, ak by sa neuskutočnili Giro d’Italia a Tour de France,“ povedal David Lappartient pre agentúru Reuters.

Šéf UCI sa obáva, že v ohrození je aj Giro, ale o Tour de France sa vyjadril optimistickejšie, pretože v tom období už môžeme mať tú najhoršiu krízu za sebou. Tour sa má tento rok začať neštandardne o týždeň skôr kvôli Olympiáde v Tokiu 2020. Tour de France by sa mala začať 27. júna v Nice.

„Dvojmesačné okno bude mať tiež určite vplyv na vírus. Dúfame, že v lete už budeme mať za sebou ten najhorší vrchol a naopak to už bude klesať,“ povedal Lappartient.

„Dúfame, že tieto preteky sa budú môcť uskutočniť. Ale vzhľadom na situáciu v Taliansku sa viac obávame o Giro d’Italia. Vieme o zákaze športových podujatí do 3. apríla, ale kto vie, aké to bude potom, takže je tam potenciálne riziko, že Giro bude zrušené.“

Preteky Paríž-Nice momentálne prebiehajú aj napriek stúpajúcemu počtu prípadov nakazených novým vírusom (1412). Organizuje ich spoločnosť ASO, ktorá je vlastníkom a organizátorom Tour de France. Z Paríž-Nice sa odhlásilo pred štartom až sedem World Tour tímov, ale aj napriek tomu sa preteky konajú. V reakcii na príkaz francúzskej vlády, ktorá zakázala zhromaždenia s viac ako 1000 ľuďmi, ASO štart a cieľ etáp na verejných miestach.

Po pretekoch Paríž-Nice by mali nasledovať jarné klasiky v Belgicku, ktorých štart je tiež ohrozený, ale ich zrušenie zatiaľ neoznámili.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu