Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako hľadať alpské singletracky a ako by ste sa na nich mali správať

Ak sa chystáte na jazdiť do Álp, máme pre vás zopár tipov, ako sa povoziť aj mimo bikeparkov.


Biker
Návod: Ako hľadať alpské singletracky a ako by ste sa na nich mali správať
1. Čo očakávať

Alpy sú veľmi rozsiahle pohorie a typy trailov, ktoré v nich nájdete, tiež. Budú sa líšiť šírkou, povrchom, rýchlosťou aj zjazdnosťou. Práve to je ich čaro. Kým bikeparkové trate sa často ponášajú jedna na druhú, žiadne dva turistické chodníčky nebudú rovnaké.

Presne tým alpské singletracky sú – starými vychodenými chodníkmi, ktoré existovali už desaťročia pred tým, ako sa na nich zjavili prvé pneumatiky.

2. Kde ich hľadať

Traily ako ten na fotke spravidla nájdete ďaleko od alpských bikeparkov. To, či ich nájdete, nezáleží však len na schopnosti čítať terén a skúsenostiach, no z veľkej miery aj na šťastí.

Niekedy tie najlepšie traily nájdete, keď ich nečakáte, iné, ktoré vyzerali dobre na mape, sa ukážu ako strata času a drahocennej nadmorskej výšky. Určite však pomôže turistická mapa, no najlepšie bude skontaktovať sa s lokálnymi jazdcami, ktorí vám budú vedieť poradiť, kde hľadať tie najlepšie traily.

3. Ako sa na nich správať

Nechceme vám kaziť radosť, no na alpských singletrackoch by ste mali jazdiť čo najzodpovednejšie. Vaším cieľom by malo byť, aby po prejazde vyzerali presne tak, ako predtým.

Skúste sa preto vyhnúť driftovaniu a flekovaniu a striktne sa držte trailu – nerežte zákruty a nevyjazďujte nové skratky. Čím menej trail poškodíte, tým väčšia je šanca, že biky na ňom nebudú nikomu prekážať.

Zodpovedné jazdenie

V rôznych krajinách a regiónoch platia rôzne pravidlá. Uistite sa preto, že sú biky na trailoch povolené. Nejde pritom len o pokutu, ale aj o miestnych obyvateľov. Ak im nedáte dôvod sťažovať sa, úradom nedáte ani dôvod na zákazy.

Ako minimalizovať riziko na neznámych alpských trailoch?

1. Oči na stopkách

Alpy sú vysoké hory a keď ich už vyšliapete, žiadny singletrack, ktorý nájdete, si pravdepodobne nedáte dvakrát. Budete preto jazdiť prevažne naslepo a to znamená pozerať sa 50 – 100 m dopredu, aby ste mali dostatok času zareagovať na prekážky, spomaliť, prípadne zastaviť.

2. Pozor na nohy

Úzke turistické chodníčky majú ďaleko od vypreparovaných diaľnic bikeparkov. Dávajte si pozor na to, čo sa skrýva v poraste okolo trailu. To, čo vyzerá ako trsy trávy, môže skrývať kameň alebo peň. Celý čas myslite na to, kam vám trčia pedále a prehadzovač. Extra pozor si dávajte v zákrutách, keď máte jednu nohu nižšie ako druhú.

3. Stále pripravení

Na biku zaujmite trochu defenzívnejšiu pozíciu a buďte pripravení v poslednej sekunde uhnúť alebo pohltiť nečakaný náraz. Pri jazde naslepo nikdy neviete, čo sa skrýva za zákrutou alebo za horizontom. Buďte preto v strehu a koncentrujte sa na jazdenie. Na výhľady bude dosť času, keď zastavíte. Rátať musíte aj s divokými zvieratami, dobytkom a v neposlednom rade s ďalšími užívateľmi trailu.

4. S kamarátmi

Niektorí sme od povahy samotári, no v prípade neprebádaných trailov mimo bikeparkov je lepšie byť v skupine. Ak sa vám niečo stane, pomoc máte hneď poruke a kamarát pred vami sa hodí aj pri výbere stopy. Prvý by mal ísť spravidla ten najskúsenejší, aby vyberal stopu. Jeho sledovaním môžete zvoliť tú istú alebo lepšiu, ak vidíte, že mu nie úplne vyšla.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu